Merhabalar sevgili dostlar,
Lezzet cümbüşü bir mutfak olan Antakya'dan, bol soğanlı, kıymalı ve tel tel ayrılan hamuru ile, görüntüsü fındık lahmacunu ve biberli ekmek arasında kalan, hem öğün olarak hemde çay ikramlarında servis edebileceğiniz yöresel bir lezzet ''KAYTAZ BÖREĞİ''..
Adını neden kaytaz olarak koymuşlar bilinmez ama bir gerçek varsa da ehil ellerin elinden çıkarsa lezzetine doyulmaz..
Hamur işleri kategorisinde yöresel lezzetlere baktığımızda sanırım kıymalı hamurları sevenler için ilk sıralarda yerini alır.
Antakya (Hatay) Mutfağı çok çeşitli yemek ve hamur işleri ile coğrafi etiket alan bir mutfak olduğundan, özellikle de acı lezzetleri, bol salçalı yemekleri sevenlerin sıkça tercih ettikleri mutfaklar arasında bulunmaktadır.
Mezelerinin bolluğu ile bilinen Antakya Mutfağından, bu sefer sizler için bu çok lezzetli ve doyurucu tarifi seçtim. El açması börek yapamam diyenlerin bile rahatlıkla hazırlayabileceği ve fırından çıktığında lezzeti ile damaklarınızın şenleneceğini biliyorum.
Bu hafta sonu sevdiklerinize bir sürpriz yapın ve bu güzel yörenin böreği masalarınızda yerini alsın.
Hepinize şimdiden kolay gelsin.
• MALZEMELER:
• HAMUR İÇİN:
• 1 paket kuru maya
• 2 tatlı kaşığı toz şeker
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 2 su bardağı su
• 6,5-7 su bardağı Un (kontrollü ekleyin hafif ele yapışan bir hamur olacaktır.
• HAZIRLANMASI:
• Kasenize su, şeker ve mayayı ekleyerek karıştırın.
• Unun yarısını ilave edin ve üzerine tuz serpin.
• Diğer yarısını azar azar ekleyerek hafif ele yapışan bir hamur elde edin.
• Hamurunuzun üzerini örtün ve mayalanmaya bırakın.
• KIYMA HARCI:
• 400 gr dana kıyma
• 2 ad büyük kuru soğan
• 3 ad sivri biber
• 1 ad büyük domates
• 1 yemek kaşığı nar ekşisi
• 2 yemek kaşığı zeytinyağ
• 1 çay kaşığı kimyon
• Tuz
• Acı biber
• HAZIRLANMASI:
• Kuru soğanları küçük doğrayın.
• Domatesin kabuklarını soyun ve minik küpler halinde doğrayın.
• Sivri biberlerin çekirdek kısımlarını çıkardıktan sonra küçük halkalar halinde doğrayın.
• Bütün malzemeleri bir kase içinde karıştırın.
• BÖREĞİN HAZIRLANMASI:
• Mayalanan hamuru tezgaha alın ve bir kez daha yoğurun.
• Hamuru 15 ad olacak şekilde yuvarlak bezelere ayırın.
• Bir tepsiye 1/2 kahve fincanı zeytinyağ dökün ve hamur bezelerini yerleştirerek alt üst yaptıktan sonra 15 dakika dinlendirin.
• HAMURA SÜRMEK İÇİN:
• 150 gr eritilmiş tereyağ
• Her bir hamur bezesini tek tek tezgaha alın. Üzerine eritilmiş tereyağ sürerek ve elinizle yanlarından çeke çeke yufka büyüklüğüne getirin.
• Büyüyen hamurun alt ve üst kısmından iterek ortada birleştirerek uzun şerit haline getirin.
• Rulo haline gelen hamuru sağdan sola doğru sararak gül şeklinde yuvarlak toplayın.
• Fırın tepsinize hamurları aynı şekilde hazırlayın ve yerleştirin.
• Hamurlar orta kısımlarını bir çay bardağı ile bastırarak çanak haline getirin ve kıymalı harç yerleştirin.
• Kıymalı harcınız biraz bolca olsun. böreğiniz pişerken toplanarak küçülecektir.
• ÜZERİNE:
• 1 ad yumurta sarısı
• 1 yemek kaşığı süt karışımı
• Hazırladığınız böreklerin yanlarda kalan hamur kısımlarına yumurta sarısı + süt karışımı sürün.
• 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 30 dakika pişirin.
• Tel tel ayrılan hamuru ve lahmacun içi gibi lezzetli iç harcı ile harika bir lezzet. .
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle..