Merhabalar sevgili dostlar, 

Kurban Bayramına yaklaştığımız şu günlerde sizler için çok lezzetli olmakla birlikte çok da pratik bir et yemeği hazırladım. 

Kuzunun döş kısmının kola yakın en uç kısmından elde edilmiş kemiksiz ete ihtiyacımız var. Etler ince dilimlendirilip yassılaştırılacak. 

Külbastı, Atalarımızdan günümüze gelen aslında et pişirme yöntemidir. Eski Türkler de göçebe hayat sürülmesi ve günün koşullarında kısa sürede ve eldeki imkanlarla pişirilen bir et yemeğidir. 

Külbastı için genellikle sinirsiz ve ince etler tercih edilir ve genellikle de kuzu eti tercih edilir. Kuzu eti yemeyenler için dana etini de kasabınıza külbastı pişireceğinizi söyleyerek almanızı tavsiye ederim. 

Dediğim gibi son derece pratik olmakla birlikte en önemli özelliği etin sosunda uzun süre beklemesidir. Onun için bu yemeği tercih edecekseniz bir gün öncesinden sosuna bırakın ve sofraya oturacağınıza yakın yüksek ısıda hemen pişirin. Yemeğinizin lezzeti işte o zaman enfes olacaktır. 

Haydi buyrun tarifimize geçelim. 

• MALZEMELER:

• 750 gr ( 8 dilim) Kuzu Külbastı

• 1/2 çay bardağı zeytinyağ

• 1/2 çay bardağı süt

• 1 tatlı kaşığı hardal

• 2 diş sarımsak

• 1 çay kaşığı kekik&zencefil

• 1/2 çay kaşığı karabiber ve kırmızı toz biber

• 1 tatlı kaşığı tuz

• 1 yemek kaşığı tereyağ

• YANINA:

• Kuru soğan- Havuç- Kapya biber-domates közlenmiş

• Yada patates kızartması-pirinç pilavı

• HAZIRLANMASI

• Zeytinyağ, süt, hardal, ezilmiş sarımsaklar, tuz ve baharatları bir kase içinde karıştırın. 

• Etleri sosa batırın ve en az 2 saat yada bir gece önceden buzdolabında bekletin. 

• Yanında servis edeceğiniz sebzeleri döküm tavada soteleyin ve kenara alın. 

• Döküm tavanızı kızdırın ve tereyağını eritin. 

• Üzerine etleri yerleştirin ve 3er dakika bir yüzü 3 dakika diğer yüzü olmak kaydıyla pişirin. 

• Tavanız kızgın ve pişirme süreniz kısa olsun. etler uzun süre pişerse sertleşecektir. 

• Servise sunarken etlerin yanına sotelenmiş sebzeler yada arzuya göre patates kızartması, pirinç pilavı yerleştirin. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle.