Merhabalar sevgili dostlar,

Bugün sizlerle Güney Asya'ya doğru bir yolculuk yapalım.

Hindistan,Pakistan,Nepal ve Bangledeş gibi ülkelerde yaygın bir atıştırmalık olan ''SAMOSA''yı birlikte hazırlıyalım.

Sokak lezzetleri diye de adlandırabileceğimiz,içinde sebze ve bol baharatları,kekikli hamuru ile üçgen olarak şekillendirilen ve kızgın yağda kızartılan lezzetli bir börek..

Ara sıcaklarınız da rahatlıkla tercih edebileceğiniz ,dışı çıtır içindeki sebze ve baharatlarla damak zevkinize hitap edeceğini sanıyorum.Özellikle sebze sevenler için güzel bir seçenek olacaktır.

Bunun yanı sıra yine isteğe bağlı olarak sebzelerin yanında sığır eti ve diğer etlerin yanı sıra mercimek ilavesi de yapılabilmekte..Tercih sizlere kalmış..

Bizim tarifimiz sebzeler ile yapılanı..

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

HAMUR İÇİN:

  • 2 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1/2 tatlı kaşığı kekik
  • 1/2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağından az su ile sert bir hamur yoğurun ve üzerini örterek dinlendirin.

İÇ MALZEMELER:

  • 1 ad orta boy kuru soğan
  • 1 ad orta boy havuç
  • 1 küçük çorba kasesi bezelye
  • 4 ad küçük (haşlanmış ) patates
  • 1 çay bardağı zeytinyağ (50ml)
  • 3-4 dal maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı tuz + 1 çay kaşığı sarımsak tozu+1 çay kaşığı zencefil+1 küçük çubuk tarçın +1 çay kaşığı hardal tohumu +1 çay kaşığı kişniş tohumu+1 çay kaşığı kimyon+1 çay kaşığı kırmızı toz biber +1 çay kaşığı karabiber+1 çay kaşığı zerdeçal

KIZARTMAK İÇİN:

  • 2 su bardağı ayçiçek yağı

HAZIRLANIŞI:

Havucu ve patatesleri mini küpler halinde doğrayın.

Kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayın.

Maydanozları ince kıyın.

Şimdi gelelim hazırlamaya; Bir tavaya zeytinyağını alın ve soğanları ekleyerek orta ateşte kavurmaya başlayın.

Tuzu ve baharatları ilave ederek soğanı kavurmaya devam edin.Bütün baharatların rahiyası soğana geçsin.

Daha sonra havucu ekleyin ve 5 dakika birlikte kavurun.

Ve bezelyeler ile patatesleri ekleyerek birlikte güzelce harmanlanana kadar kavurun.

Ateşten indirin ve maydanozunu ekleyerek bir kaseye soğuması için aktarın.

HAMURUN HAZIRLANMASI;

Dinlenen hamuru bir kez daha yoğurun ve 3 parçaya ayırın.

Her bir parçayı ince olacak şekilde açın.

Bir orta boy çaydanlık kapağı büyüklüğünde yuvarlaklar halinde kesin.

Bu yuvarlakları külah gibi kıvırın.

İçini hazırladığınız sebzeler ile doldurun ve hamurun üstte kalan kısmı ile kapatarak üçgen şekli verin.

Bütün börekleri aynı şekilde hazırladıktan sonra kızdırılmış ayçiçek yağında kızartın.

Hiç yağ çekmeyen lezzetli bir börek olacaktır.

Hepinize afiyet olsun.

Sevgiyle...