Merhabalar sevgili dostlar,

Geçtiğimiz sene ve daha önceki Ramazan Bayramını da, Bayramları çoluk çocuk kalabalık eş dost birlikte kutlamaya alışık bir millet olarak, salgın nedeniyle biraz buruk, biraz bir başına sanki bir yanımız eksik kutladık. Bayram öncesi o sevinçli telaşeyi yaşayamadık sanki.. Her ne kadar ev halkı olarak bir çoğumuz yine de alışkanlıklarımızı yerine getirmeye çalışsakta bir yanımız eksik kaldı.

Kurban Bayramına en yakışan tatlı bence BAKLAVA'dır. Diğer şerbetli tatlılarımız da sevilerek tüketilse de baklava'nın yeri ayrıdır. Biraz zahmetli olmasıyla birlikte, sevdiklerimize ikram ederken damaklarda bıraktığı lezzet bütün yorgunluğumuza değer.. Hele ki güzel bir tereyağ, içine giren bol antep fıstığı ile yemek üstüne yüzümüzü gülümsetir.

Gelin bu bayram küçük bir tepsi de olsa bu enfes ''HAVUÇ DİLİMİ'' denilen baklavayı hep birlikte hazırlıyalım.İnanın yorgunluğunuza değecek...

Hepinize şimdiden kolaylıklar, sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz güzel bir Kurban Bayramı diliyorum.

MALZEMELER

HAMUR İÇİN: 

50 gr (1 yemek kaşığı) oda sıcaklığın da tereyağ 

2 yemek kaşığı yoğurt 

1/2 çay bardağı sıvıyağ 

1 ad yumurta 

1 su bardağı su 

1 yemek kaşığı sirke 

4,5 su bardağı un  

HAMURU AÇMAK İÇİN:

Nişasta (mısır yada buğday) 

ÜZERİNE: 

150 gr eritilmiş ılık tereyağ (üzerinde oluşan köpüğü alınmış) 

ARA KAT; 

250 gr iri doğranmış ceviz yada antep fıstığı 

ŞERBETİ;

3 su bardağı toz şeker

3 su bardağı su 

1 dilim limon 

SÜSLEMEK İÇİN:

Antep fıstığı 

HAZIRLANIŞI: 

Hamur malzemeleri olan yağları,yoğurdu,yumurtayı,su ve sirkeyi kasede karıştırın. Un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Bu ölçü ile 30x30 iki tepsi yada bir büyük tepsi hazırlayabilirsiniz. Hamur bezelerini açabileceğiniz yufka büyüklüğüne göre büyük yada küçük bezeler halinde yuvarlayın. Tezgahınıza bir kase içine nişastayı alarak hamur bezelerini bol nişastaya bulayın ve önce tatlı tabağı büyüklüğünde yuvarlak açın ve aralarına strech yerleştirerek üst üste dizin. Hamurları 1 saat buzdolabında dinlendirin. Dinlenen hamur bezelerini önce nişasta serperek çok ince olacak şekilde açarak baklava yufkası haline getirin. Yufkalarınızın boyutu kullanacağınız 30x30 tepsinin 3 katı yada büyük tepsi kullanacaksanız iki katı büyüklüğün de olmalıdır. Yufkalarınızın üzerinde nişasta kalmamasına dikkat edin. Lezzetli ve çıtır çıtır bir baklava için ince açılan ve üzerinde nişasta kalmayan yufkalar önemlidir. Açtığınız bütün baklava yufkalarını 4lü olarak üst üste yerleştirin ve üzerine tepsinizi koyarak kesin. Kalan yufka parçalarını aralara yerleştirmek kaydıyla tepsiye yufkaları yerleştirin. Arasına ceviz yada fıstık gezdirin. Kalan yufkaları üzerine döşeyin. Havuç dilimi şeklinde kesin. Tereyağınızı kısık ateşte eriterek üzerinde fazla köpük oluşmasını önleyin varsa da üzerinden alın.(tereyağ köpükleri baklavanın üzerinde siyah noktalar oluşturur) Tereyağ ılık olmalıdır. Fırınınızı 175 derece de ısıtın ve takribi 50 dakika pişirin. Bu arada şerbetinizi hazırlayın. Şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. kaynayan şuruba limonu ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın. iyi açılmış bir baklava da şerbet sıcak olarak verilir. Pişen havuç dilimi baklavanızı fırından çıkarın ve sıcak şerbetini üzerine gezdirin. En az 3-4 saat bekleyen tatlınız hepinize afiyet olsun. 

Sevgiyle...