Neydi bu irade hiç düşündünüz mü, iradenin zayıf  ve ya güçlü olması kader çizgimizde ne denli etkilemekteydi hiç sorguladınız mı, yoksa gelişi güzel yaşayanlardan mı oldunuz? Benim fikrimce bir hayatın anlamlı olabilmesinin vazgeçilmez kuralı irade denen içimizdeki o özü olumlu yönde geliştirerek kullanabilmektir. 

Yılmadan, azimle, çakıllı taşlı, çamurlu yollara aldırış etmeden büyük sabırla  devam edebiliyorsanız eğer bilin ki kaderinizin ipleri sizin elinizde. Zamanımızdan kendimiz için fedakarlık etmeden, emek vermeden hiçbir şey kazanılmaz. Eğer yeterince sabrederseniz, gönlünüzün özü iradeniz her geçen gün daha da güçlenecek ve sonunda  emeğinizin  meyvesini, bahçenizden alacaksınızdır.

Peki kolay mıdır, arzularımıza, hazlarımıza, ihtiraslarımıza mesafe koymak? Evet gerçekten de kolay değil ama kolay olsaydı zaten anlamıda olmazdı. Öyle anlar geliyor ki irademizin zayıflığından bazen mesafe koyamıyoruz, ne kadar boş ve faydasız eylem varsa kendimizi içinde buluyoruz. Eğer  bu zayıflığımız farkına varmayıp hayata bu şekilde devam ediyorsak üzülen sadece biz olacağız.

Her geçen gün olumlu açıdan  törpülenmeyen irade bizlerin zihinsel zafiyeti haline gelecek ve ihtiraslarımızın efsununa kapılıp gideceğizdir. Kısacası değerli okurlarım hedeflerimizi gerçekleştirmek güçlü bir irade ister, kabiliyet ister, taallüm ister, tefekkür ister, azim ister.

Kimi insanların iradesi zayıftır. Bu insanlar zorlu başarı yolunda ilerlerken, sünepeliğini başkalarını suçlarak maskeler ve yolun yarısında bahçesindeki ağaçlarında ki olgunlaşmamış meyveleri koparır, hatta bazıları ağaçlarını budar, söker atar. Sonuç ne mi? İnsanlarda oluşan hiç yaşamamışım hissi ama artık çok geçtir yaş ilerlemiştir.

Eğer ömür denen bu yolculukta  “Vay be ben yaşamışım.” demek, istiyorsanız iradenizi ehlileştirmelisiniz, ziraa hayallerinize kezzap atanlardan olacaksınızdır. Sonrada hayatımız boyunca içimizde müphem bir acı duyacağızdır. Unutmayalım ki  kendi  hakimiyetimizi yitirdiğimiz taktirde özgürlüğü yitirir ve hiçliğe doğru yol alırız. 

 Bakın görün ki kuvvetli, iradeli, tembelliğe meydan okumuş, üstünden miskinliğin kirlerini arıtmış insanlar kendini yenmesini bilmektedir. Ne olursa olsun her hal ve şartta  yine bir yol alıp köprüyü  geçmesini bilen insanlar dikkat ederseniz iradesi zayıf olmayan kazananlardır. Onlar  bilir ki irade kötü talihi yenmektedir.

Tutkuların gelip geçici  olduğunu farkına varmışlardır. Sizde yıllar sonra pişmanlık bir dolu kalple hayata gözlerinizi yummak istemiyorsanız hadi kalkın ve  miskinlikten silkininiz. Unutmayın hayat  geç kalanlara kurtarma sınavı yapmaz…