Merhabalar sevgili dostlar... Bugün ki konuğumuz ''KIRMIZI PANCAR''..
Güney İsveç ve Britanya Adalarından başlayarak Avrupanın batı ve oradan tüm Akdeniz kıyılarına uzanan bir bölgeye has ''PANCAR'',yumru kökleri ve yaprakları,şeker pancarı gibi çeşitleriyle,ekonomik olarak önemli bir bitkidir.
Ülkemiz de en çok Ege ve Marmara bölgesinde kısmende Akdeniz bölgesinde üretilmektedir.
Faydalarına gelince;
Tansiyonu kontrol altında tutarak kan basıncını düşürmesi,
İçeriğinde ki karbonhidrat sayesinde atletik performansı arttırması,
Beyin sağlığına fayda sağlaması,
Zengin lif yapısından dolayı kilo kaybını desteklemesi,
Ve içinde yer alan demir sayesinde anemiyi önlemesi bilinir.
Yapısında bulunan ''Betalainler''in ısıdan zarar görmesini engellemek için çiğ olarak tüketilmesi önerilir.
Çiğ tüketimi içinde pancar suyu iyi bir opsiyondur.
Genel olarak bakıldığında Pancar'ı önceleri bir çok mutfak ''turşu''yapımında değerlendirse de artık günümüzde pancar bir çok yemek de ve salata da sıkça kullanılır duruma gelmiştir.
Evimizde eksik etmememiz gereken sebzeler arasındadır.
Her ne kadar faydalarını tam almamız için çiğ olarak tüketimi önerilse de çok ısıya maruz kalmadan da tüketmemiz olasıdır.
Kısa bir haşlama süresi ile salatalar içinde kullanılan değerli bir besin maddesidir.
Ben bugün sizler için ,çocuklarınıza da rahatlıkla yedirebileceğiniz bir çorba tarifini yazacağım.Her ne kadar ''Pancar Çorbası''kremalı olarak pişirilse de benim tarifimde krema kullanmadan çok lezzetli bir çorba pişirmeniz mümkün.
Haydi buyrun tarifimize geçelim.
MALZEMELER:
- 2 ad orta büyüklükte kırmızı pancar
- 2 ad Havuç
- 2 ad.Patates
- 1 ad Kırmızı soğan
- 3 diş sarımsak
- 4 yemek kaş.Zeytinyağ
- Tuz
- 250ml Kemik yada et suyu
- 1,5 lt su
- HAZIRLANMASI:
- Pancar,havuç ve patatesleri küpler halinde doğrayın.
- Soğanı yarım ay şeklinde doğrayın.
- Sarımsakları ortadan ikiye kesin.
- Tencereye zeytinyağını alın.
- Küpler halinde doğradığınız sebzeleri ekleyerek sotelemeye başlayın.
- Daha sonra soğan ve sarımsakları ekleyerek sotelemeye devam edin.
- Birbiri ile özleşen ve hafif yumuşamaya başlayan sebzelerin üzerine tuzu,kemik suyunu ve suyu ekleyerek pişmeye bırakın.
- Pişen çorbayı rondodan geçirerek pürüzsüz hale getirin.Ve bir taşım kaynatın.
- Servis esnasında arzuya göre üzerine ''kroton ekmek''yada krema gezdirin.(ben krema tercih etmiyorum)
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle...