Yazın etkilerinin yavaş yavaş geçtiğini ve havaların soğumaya başladığı bir dönemdeyiz. Aynı gün içinde iki mevsimi bir arada yaşayabiliyoruz. Sabah çıkarken serin olan havada üşürken akşam güneşiyle sıcaklayabiliyoruz. Bu nedenle kıyafetlerimiz bazen yetersiz bazen fazla geliyor ama en önemlisi bu değişken hava koşulları nedeni ile bağışıklık sistemimiz sekteye uğruyor.
Tabi ki kıyafetlerimizi bu mevsim geçişlerini göz önüne alarak belirlemek hastalıklara karşı bizi koruyacaktır yine de vücudumuza biraz takviyede bulunmak özellikle geçiş dönemlerinde hasta olmamamız için çok önemlidir. Zencefil, zerdeçal, portakal, limon gibi besinler bu süreçte bağışıklık sistemimize fayda sağlar. Son zamanlarda sık olarak gördüğüm bu 4 beşini ve balı içeren sağlıklı içecekler evlerde yapılmakta veya hazır yapılmışları satın alınmaktadır. Siz de evinizde bu besinleri temin ederek kendi sağlık deposu içeceğinizi yapıp bağışıklık sisteminize yardım edebilirsiniz. Peki kısaca bu besinlerin faydalarından bahsedecek olursak; Zerdeçal (Curcuma longa) geçmişten günümüze tıbbi etkileri sebebiyle geçmiş zamanlarda ve Çin tıbbında yaygın olarak kulanılır. Zerdeçalın sağlık üzerindeki etkileri, genellikle bitkinin rizomlarından (genellikle toprak altında bulunan ve yukarı doğru filizler, aşağıya doğru kökler veren kalın, yatay gövde) elde edilen "kurkumin" adı verilen turuncu-sarı renkli, lipofilik bir polifenol sayesindedir. Son yıllarda, kurkuminin antioksidan, antiinflamatuvar, antikanser, antihipertansif ve antidiyabetik etkileri olduğu gösterilmiştir. Ancak ilaç kullananlar için dikkat gerektirmektedir. Bazı ilaç gruplarının kurkuminin işlevini indüklediği ve yan etkilere sebep olduğu da belirtilmiştir. Zencefil de zerdeçal gibi dünyanın çeşitli yerlerinde yetiştirilen zencefilgiller (zingiberaceace) ailesinden olan, baharat olarak da anılan yumru köklü sarımtırak bir bitkidir. Ayurvedik, Hint ve Çin tıbbında, soğuk algınlığını, sindirim şikâyetlerini, mide bulantısını önlemek ve dolaşımı arttırmak için bitkisel ilaç olarak binlerce yıldır kullanılmış ve Roma, Yunan ve Osmanlı tıp tarihi kayıtlarında tıbbi bir bitki olarak kullanıldığı gösterilmiştir. Zencefil preparatları toz, çay, tentür veya taze kesilmiş ve çiğ olarak kullanılabilir. Genel olarak bunlardan herhangi birinin kullanım dozunun günde 1-4 gr arasında güvenli olduğu düşülmektedir. Bazı çalışmalarda fazla tüketimin hipotansiyon ve hipoglisemi, mide rahatsızlıkları gibi yan etkileri olabileceği bildirilmiştir. Portakal ve limonda hepimizin bildiği gibi c vitamini deposudur. Bu değerli birleşimle soğuk havalarda enerjimizi koruyabilir ve bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz. Hepimize sağlıklı, mutlu haftalar dilerim.