Son birkaç haftadır Gemlik merkezli başlayan deniz salyası, yoğunluğunu ve keskinliğini Çanakkale Boğazı dahil tüm Marmara'da arttırdı ve çok büyük bir çevre felaketi ile karşılaşmamıza neden oldu. 

Her konuda olduğu gibi bu konuyu da hemen siyasallaştırdık, muhalefet iktidarı suçlarken, iktidar kedini savunmaya kalktı. Atışmalar, konuşmalar, yazışmaların ardı arkası kesilmedi. 

Bu konuda sorumlu arıyorsanız "Aynaya bakın." Karşılaştığımız çevre felaketi son birkaç yılın değil uzun yılların birikiminin sonucudur. Başta belediyeler, sanayi tesisleri, sanayi bölgeleri ve bu bölgede atık üreten her vatandaş, ortaya çıkan bu felaketten sorumludur. 

Peki Müsilaj (Deniz Salyası) nedir? 

Müsilaj dünyada birçok denizde gerçekleşen bir olay. Özellikle Adriyatik denizinde ve Akdeniz'de daha çok görülüyor. Sadece bizim yaşadığımız bir problem değil.  

Ancak dünyada Müsilaj sorunu genelde fark edilemeyecek kadar hafif ve deniz diplerinde gerçekleşiyor. Bu nedenle birçok Musilaj olayı biz anlamadan gelip geçiyor. 

Dünya da her yerde görülebilen besinler üzerinde etkileri olan bölgede balıkçılığı, deniz turizmini ve insan sağlığını olumsuz etkileyen bu salya, denizdeki mikroorganizmaların artması sonucu organik bileşiklerle oluşuyor. 

Denizde artış gösteren mikroorganizmaların salgıladıkları organik bileşikler suyla temas ettiklerinde şişer ve gözle görünür hale gelen bu organizmalar salyayı oluşturur. Balık yumurtalarını ve hayvansal besinleri sarmalayarak canlı çeşitliliğini ciddi oranda azaltır. 

Müsilaj hemen hemen tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir maddedir. Biyolojik ve kimyasal birçok koşulun bir araya gelmesiyle oluşur. 

Bitkilerdeki musilaj, su ve gıdanın depolanmasında, tohum çimlenmesinde ve zar kalınlaşmasında rol oynar. 

Musilaj her zaman gerçekleşiyorsa Marmara denizinde ilk ne zaman oldu? 

Marmara denizinde Musilaj 1983 yılından beri gözlemleniyor fakat ilk kez büyük bir sorun olarak ortaya çıktığı yıl 2007

2007 yılında Marmara denizinde bugünkü kadar büyük olmasa da deniz canlılığını tehdit eden bir Musilaj vakası yaşandı. Ancak o dönemdeki oksijen miktarı bugüne göre daha yeterli olduğu için yaklaşık 3 yıl sonunda Marmara denizi temizlendi. 

Uzmanlar şimdiki Musilajın ise en az 6 yıl süreceğini söylüyorlar. Bu da tüm önlemleri acilen alırsak temizlenmesi beklenen süre. 

Bu durum hem ekonomik hem de toplum sağlığı açısından gerçekten çok korkunç bir tablo. 

Çünkü Müsilaj sadece balıkların ve deniz diplerindeki hareketsiz canlıların sağlığını tehdit etmiyor. Ülke ekonomisini, özellikle de balıkçılığı tehdit ediyor. 2007 yılındaki müsilajda balıkçılığın ekonomik zararı %61,27 

Bugünkü müsilajın boyutunun 2007 yılındakinden fazla olduğunu düşünürsek balıkçılığın yaşayacağı zarar çok daha fazla olacak. 

...