Merhabalar sevgili dostlar, 

EKMEKLER, mutfaklarımız ve sofralarımızın demirbaşı diyebileceğimiz yiyeceklerden birisidir. Hele ki sulu yemeklerin yanında yemeğin suyuna bandırarak yenimesinden, kahvaltı sofralarında çıtır çıtır sıcak ekmeğin kahvaltılıklarla birlikte yenmesinden, bazen de hemen ekmek arası içine koyacağımız malzemelerle harika bir sandwıch olarak olmazsa olmazımızdır. 

Günümüz de bir çok çeşiti ve farklı unlarla farklı şekillerde hazırlanan ekmekler hepimizin evinde yerini alır. Kimi zaman kendi mutfağımız da pişirir, yayılan kokusu ve yemeklerin yanına sıcacık gelmesi ile bizi çok mutlu da eder. 

İnsan sağlığı açısından bakılacak olursakta ölçüyü kaçırmamak kaydıyla yemeklerin yanında belirli miktarlarda tüketmemizde de fayda var. 

İçerdiği karbonhidrat yanında protein, lif, kalsiyum, fosfor ve B1, B6 vitaminleri yönünden zengin bir gıdadır. Doğal ekmek zihinsel ve fiziksel sağlığın korunmasını sağlar. 

Bugün sizler için hazırladığım her ne kadar adı ve görüntüsü ekmek olsa da çayın yanında da ikram edebileceğiniz çok lezzetli bir tarif de ekmek yazıyorum. 

Umarım beğenir ve yemek defterlerinize alırsınız. 

Şimdiden hepinize kolay gelsin. 

• MALZEMELER:

• 400gr Tam Buğday Unu

• 2 yemek kaşığı kakao

• 3 yemek kaşığı mavi haşhaş

• 1 paket kuru maya

• 1 ad yumurta

• 1 kahve fincanı süt

• 1 kahve fincanı zeytinyağ

• 2 yemek kaşığı toz şeker

• 1 yemek kaşığı tuz

• 1 su bardağı ılık su

• İÇİNE:

• 2 yemek kaşığı yumuşak tereyağ

• 100gr kaşar peyniri

• ÜZERİNE:

• 1 ad yumurta sarısı

• Haşhaş

• HAZIRLANMASI:

• Ilık süt, toz şeker ve kuru mayayı kaseye alın karıştırın ve 10 dakika bekletin. 

• Üzerine zeytinyağ, yumurta, ılık suyu ekleyin karıştırın. 

• Un, haşhaş, kakao ve tuz ilavesiyle yoğurun. 

• En az 10 dakika yoğurun ve üzerini örterek mayalanması için 1 saat bekletin. 

• Mayalanan hamurunuzu 9 ad yuvarlak toplar haline getirin. 

• Her bir hamur bezesini biraz büyütün ve tereyağ sürdükten sonra kaşar peyniri yerleştirdikten sonra tekrar yuvarlayın. 

• Bütün hamur bezelerini aynı şekilde hazırlayın. 

• 24x24 kare kasnak içini yağlı kağıt ile kaplayın ve hazırladığınız hamurları içine yerleştirin. 

• Üzerini bir mutfak havlusu ile kapatın ve 1 saat bekletin. 

• Tekrar mayalanan top ekmeklerin üzerine yumurta sarısı sürün ve haşhaş serpin. 

• 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 30 dakika pişirin. 

• Fırından çıkınca avuç içinize aldığınız su ile ekmeğin üzerine serpin ve bir örtü ile kapatın. 

• Ilık hale gelince servis edin. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle. .