Herkese sevgiler selamlar,

Bir Kurban Bayramını daha karşıladığımız şu günlerde ,kurban kesimi yapıldıktan ve dağıtım işi bittikten sonra mutfaklarda kavurma yapımı başlar.

Her ne kadar misafirler için böreği baklavası yapılsa da mutlaka servis tabaklarına ve ev halkına kesilen kurban eti yanında pirinç pilavı eşliğinde ikram edilir.Türk gelenek ve göreneklerimiz de yapılan bu güzel adeti bir çok ev sanırım yapıyordur.Sabah bayram namazı sonrası eve gelen büyüklerin elleri öpülür ve çoluk çocuk kahvaltı masası ve öğle yemeğin de hep birlikte neşe içinde yemekler yenir.Bu güzel adetlerimizi ne mutlu ki bir çoğumuz yaşadık ve gelecek nesillere de yaşatmayı umuyorum.

Şimdi gelelim yemeğimize,Kurban Bayramı deyince ''KAVURMA''hepimizin pişirdiği bir yemektir.Hepimiz elimizin alışkanlığı ve göz kararı ile pişiririz.

Bu sefer de benim tarifimi belki denersiniz.Haydi buyrun o zaman..

Herkese gönlünden geçtiği gibi sağlıklı,keyifli ağız tadı ile geçecek mutlu bayramlar diliyorum..

KAVURMA

MALZEMELER:

  • 1 kg kuzu eti (kuşbaşı doğranmış)
  • 200 gr kuyruk yağı(küçük doğranmış)
  • 1 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Kekik
  • Kırmızı biber (arzuya göre)

YAPILIŞI:

Tencerenize kuyruk yağını alarak orta ateşte kavurmaya başlayın.

Kuyruk yağı kısa süre sonra yağını bırakarak rengi dönecek ve kavrulacaktır.Bu esnada kavrulan yağları içinden çıkarın sadece yağı kalsın.

Kuşbaşı doğranmış etleri içine bırakın ve yüksek ateşte etlerin suyu içinde kalacak şekilde kavurun.

Etler suyunu bırakmadan devamlı karıştırarak kavurun.

Bu süreç de tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını kısarak pişmeye bırakın.

Belli bir süre sonra etleriniz suyunu bırakacak ve tekrar suyunu çekecektir.

Kapağını açın ve biraz daha lezzet katmak için tereyağını ekleyerek karıştırın.

Tereyağ eridikten sonra tuzunu ve baharatlarını ilave edin ve ateşten indirin.

Kavurma biraz yağında olunca lezzet alacaktır.

İşte yemeğiniz servise hazır..

Yanına pişireceğiniz sade pirinç pilavı en yakışanıdır.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..

OSMANLI BAKLAVASI (TEPSİDE)

Kurban Bayramının bir başka vazgeçilmezi ''BAKLAVA'dır. Yapımı zor diye bir çoğumuz ev de yapmaya çekiniriz.Gelin bu bayram yazacağım tarifi deneyin ve göreceksiniz emeğinize değecek.Nefis bir lezzeti çoluk çocuk,eş dost paylaşın.Bir kaç gün sonra bile çıtırlığından hiç bir şey kaybetmeyecektir.

Şimdiden hepinize kolaylıklar diliyorum.

  • MALZEMELER:
  • 35 cm yuvarlak tepsi içindir.
  • HAMUR:
  • 1 ad yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağ ve eritilmiş tereyağ karışımı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 1 fiske tuz
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardağı un
  • ŞERBETİ:
  • 4,5 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 dilim limon
  • Şerbet koyu olacak ve oda sıcaklığında soğuyacak.
  • ARASINA:
  • 2 su bardağı ceviz içi(iri doğranmış)
  • 200 gr kaymak
  • ÜZERİNE:
  • 180 gr eritilmiş ılık tereyağ(kesinlikle kızdırmadan eritin,köpükleri baklava üzerinde koyulaşacağı için görüntü güzel olmaz)
  • HAMURLARI AÇMAK İÇİN:
  • 1 su bardağı buğday mısır karışık nişasta
  • SÜSLEMEK İÇİN:
  • Toz antep fıstığı

YAPILIŞI:

Hamur malzemelerini bir kase içerisine alarak güzelce yoğurun ve hamurunuzun üzerini örterek 1 saat dinlendirin.(dinlenen hamurun açımı kolay olacaktır.)

Hamuru 3 eşit parçaya ayırın ve bunların her birini de 16 beze olarak yuvarlayın.

16 'lı gruplar halinde bir tepsiye yerleştirin.

İlk grubu nişasta serperek tatlı tabağı büyüklüğünde açarak üst üste yerleştirin.

Daha sonra 5'li gruplar halinde (1 adet fazla olanı bir kenara ayırın)aralarına nişasta serperek ince açın.(hamurun altına koyacağınız bir resim görünecek şekilde)

Yufka büyüdükçe nişasta serpmeden kolayca açılacaktır.

Yufkanızı tepsi boyutunda kesin ve kesilen parçaları aralara koyarak yerleştirin.

4 sefer 5'li gruplar halinde açtıktan sonra arasına ceviz ve kaymak yerleştirerek kalan bezeleri aynı şekilde açarak yerleştirin.

Geriye 3 adet hamur bezeniz kalacaktır.

Bu 3 bezeyi de yine aynı şekilde üst üste koyarak ve nişasta serperek tepsi boyutunda düzgünce açın ve tepsiye yerleştirin.

En son açtığınız yufka ne kadar düzgün olursa o kadar rahat keser ve şekil verebilirsiniz.

Baklavanızı ister yıldız şeklinde isterseniz kare ,yada klasik baklava dilimi olarak kesin.

Eritilmiş ılık tereyağını üzerine gezdirin.(kesinlikle tereyağında köpük olmasın)

175 derece de ısıtılmış fırında 50 dakika pişirin.

Fırından çıkınca ilk sıcağı çıktıktan sonra (ilk 5 dakika)oda sıcaklığında şerbetini gezdirin.

Üzerini antep fıstığı ile süsleyin.

1 saat dinlenen baklavanız nefis lezzeti ,içinizi baymayan tadıyla servise hazır...

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle..