Merhabalar sevgili dostlar, 

Yaz aylarının sık tüketilen meyvelerinden ''Karpuz''un turşusunu denediniz mi?

Evlerimizde yazın son günlerine gelindiğinde kışlık gıda hazırlıkları da başlar. Bunların başında da tabiki çok sevilerek tüketilen ''turşular''gelir. 

Fermente bir yiyecek olan turşular, bakteri açısından zengin olduklarından bağırsak florasının zenginleşmesini sağlarlar ki, güçlü bir bağırsak florası da güçlü bir bağışıklık sistemi anlamına gelmektedir. 

Turşu ile gelen yararlı bakterilerde aynı zamanda bağırsaklarda K vitaminleri yapımına destek olur, turşu ile bağırsak mutlu olur. bağışıklık güçlenir. 

Turşunun faydaları yanı sıra Taansiyon ve diyebetiniz varsa dikkat!

Yüksek miktarda lif içerdiğinden yemekle beraber tüketildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlar, insülin salınımı dengelenir ve kontrollü kan şekeri elde edilir. İnsülin direnci gibi bir durumunuz varsa bu şekilde tüketmek faydalı ancak diyabetiniz ve hipertansiyonunuz varsa sizin için risk faktörü olacağı için tansiyonun yükselmesine neden olabilir. 

Her yiyecekte olduğu gibi faydalarının yanı sıra kişilerin kendi durumlarını bilerek zararları en aza indirmeleri yada hiç tüketmemeleri gerekmektedir. 

Herkese sağlıklı günler. Yiyeceklerin şifa olmasını dilerim. 

Şimdi gelelim turşumuza; Karpuz hemen herkesin ekonomik olarak da sık tükettiği bir meyvedir. Bunun yanı sıra kabuklarından da faydalanalım ve kış yemeklerinin yanına çok lezzetli, kütür kütür bir turşu hazırlıyalım. 

Sadece yapmanız gereken, karpuzu kestiğinizde kabuklarını bir kase içinde biriktirmek.. Haydi buyrun turşumuzu hazırlıyalım...

• MALZEMELER:

• 1,700 ml kavanoz içindir. 

• 5-6 ad karpuz kabuğu (kırmızı kısmı biraz bırakılmış)

• Arzuya göre; 5-6 ad acı sivri biber

• Bir tutam maydanoz

• 1 çay bardağı (100ml) üzüm sirkesi

• 2 yemek kaşığı kaya tuzu

• 2-3 büyük diş halka kesilmiş sarımsak

• Sıcak su

• HAZIRLANMASI:

• Karpuzun dış kısmında olan yeşil kısımlarını bir bıçakla çıkarın ve istediğiniz boyutlarda dilimleyin. 

• Sarımsakları halka doğrayın. 

• Maydanozları sapları ile birlikte güzelce yıkayın hazırlayın. 

• Cam kavanozunuza karpuz dilimleri, sarımsak, sivri biber ve maydonoz olarak kat kat yerleştirin. 

• Üzerine sirkeyi ekleyin. 

• Tuzu bir kase içine alın ve üzerine kaynar su ekleyerek eritin. 

• Ve hazırladığınız kavanozun üzerine tam gelecek şekilde ilave edin.  

• 5 dakika kabarcıkların çıkmasını bekledikten sonra kavanozunuzu yeni bir kapak ile sıkıca kapatın ve ters çevirerek tezgah üzerinde soğutun. 

• 1 hafta oda sıcaklığında kuytu bir yerde, daha sonra buzdolabında 1-2 gün beklettikten sonra turşunuz yemeye hazır olacaktır. 

• Afiyet olsun. 

• Tarife Neşem Çelik/YouTube Kanalından da ulaşabilirsiniz. 

• Sevgiyle. .