Merhabalar sevgili dostlar.
İnsan sağlığı açısından bir başka faydalı kök sebzemiz ''PANCAR''ile ister atıştırmalık isterseniz çay ikramlarınızın yardımcısı lezzetli bir tarifim var bugün sizler için...
M.Ö 400'lere dayanan öyküsüyle, Akdeniz kıyı şeridi, Ege Denizi çevresi, Batı Anadolu, Hindistan ve Orta Asya Steplerinden bu günlere yayılan, faydaları ile de özellikle bağışıklık sistemimiz için tüketmemiz gereken en önemli besinlerden biridir.
Genellikle turşu'su ile bilinse de aslında bir çok alanda kullanabileceğimiz ''pancar'' doğal rengi ile hem tuzlularda hem tatlılarda, yanına ilave edilen malzemelerin tadını kolayca benimseyerek yemek tariflerine ayrı bir renk ve lezzet vermektedir.
Benim de çok sık kullandığım bir sebzedir ve kış aylarında özellikle de sık kullanmaya dikkat ederim.
Sizler için hazırladığım bu lezzetli ''tuzlular''da önce rengi ile tabakta sonra lezzeti ile midenizde rahatlık veren enfes bir çay ikramıdır.
Hele ki buzdolabınız da haşlanmış pancar'ınız da varsa pratik ve çabuk bir şekilde hazırlanacaktır.
Hepinize kolay gelsin.
• MALZEMELER:
• 250 gr oda sıcaklığında tereyağ yada margarin
• 1 çay bar. (80ml) sıvıyağ
• 1 ad yumurta
• 1 su bardağı pancar püresi (pancar'ı haşlayın ve rondodan geçirin.)
• 1 yem kaş.toz şeker
• 1 tat.kaş.tuz
• 1 paket kabartma tozu
• 5, 5 su bardağı Un (istediğiniz her hangi un'u kullanabilirsiniz)
• ÜZERİNE:
• 1 yem kaş.pekmez + 1 yem kaş su karışımı
• Susam
• HAZIRLANMASI:
• Oda sıcaklığındaki tereyağ ve sıvıyağını kaseye alın ve krema kıvamı alana kadar karıştırın.
• yumurtayı ekleyin.
• Pancar püresini ve şekeri ekleyin.
• Un, tuz ve kabartma tozunu eleyerek ilave edin.
• Hamuru güzelce yoğurun.
• Hamurunuzu daha rahat çalışabilmek için 2 eşit parçaya ayırın ve her birini 1/2 cm kalınlığında kare olacak şekilde merdane ile açın.
• 5x5 kareler olacak şekilde kesin.
• Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
• Pekmez ve suyu karıştırın.
• Hamurların üzerine önce pekmezi sürün daha sonra susam serpin.
• 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 20-25 dakika pişirin.
• Bu lezzetli atıştırmalığı sevdiklerinizle paylaşın.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle..