Merhabalar sevgili dostlar,

Bir çoğumuzun bildiği ve sevdiği ,tadına doyum olmayan Orta Doğu Bölgesinin  meşhur lezzeti İÇLİ KÖFTE'nin öyküsünün 1700'lü yıllara dayandığını biliyor muydunuz?

Tamamen bizim yöresel yemeklerimizden olduğunu düşünsekte aslında kökeni Arabistan'dır.

Arabistan,soğan,bulgur,dana,koyun ve keçi eti gibi çeşitli etler kullanarak yaparak ortaya çıkmıştır.

Bizim bu lezzetle tanışmamız ise,vaktiyle Arabistanla olan ilişkiler,tanışmamızı kolaylaştırmıştır..Yine kaynaklara göre Suriye,Filistin,Mısır,Ürdün gibi Arap ÜlkelerindenTürkiyeye göç edenler ile de yaygınlaşmıştır.

Arapçada ki ismi yuvarlak top anlamına gelen ''kubbe''kelimesi ''kibbe''halini almıştır.Farsçada ki ''kofta''kelimesinden de türeyerek bugün ki halini almıştır.

Daha bir çok illerimizde de o yörenin bilinen şekli ve pişirme biçimi ile de ,yörenin adı ile anılmaktadır.

Arap Ülkelerinden çıkıp Ülkemizde de bir çok ile yayıldığı gibi,Latin Amerika sofralarında da kendine yer edinmiştir.

Zaman alan ,yorucu bir yemek olduğundan günlük menülere taşıyamasakta,düğün,dernek,bayram ve ağır misafirlerimiz için,eğer çokça hazırlayacaksak da imece usulü hazırlar ve pişiririz.

Yemek alışkanlığımıza göre bazen kızartması bazen de haşlaması olarak sunarız.

Her ikisinin de yapımı aynı olmakla birlikte sadece pişirmeleri farklılık gösterir.

Uzun zamandır hazırlamayanlar yada hiç denemedim diyenler,gelin bu tarifle birlikte hazırlayalım.Özelliği ve püf noktaları ile sizlere yazacağım.

Hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • DIŞ KISIM İÇİN: 36 ad 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur
  • 2 su bardağı irmik
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • HAZIRLANMASI:
  • Bulgur ve irmiği bir kaseye alarak üzerine sıcak suyu ekleyin,karıştırın ve üzerini kapatarak 10 dakika yumuşamaları için bekletin.
  • Eğer stand mikseriniz varsa bu iş son derece kolaylaşacaktır.
  • Yoksa el kuvvetine güveneceğiz,
  • Yumuşayan bulgur ve irmiğe,salçayı,tuzu,kırmızı biberi ilave ederek yoğurmaya başlayın.
  • Sanki bir hamur kıvamı alana kadar yoğurun.Sanki avuç içinizde bir poğaça hamuru var gibi düşünebilirsiniz.
  • Yoğurduğunuz tepsinin ortasında toplayın ve üzerini strecle hava almayacak şekilde kapatın.
  • İÇ HARCI İÇİN:
  • 500 gr dana kıyma
  • 5 ad kuru soğan
  • 125 gr tereyağ yada margarin
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 1/2 su bardağı iri doğranmış ceviz
  • Kırmızı pul biber + karabiber + tuz - damak tadınıza göre ekleyin.
  • HAZIRLANMASI:
  • Öncelikle içli köftenin püf noktalarından birisi de iç harcının önceden hazırlanması ve buzdolabına koyarak kıymanın ve içindeki yağın tamamen soğumasıdır.İçli köftenin dış kısmını oyup hazırladığımızda içine girecek harcın soğuk olması,köftenin çatlamasını önleyecektir.
  • Kuru soğanları yemeklik doğrayın ve tereyağ ile kavurun.
  • Kıymayı ekleyerek kavurmaya devam edin,tamamen suyunu çeksin.
  • Sarımsakları rendeleyin.
  • Maydanozları ince kıyın.
  • İyice kavrulan ve suyunu çeken kıymaya salça ekleyin ve karıştırın.
  • Cevizini,maydanozunu,tuzunu,kırmızı ve karabiberini ilave ederek karıştırın.
  • İç malzemenizi başka bir kaseye aktarın ve buzdolabında soğutun.
  • HAYDİ ŞEKİL VERELİM.
  • İçli köftenin dış hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlayın.
  • Bu arada hamurun üzerini açık bırakmayın hemen kurur.
  • elinizin yanına su dolu bir kase alın ama çok da ıslatmayın,köftenizin bulguru çamur gibi olmasın.
  • Yuvarladığınız hamurun orta kısmına işaret parmağınızla açarak kubbe şekli verin ve döndürerek ince olmasını sağlayın.
  • Dış kısmının ince ,iç harcının bol olması makbuldür.
  • Zaten içli köftenin şeklini hepimiz biliriz,kubbe şeklinde oyduğumuz köftelerin içlerini kıyma harcı ile doldurun ve avuç içinizde döndüre döndüre uç kısmını kapatın.
  • Hepsini aynı şekilde hazırlayın ve tepsiye dizin.
  • Kızartma için; bol sıvıyağ kızdırın ve köftelerinizi çevire çevire kızartın.
  • Haşlama içim; bir tencerede su kaynatın ve  kaynayan suya tuz atın.köftelerinizi suya bırakın ve yüzeye çıktıkları zaman pişmiş demektir.
  • Suyunu süzerek tabağa alın.
  • üzerine tereyağında kavrulmuş salça gezdirin.
  • Önemli bir püf noktası daha,eğer köftelerinizi deepfreze de saklayacaksanız,pişirmeden 1 saat önce oda ısısına gelmelerini sağlayın ,yoksa pişerken dağılır.
  • İster kızartma da ister haşlamada azar azar köfte pişirirseniz daha verimli ve güzel pişecektir.
  • Yanında bir yeşil salata yada gavur dağı ile servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.
  • Sevgiyle..