FİRİK PİLAVI, gastronomi kenti Gaziantep'in geleneksel mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alır.
Yüksek miktarda lif içeren ''Firik'', B vitamini yönünden oldukça zengindir.
Buğday başaklarının tam kurumadan toplanması ve saplarının yakılması sonucu tütsülenmiş tadını almaktadır.
Bu hafta bu lezzetli ve besleyici pilavı kavurma eşliğin de sunalım.
Hepinize kolay gelsin.
- MALZEMELER:
- KAVURMA İÇİN:
- 1,250 gr Antrikot kuşbaşı
- 1 ad kuru soğan
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ
- 100 gr küp doğranmış kuyruk yağı
- 2 kahve fincanı sıcak su
- Tuz
- Karabiber
- YAPILIŞI:
- Düdüklü tencerenize kuyruk yağını alarak yüksek ateşte yağını çıkarana kadar kavurun.
- Etleri ve zeytinyağını ekleyerek kavurmaya başlayın.
- Etler suyunu bırakıp tekrar suyunu çekince tuz,karabiber ve suyunu ekleyerek kapağını kapatın ve kısık ateşte 40 dakika pişirin.
- FİRİK PİLAVI:
- 2,5 su bardağı Firik
- 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağ
- 1 ad küçük kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 4 su bardağı et suyu yada su
- Tuz
- YAPILIŞI:
- İnce kıyılmış kuru soğan ve sarımsağı tereyağ ialvesiyle tencere de kavurmaya başlayın.
- Firikleri yıkayın ve suyunu süzün ve ilave edin.
- Tuzunu ekleyin ve 5 dakika kavurun.
- Suyunu vererek kapağını kapatın ve kısık ateşte pişmeye bırakın.
- Ortası açık kek kalıbına demlenen pilavı yerleştirin ve servis tabağına ters çevirin.
- Orta boşluğuna etleri yerleştirin ve acı süs biberlerle süsleyin.
- Hepinize afiyet olsun.
- Sevgiyle...