Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün sizlere yazacağım tarife geçmeden önce ''PATATES'İN'' hikayesini anlatmak isterim.

Ekmekten sonra mutfağımızda belki de en çok tükettiğimiz lezzet..

Pek çok haline bayıldığımız patatesin Dünya Tarihinde büyük etkiler oluşturduğunuz biliyor muydunuz?

Patatesin Dünya üzerinde ki varlığının milattan önceki yıllara dayandığı göstermektedir. Avrupa ve Osmanlıya gelmesi ise çok daha yakın zamanlarda gerçekleşiyor.

Ana Vatanı Güney Amerika olan ve uzun yıllar ''yabani bitkiler'' kategorisinde anılan patates, önce Peru da, ardından tüm kıtada yaygınlaşmaya başlıyor. Tüketilebilir hale gelmesinin sebebi ise mısırların olgunlaşma sürecini tamamlayamadığı topraklarda patatesin, mısırın yerini tutabilecek bir bitki olarak görülmesi ile başlıyor.

Dünya Tarihini etkiliyen hikayesi ise, 1500'lü yıllarda And Dağlarına gelen İspanyol gemicilerin. burada tanıştıkları patates'i yanlarına alarak Avrupaya götürmeleri ve İspanyanın güney bölgesine ekerek yetiştiriciliğe başlamalarıdır. Ardından İtalya ve Portekiz'e de götürülüyor.

20 yıl sonra 1590 larda İngiliz gemiciler patatesi İrlandaya götürüyor ve yetiştirmeye başlıyor.

Ve İskoçya, Galler de başlıyor ve patates Avrupada ünlenerek hızla yetiştirilmeye başlıyor.

Dünya Tarihini Nasıl değiştirdi diye soracak olursanız da, kıtlık sorunuyla yüz yüze olan''Kuzey Avrupa'yı yok olmaktan kurtardı, şehirleşmeye ve zenginleşmeye olanak sağladı ''der, Ünlü Tarihçi William H. McNeill, 1999 da yazdığı makalesinde. . .

Gelelim günümüze... Yukarıda belirttiğim gibi her türlüsünü severek tükettiğimiz ''patates''i, bugün bir ara sıcak olarak hazırlıyalım. Hem lezzeti hemde sofralarda ki şık sunumu ile emeğinize değecektir.

Hepinize kolay gelsin.

• MALZEMELER:

• DIŞ KISIM İÇİN:

• 4 orta boy patates rendesi

• 1, 5 su bardağı kaşar peyniri rendesi

• 8 dal maydanoz

• 2 ad yumurta

• tuz & karabiber

• HAZIRLANMASI:

• Rendelediğiniz patateslerin suyunu sıkarak bir kaseye alın.

• İnce doğranmış maydanoz, kaşar peyniri rendesi, yumurtalar, tuz ve karabiber ilavesiyle karıştırın.

• Yağlı kağıt serili fırın tepsinize kare olacak şekilde, 1cm kalınlığında, düzgünce yerleştirin.

• 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 25 dakika pişirin.

• İÇ HARCI:

• 350 gr dana kıyma

• 3 yemek kaşığı zeytinyağ

• 1 ad kuru soğan

• 1 ad orta boy kapya biber + 2 ad sivri biber

• 1 yemek kaşığı domates salçası

• Tuz&Karabiber &Kırmızıbiber

• 1 su bardağı su

• HAZIRLANMASI.

• Kıymayı, zeytinyağ ilavesiyle kavurmaya başlayın.

• Kuru soğanı küçük doğrayarak ekleyin ve kavurun.

• Kapya biberleri küp, sivri biberleri ince halka doğrayarak ekleyin.

• Salçasını, tuzunu, karabiber ve kırmızı biberini ekleyerek karıştırın.

• Suyunu vererek pişmeye bırakın. Suyunu çekince ateşten indirin .

• Fırından çıkardığınız patesin üzerine eşit şekilde yayarak yerleştirin.

• Patatesi rulo halinde sarın. Ve yağlı kağıttan ayırın.

• ÜZERİNE:

• Kaşar peyniri rendesi

• SÜSLEME:

• Küp kapya biberler

• Maydanoz

• Rulo sardığınız patatesin üzerine kaşar peyniri rendesi serpin ve 5 dakika fırınlayın.

• Servis tabağına alarak süsleyin.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle. .