Hep merak etmişimdir ne iş yapar ne işe yarar bu sınıf anneleri? Zaman zaman aklıma düşmüştür, neden sınıf babaları yok diye? Hatta sınıf dedesi, ninesi.
Bizim, bizden öncekilerin zamanın da sınıf annesi mi vardı? Çoğumuz aynı şiirle büyümedik mi?
Öğretmenim canım benim, seni ben pek çok severim, sen bir ana, sen bir baba, her şey oldun artık bana.
Yoksa sınıf öğretmenleri artık "can, ana, baba ve her şey" olmaktan çok mu uzaklar? Değillerse nedir bu sınıf annesi?
Beş yıldır kesintisiz sınıf anneliği yapan kız kardeşime, sınıf anneliği nedir diye sordum.
Kız kardeşim detaylı bir şekilde uzun uzun anlattı.
Sınıf annesi: Sınıfın ders dışı her türlü işiyle ilgilenen kişidir. Etkinliklerin takibini yapan, velilerle muhatap olup whatsapp gruplarını kuran, çocuklarla ilgilenen vb, birçok işi yapan kişidir sınıf annesi.
İlk bakışta çok güzel görünse de öğretmen ve sınıf annesi ikilemi oluşmasına neden olmaktadır. Bazen sınıf annesi kendine verilmiş imkanları yetki olarak algılayıp öğretmen görevi üstleniyor. Bu da öğretmen ve sınıf annesi polemiğine neden oluyor.
Bu defa öğretmen "sen kendini ne zannediyorsun, görevin olmayan işe niye karışıyorsun, ben varken sana düşmez, gibi sert söylemlerin yaşanmasına sebep oluyor.
Birçok ebeveyn, çocuğunun karşısına sık sık "sınıf annesi" diye, eğitimle ilgisi olmayan birinin çıkmasını kabullenemiyor. Tüm çocukların, konuşmasını, davranışlarını örnek alabileceği, sevgisini yudum yudum içeceği bir annesi olduğu gibi, eğitimini alması için teslim ettiğimiz bir de öğretmeni var. Öğretmen de kendi işine özen göstermeli, öğrencilerin tümüne eşit yaklaşımda bulunmalı ve velisiyle sağlıklı iletişim kurabilmelidir.
Bir de gözlemlediğim kadarıyla veli ve sınıf annesi arasında çoğu zaman ufak tefek gerginlikler de yaşanıyor. Bu gerginliğin en büyük sebebi, sınıf annelerinin kendilerini diğer velilere göre üstün ve ayrıcalıklı görmeleridir. Velilere göre sınıf annelerinin, çocuklarının da aynı şekilde okul da ayrıcalık tanındığı iddiası.
Bir de okulda zorla para toplama meselesi var tabii.
Sınıftaki çocukların eline tutuşturduğu bir kâğıt parçasıyla (adeta emr-vakiyle) diğer velilerden para isteyen sınıf annesi, kendisiyle istişare edilmediği için duruma muhalif olan velilerin ve hediye için para vermeyen, veremeyen velilerin çocuklarının, bazı öğretmenlerin gözünden düştüğünü, çocukların, okul içinde arkadaşlarının arasında rencide edildiğini de görmüyor, duymuyor değiliz.
Geçmişte Bakanlık uyarmış
Neredeyse her devlet okulunda iş çığrından çıktığı için Millî Eğitim Bakanlığı 2011'de 81 ile bu konuda uyarı göndererek, "Bazı okullarımızda sınıf anneleri adı altında velilerden görevlendirmeler yapıldığı, görevlendirilen bu kişilerin sınıfın çeşitli ihtiyaçları için velilerden aidat adı altında paralar topladığı, ders araç-gereci tamini yönünde faaliyetlerde bulunduğu, zaman zaman dersler müdahil oldukları dile getirilmiştir" demişti ama değişen bir şey olmadı.
Peki tek suçlu sınıf anneleri mi? Bakanlık da, okul müdürü da yaşananların farkında. Bunlar bilindiği halde karşılıklı niye bu kadarına göz yumuluyor?
Korkmayın anneler size üstten bakan, öğretmenlerden rol çalan bu annelerden. Nasılsa çocuklarınızdan not kıramaz, onları okuldan atamazlar. Hoş karşılamadığınız bazı durumlarda "sınıf anneleri' "ne itiraz edin.