Merhabalar sevgili dostlar,

Midye şekli verilerek hazırlanan baklava-börek ve tatlılar aslında 80'lerden bu yana katmerli hamur yapımı ile eskilerin ''sana böreği'' dedikleri ve sonradan türevleri ile günümüze gelen yiyeceklerdir. 

Eskiler hatırlar sanırım,hazır ürünlerin olmadığı ve milföy gibi çok aşamalı hamurların evde hazırlandığı dönemlerde bu şekilde börekler hazırlanırdı. 

Şimdiler de çoğunluğun zaman yetersizliği yada daha pratik ve çabuk bir tatlı ortaya çıkarma isteği, hazır ürün alımı ve yapılışı ile kolaylaştı. 

Ve hatta baklava hamuru ile de midye baklava adı altında hazırlanmakta. . 

Çıtır çıtır oluşu ve şerbeti ile içimizi baymayan şeker ölçüsü ile biraz zaman alsa da arada bir denemeye değer...

Haydi o zaman tarifimize geçelim ve bu ölçü ile isterseniz şerbet dökmeden de börek olarak hazırlayabilirsiniz. 

• MALZEMELER:

• HAMUR İÇİN:

• 2 ad yumurta

• 1 çay bardağı (100gr)yoğurt

• 1 çay bardağı sıvıyağ

• 1 çay bardağı ılık su

• 1 yemek kaşığı elma sirkesi

• 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

• 5-5,5 su bardağı un (unu her zaman kontrollü ekliyoruz. )

• HAZIRLANMASI:

• En son unu olmak kaydıyla malzemeleri bir kasede karıştırın ve azar azar unu ekleyerek ele yapışmayan ama yumuşak özlü bir hamur elde edin. 

• Hamurunuzun üzerini örterek 1 saat dinlendirin. Dinlenen hamur çok daha güzel olacak ve açarken işinizi kolaylaştıracaktır. 

• ŞERBET İÇİN:

• 3 su bardağı toz şeker

• 3 su bardağı su

• 1 dilim limon. 

• HAZIRLANMASI:

• Şeker ve suyu tencereye alın ve kaynatın. 

• Kaynayan şerbete limon dilimi ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın. 

• Şerbetinizi bir kenara alın ve oda sıcaklığında soğutun. 

• HAMURU AÇMAK İÇİN:

Mısır nişastası

• ARALARINA:

• 150 gr eritilmiş tereyağ

• 1 su bardağı iri doğranmış ceviz

• SÜSLEMEK İÇİN:

• Kaymk ve antep fıstığı

• HAZIRLANMASI:

• Dinlenen hamurunuzu tezgaha alın ve bir kez daha yoğurun. 

• Hamuru iki eşit parçaya ayırın ve her bir parçadan 10 ad beze yuvarlayın. 

• Önce 10 ad olanı aralarına nişasta serperek tabak büyüklüğünde açın ve üst üste yerleştirin. 

• Diğer 10 bezeyi de aynı şekilde hazırlayın. 

• Hamur bezelerinizi açarken aralarına nişasta serpin yapışmasın. 

• 10'lu grubu aralarına eritilmiş tereyağ sürerek yine üst üste yerleştirin. 

• Hepsini birlikte takribi 35 cm çapında olacak şekilde oklava ile açın. 

• Hazır yufka büyüklüğünde olan hamuru sıkı sıkı rulo sarın. 

• Rulo hamuru 1er parmak kalınlığında halkalar halinde kesin. 

• Yuvarlak halka şekli alan hamuru tezgaha yatırın ve üzerine hafifçe bastırarak biraz büyütün. 

• Bir yanına ceviz yerleştirin ve poğaça gibi kapatın. 

• Poğaça şekli alan hamurun üzeri çizgi gibi kat kat olacaktır. 

• Bütün hamurları aynı şekilde hazırlıyarak fırın tepsisine dizin. 

• Kalan eritilmiş tereyağını üzerlerine gezdirin. 

• 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 25 dakika (nar gibi kızaracak)pişirin. 

• Fırından çıkardığınız tatlıları başka bir tepsiye aktarın ve üzerine şerbetini gezdirin. 

• Tamamen soğuduktan sonra üzerine kaymak ve antep fıstığı serperek ikram edin. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.