Merhabalar sevgili dostlar, 

Belki de severek en çok tüketilen yemeklerden birisi de ''Köfteler''dir. 

Izgarası, tavası, mangalı, ekşilisi daha bir çok çeşiti ile mutfaklarda sıkça pişirdiğimiz yemektir. Birde yörelere göre isim almış köftelerimiz vardır ki, onları da işin ehli ustaların ellerinden yemeği tercih ederiz. Bazıları ise bulundukları şehrin ismini almakla birlikte Coğrafi ürün olarak da tescillenmiştir. 

İşte bugün bunlardan birisini sizlere tanıtmak istedim. 

İnegöl Köfte, tarihi ve hikayesi Türklerin Balkanlardan göç etmelerinin hikayesi ile başlıyor diyebiliriz. 1892 yılında Bulgaristan'ın Filibe eyaletine bağlı Pazarcık ilçesinden göç etmek zorunda kalan Mustafa ve Ahmet kardeşlerin Türkiye'ye taşıdığı bir lezzet... Bu lezzetin ünü önce İstanbul'a ardından İnegöl'e yerleşen Mustafa Efendinin o zamanlar at arabalarının çalıştığı Bozüyük yoluna açtığı dükkandan yayılmaya başlıyor. İnegöl ile özdeşleşen bu lezzetin adı sonraki yıllarda ''İnegöl Köfte''olarak tescil ediliyor. 

Kuşaktan kuşağa hali hazırda işletmeciliği yapan aile 5. Kuşak olarak işlerinin başında ve bildiğimiz şeklinin değil, aslında yuvarlak yassı köfteler olarak yapıldığını söylemekteler. . Bizler İnegöl Köfte deyince uzun yuvarlak köfteler olarak bilsek de aslı yuvarlak olarak yapılmış. 

Günümüzde bir çok dükkan da İnegöl Köfte adıyla yapılan ama maalesef gerçeğinle alakası olmayan köfteler de bulunmakta... 5. kuşak dededen toruna ustaların sır gibi sakladığı tek bir malzeme dışında bende sizlere evlerinizin mutfağında pişirebileceğiniz bir tarifi yazıyorum. 

Hepinize kolay gelsin. 

• MALZEMELER:

• 420 gr Dana Kaburga kıyması + 180 gr kuzu kıyması (toplam 600gr kıyma)

• 1 ad büyük kuru soğan 

• 1 tatlı kaşığı karbonat + 1 yemek kaşığı limon suyu

• 1 yemek kaşığı galeta unu

• 1 tatlı kaşığı tuz

• HAZIRLANMASI:

• Kıymaları bir kaseye alın ve üzerine karbonat ile limon suyunu ekleyerek yoğurun ve üzerini örterek 1 gece buzdolabında bekletin. 

• Kuru soğanı rendeleyin ve suyunu sıkın. 

• Buzdolabında 1 gece bekleyen kıymaya, soğanı, galeta unu ve tuzu ekleyerek en az 10 dakika kıyma macun gibi olana kadar yoğurun

• Arada elinizi soğuk su ile ıslatın. 

• Şekil vermek için bir huniden faydalanabilir yada elinizle uzun parmak köfteler yapabilirsiniz yada ilk yapılan İnegöl Köfte gibi yuvarlak ince olarak şekil verebilirsiniz. 

• Mangal lezzetini vermek için döküm tava tavsiye ederim, oluklu döküm tavalar köfte ve etlerin suyunu muhafaza ediyor. 

• Tavanızı yüksek ateşte çok iyi ısıttıktan sonra kısa süre arkalı önlü pişirin. 

• İnegöl Köftelerin yanına közlenmiş biberler ve domatesler yakışacaktır. 

• Ayrıca bir ince dilim lavaş, kimyon, kırmızı biber ve kekik de tabağınızı süslendirir lezzet verir. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle. .