Futbol dünyasının parlayan yıldızlarından Critiano Ronaldo, bilindiği gibi geçen sezon başında Real Madrid’den Juventus’a transfer oldu. Portekizli yıldızın İtalyan devine toplamda 340 milyon EURO gibi hayli astronomik bir maliyeti var.

Ancak yapılan araştırmalar ve ortaya çıkan sonuçlar doğrultusunda CR7 bu dudak uçuklatan bedelin karşılığını takımına bir şekilde ödediğini görebiliyoruz. 

Juve, toplam 340 milyon EURO’ya mal olan CR7 sayesinde bir yılda kasasına 515 milyon EURO koyacak. Geçen sezon maç gelirlerinden 57 milyon EURO kazanan İtalyan devi, şu ana kadar 75 milyon EURO civarında gelir elde etti. 200 milyon EURO‘luk yayın geliri ise 245 milyon EURO’ya yükseldi.

Sezon başında sansasyonel bir şekilde Real Madrid'den Juventus'a imza atan Cristiano Ronaldo'nun Juventus’a maç geliri, ticari gelir ve yayın gelirlerinde adeta tavan yaptırdığını söylemek mümkün.

Bu arada, Cristiano Ronaldo’nun Juventus’a olan katkısını vurgularken, olayın tüm detaylarına bakmak gerek. Şöyle ki; İtalyan ekibi sosyal medya platformlarında da büyük bir patlama yaşıyor. Juventus'un resmi sosyal medya hesaplarını Ronaldo'nun imzasının ardından elli milyon kişi daha takibe aldı.

Doğrusunu söylemek gerekirse; Juventus’la Cristiano Ronaldo arasındaki bu, ‘Kazan, kazan’ ilişkisinin, tüm takımların düşünce profilinde yer almasının gerektiğine inanıyorum.

Çünkü, basit bir ticari felsefeyle dahi açıklanabilecek bu durum ortaya koyuyor ki, kalite için harcanan para bir biçimde geriye döner.

Juventus’a transferi sırasında, özellikle de yaşı nedeniyle eleştiri oklarına hedef olan kulüp yönetiminin, sanırım şu sıralarda, yaptıkları yatırımın ne kadar da doğru ve mantıklı olduğunu görüp, gururlanarak mutluluktan havalara uçtuklarını görür gibiyim.

Aslına bakarsak, bu durumu çok doğal ve net ifadelerle, net bir şekilde açıklamak mümkün. Yukarıda da vurgulamaya çalıştığım gibi, doğru ve amaca yönelik yapılan her harcama zaman içinde geri döner.

Şimdi buradan hareketle, bizim o her şeyi iyi bildiğini zanneden kulüp yöneticilerinin alacağı dersler ve uygulama pratiklerini göz önünde bulundurmaları gerektiğinin altını çizmekte fayda görüyorum. En azından, pek çok kulübün çöküşteki ekonomilerine bakarak; Sahadaki başarının, finanstaki doğru hamlelerin, finanstaki başarının da sahadaki doğru hareketlerin anahtarı olduğunu fark etmeleri gerektiğini söyleyebiliriz…

Hoşçakalın…