Merhabalar sevgili dostlar,

Uzun zamandır kurabiye pişirmediğimizi fark ettim ve bu hafta ,kış aylarında çokça tercih edilen ve sıkça kullandığımız kuru meyvelerden ''inciri''kurabiyemize eklemek istedim.Sanırım sevmeyenin neredeyse yok gibi..
haydi gelin incir'in hikayesine şöyle bir göz atalım ve tarifine geçelim.
İNCİR;ağacı,meyvesi ve yaprağı olarak mitolajiden ,sanata,tarihi kalıntılardan ,kutsal yazıtlara hemen her yerde kendine yer bulur ve kutsal kabul edilir.
Yunan ve Roma Mitolojisinde de birçok hikayesi ile kitaplara geçmiştir.
incil'de cennetin ağacı olarak tanımlanır ve hatta Adem'le Havva'nın örtündüğü yapraklar İncir Yapraklarıdır.
Efsanelerle gerçeklerin iç içe geçtiği bu gibi öyküler tarihin sayfalarında kalsa da,geçmişte olduğu gibi günümüzde de incir,bolluğun,bereketin simgesi olarak görülür.Hem yaş hem kuru olarak hayatımızda besin değeri olarak önemli bir yer tutar.
AnaVatanı Akdeniz,Anadolu ve Orta Doğu'ya kadar uzanan geniş bir coğrafyadır.
Araştırmalara göre bol lif içeren ve potasyum bakımından zengin olan İncir,günlük sadece 5 adedi ile lif ihtiyacımızı karşıladığı gibi,B6,magnezyum ve bakır içermektedir.
Mevsiminde yaş olarak tükettiğimiz ama kurusu ile bütün mevsimlerde mutfaklarımızda olan İncir,Aydın başta olmak üzere Ege Bölgesinde yetişmektedir.Ve kurutmaya en elverişli olanı da ''Sarı Lop''adıyla bilinir.
Öyküsüne kısaca değindiysek şimdi sıra bu lezzetli kurabiyenin incirle buluşmasının tarifinde..


    •    MALZEMELER:
    •    Bu ölçülerle 24 ad kurabiye olmaktadır.
    •    İÇ MALZEMESİ:
    •    250 gr (takribi 16 ad) kuru incir
    •    70 gr toz ceviz içi
    •    1 tatlı kaşığı kakao
    •    HAZIRLANMASI:
    •    İncirleri yumuşayana kadar haşlayın ve mini küpler halinde doğrayın.
    •    Ceviz ve kakao ilavesiyle karıştırın.
    •    12 adet olacak şekilde toplar olarak yuvarlayın ve buzdolabında bekletin.
    •    HAMURU:
    •    200 gr oda sıcaklığında margarin
    •    1 ad yumurta
    •    1/2 su bardağı pudra şeker
    •    1 paket vanilya + 1 çay kaşığı kabartma tozu
    •    2,5 su bardağı + 2 yemek kaşığı Un
    •    HAZIRLANMASI:
    •    Margarin,pudra şekeri ve yumurtayı kaseye alın ve krema kıvamı olana kadar karıştırın.
    •    Önce 2.5 su bardağı unu,vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyerek yoğurun.
    •    Eğer elinize yapışıyorsa 2 yemek kaşığı unu da kontrollü olarak ekleyin ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
    •    24 ad ceviz büyüklüğünde yuvarlayın.
    •    Her bir hamuru 10cm.lik yuvarlaklar olacak şekilde elinizle açın.
    •    Orta kısmına incir karışımını yerleştirin ve bir diğer açtığınız yuvarlak hamuru üzerine kapatın.
    •    İçi incir dolgulu yuvarlak hamurun tam ortasından ikiye kesin yani 2 adet yarım daire olacaktır.
    •    Yarım daire olan hamurun uç kısımlarını bıçakla parmak gibi kesin ve yelpaze şekli verin.
    •    Yağlı kağıt serili fırın tepsisine hepsini hazırlıyarak dizin.
    •    175 derece de ısıtılmış fanlı fırında takribi 15 dakika (beyaz kalacak şekilde) pişirin.
    •    Kurabiyeler soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpin.
    •    Ağızda dağılan ve içindeki incirin lezzeti ile enfes tat da kurabiyeleriniz hazır.
    •    Afiyet olsun.
    •    Sevgiyle..