İstanbul'da İkbal Uzuner ile Ayşenur Halil'i öldürdükten sonra hayatına son veren Semih Çelik'in, bir mesajlaşma uygulamasında “incel” olarak isimlendirilen kişilerle iletişimde olduğu ortaya çıktı.

Tüm dünya da olduğu gibi Türkiye’de de incel topluluklar sosyal medya platformlarında hayli aktif. Forum sayfalarında şu tip duyurular var: “Çirkin misiniz? Yaşınız 20’lere, 30’lara geldiği halde hâlâ bir kızla doğru düzgün ilişki kuramadınız mı? O zaman yeriniz tam da burası.”

PAYLAŞIMLARI KAN DONDURUYOR

X’te yapılan bir aramayla, Turkİnceller başlığı ile gruplar açıldığı, sohbet odaları kurulduğu, Ayşenur Halil ile 

İkbal Uzuner’i vahşice öldüren 19 yaşındaki Semih Çelik’e övgüler düzüldüğü, “intikam” naraları atıldığı görülüyor. Kadınlardan “hakları” olanı almaları, eğer alamayacaklar ise zorla almanın muhakkak bir yolu olduğunu yazanlar ile açık açık, cinayet ve tecavüze teşvik edenler de var.

İncel nedir? Kadınlara neden düşmanlar?

İngilizce'den, “zorunlu bekârlar” anlamına gelen “involuntary celibate” kelimelerinin kısaltılması ile dilimize geçmiş bir tanım olan "incel", bir internet alt kültürü olarak, kadınlara ve yaşadıkları topluma düşman, şiddet yanlısı kişileri ifade ediyor. Türkiye'de de aktif olan "incel" topluluğu, sosyal medya üzerinden kadınlara yönelik taciz, tecavüz, cinayet çağrıları yapıyor.

İnceller özellikle karşı cinse yönelik nefret söylemleri, aşırı uç düşünceleri ve şiddet eğilimleri ile biliniyor. Sosyal medyada karşı cinsi hedef göstererek, aşağılama ya da küçük düşürme yoluna gidiyorlar. İncel terörü ya da incel şiddeti olarak ifade edilen bu durum giderek daha tehlikeli bir hal alıyor.

KİM BU "İNCELLER"?

İnceller grubu bize çok yabancı olsa da, kuruluş yılı daha eskiye dayanıyor. 

Grup, 1997'de eşcinsel bir kadın tarafından kuruluyor.  

Kendisi de bir kadın olan Alana, 1997'de aşkı bulmaya çalışan yalnız insanlar için bir internet sitesi kurduğunda bu işin sonunun kadınlara yönelik nefret ve öfke üzerinden örgütlenen ve dünyanın dört bir yanında masum insanların ölümüne yol açan bir alt kültüre dönüşeceğinden habersizdi.

O dönemde henüz 20'li yaşlarının ortasında olan Kanadalı genç kadın, henüz Facebook bile ortada yokken, ilişki bulmakta zorlananlar için "İstemsiz Bekarlık Projesi" adını verdiği bu siteyi açmıştı.

Alana "istemsiz bekar" ifadesini (Involuntary Celibacy) ilk olarak "invcel" diye kısaltmıştı ama sonra bu kimlik, söylemi daha kolay olan "incel" halini aldı.

İlk başta bu kelime, herhangi bir cinsiyetten, yalnız olan, hiç cinsellik yaşamamış veya uzun süredir ilişkisi olmayan herkesi ifade ediyordu. Ancak Alana, "Artık buna öyle diyemeyiz," diyor.

Çünkü kendisinin zaman içinde kişisel hayatına ve işlerine yoğunlaşarak uzaklaştığı bu alt kültür, o fark edemeden çok başka bir şeye dönüştü.

Öyle ki 2014'te bir kitapçıda gazete okuyan Alana, Kaliforniya'nın Isla Vista kentinde gerçekleştirdiği silahlı saldırıda altı kişiyi öldürdükten sonra silahı kendine doğrultan ve arkasında kadınlara karşı kökleşmiş nefretini anlatan 141 sayfalık bir belge bırakan Elliot Rodger'ın incel topluluğunda bir kahraman ve ilah olarak görüldüğünü şaşırarak fark edecekti.

Halk arasında ezik bir kitle olarak tanımlanan"inceller"; “çirkin”, “yoksul” olmak gibi kimi özellikleri nedeniyle ilişkisi olmadığına inanan ve yine bu sebeplerle kadınların kendisine asla yüz vermeyeceğini düşünen, bu hissiyatlarını da kadın düşmanlığı, nefret söylemi, şiddet ve son yıllarda da cinayetlerle besleyen bir grup.
İnandıkları hipergami teorisine göre kadınlar sadece “yakışıklı”, “zengin”, “statü sahibi” erkeklerle birlikte olur.

KENDİLERİNİ "UCUBE" OLARAK GÖRÜP, KADINLARDAN NEFRET EDİYORLAR

Bu da dezavantajlı “ucube” erkeklerin yalnız kalmasına yol açar. Tüm bu etkenler, “incel”lerin kadınlar ve buna sebep olan erkeklerden nefret etmesinin asıl nedenidir.