Merhabalar sevgili dostlar,

Osmanlı Mutfağı, İstanbul da bulunan saray ve saray çevresinde ki insanlar tarafından beğenilen ve seçilen yemek ve tatlılardan oluşur.

Saray Mutfağı, birbirinden farklı millet ve kültürün içerisinde barındırmaktadır.

Ve en zengin mutfaklardan biri olarak nitelendirilmektedir.

Yemeklerin yanı sıra sütlü ve şerbetli tatlıları da o günlerden günümüze kadar gelmiştir.

Şerbetleri ve helvaları ile tanınan Saray Mutfağı, bunun yanı sıra yemek ve tatlılar da kuru yemişi de kullanmıştır.

HELATİYE tatlısı da bir çeşit su mıhallebisinin şerbet içinde kuru meyve ve kuru yemişle harmanlanarak sunumu diyebiliriz.

Hemen her tatlı da bolca kullanılan gül suyu da bu tatlı da yerini almıştır.

Su muhallebisi kıvamında hazırlanan tatlıyı damla sakızı tadı diğer muhallebilerden ayıran özelliğidir.

Bir kaç lezzeti bir kaseden alacağınız hafif ve lezzetli bu saray tatlısını gelin birlikte hazırlıyalım.

MALZEMELER:
• 2 su bardağı süt

• 1 su bardağı su

• 3 yemek kaşığı toz şeker

• 3 yemek kaşığı mısır nişastası

• 1 orta büyüklükte damla sakızı

• HAZIRLANMASI:

Bütün malzemeleri bir tencere içinde karıştırın.

• Orta ateşte karıştırarak koyu kıvam alana kadar pişirin.

• Kalınlığı bir parmak olacak şekilde strech serili bir tepsiye yerleştirin ve soğutun.


• ŞERBETİ İÇİN:

• 1, 5 su bardağı toz şeker

• 2 su bardağı su

• 1 dilim limon

• 3 yemek kaşığı gül suyu

• HAZIRLANMASI:

• Toz şeker ve suyu bir tencereye alın ve kaynatın.

• Kaynamaya başlayan şerbete limon ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın.

• Şerbeti ateşten indirin ve gül suyu ekleyerek soğutun.

• DİĞER MALZEMELER:

• Kuru Kayıs + Gün Kurusu + İncir ( haşlanıp küp doğranmış)

• İç badem

• Nar

• Antep fıstığı

• TATLIYI HAZIRLAMA:

• Soğuyan muhallebiyi küpler halinde keserek bir kaseye alın.

• Üzerine şerbetin yarısını gezdirin.

• Kuru meyveler ve badem, nar, antep fıstğı ile süsleyin.

• Kalan şerbeti ilave edin.

• Damla sakızlı muhallebi ve gül kokulu şerbeti ile damaklar da ferahlık veren bu tatlıyı çok seveceksiniz.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...