Merhabalar sevgili dostlar,
Bugün sizlere “ekşi mayalı ekmekler” hakkında kısa da olsa bilgi verdikten sonra, evimizin mutfağında ve ev fırınında rahatlıkla pişirebileceğiniz çok lezzetli ve faydalı bir ekmek tarifim var.
Ekşi mayalı ekmekler, probiyotik etkisi ile bağırsak problemlerini gidererek zayıflamaya, sindirim sistemi (gastrit, reflü, ülser) problemlerine, insülin direncine, demir eksikliği anemisine, vitamin ve mineral eksikliklerinin giderilmesine yardımcı olur.
Ekmekteki fermantasyon süreci, bağırsaktaki yararlı bakteri içeriğini arttırır ve sağlıklı bakteriler=mutlu, sağlıklı vücut demektir.
İçeriğinde ki vitaminler ise B1-B6-B12-, folat, nisain, riboflavin E vitaminidir, mineraller ise selenyum, demir, manganez, kalsiyum, magnezyum, fosfor, çinko ve potasyumdur.
Kısaca faydalarından bahsettiğimiz ekşi mayalı ekmekleri, günümüzde de sıkça tercih ediyoruz.
Eviniz de hazırlayacağınız ve her an elinizin altında hazır bulundurabileceğiniz ekşi maya, kendi fırınınız da pişireceğiniz mis gibi bir ekmeği sofralarınızda bulundurmanıza yardımcı olacaktır.
Buyrun bu hafta lezzetli ve faydalı bu ekmeği pişirelim ve lezzetine sizler karar verin.
Hepinize kolaylıklar diliyorum.
• MALZEMELER:
• 200 gr Tam Buğday Unu
• 300 gr Buğday unu (ekmeklik un)
• 10 gr tuz
• 200 gr ekşi maya
• 350 gr içme suyu
• HAZIRLANMASI:
• Öncelikle eğer ekşi mayanız buzdolabında ise mutlaka ekmek yapımına geçmeden 2 saat önce mayayı dolaptan çıkarın ve oda sıcaklığına getirin.
• Daha sonra mayanızı verdiğim ölçüde su ile karıştırın.
• Diğer bir kaseye unları ve tuzu alarak karıştırın.
• Unları ekleyerek en az 8-10 dakika yoğurun.
• Bu arada katlama yöntemi dediğimiz yani hamuru dört bir yanından ortaya bohça gibi kapatma ile pürüzsüz bir hamur olana kadar yoğurun.
• Ekmeklerin en büyük özelliği malzemesinin azlığı fakat çok iyi yoğrulmasıdır.
• Önceleri elinize yapışan hamur bir müddet sonra kıvamını bulacaktır, onun için un eklemeyin.
• Güzelce yoğrulan hamurun üzerini örterek 2 saat mayalanması için oda sıcaklığında bir kenara alın.
• Mayalanma süresi 2 saat içinde, hamuru her yarım saatte bir katlama yöntemi ile kontrol edin.
• Tezgahınıza çok az un serpin ve hamuru üzerine alın.
• Hamuru kare hale getirin ve bohça gibi katlayın.
• Bir sepet içine bez sererek unlayın ve hamuru içine bırakın.
• Üzerini de yine bir mutfak havlusu ile örttükten sonra 1 gece buzdolabında bekletin.
• 22-24 cm'lik bir döküm tencerenin içini yağlı kağıt ile kaplayın.
• Ekmek hamurunuzu fırınlamadan 2 saat önce buzdolabından çıkarın.
• Hamuru yuvarlayın ve tencerenin içine yerleştirin.
• Üzerine hafifçe un serptikten sonra sivri uçlu bir bıçak ile üzerine istediğiniz şekilde çizikler atın.
• Arzuya göre üzerine susam ve çörek otu serpebilirsiniz.
• Fırınınızın en alt kısmına içi sıcak su dolu kase yerleştirin.
• Ve fırınınızı 200 derece de ısıtın.
• İlk 25 dakika tencerenin kapağı kapalı olarak, daha sonra kapağı kaldırın ve takribi 40 dakika pişirin.
• Pişen ekmeğinizi tencere içinden çıkarın (alt kısmı nem yapmasın) ve üzerine bir mutfak havlusu örterek soğutun.
• Dış kısmı çıtır çıtır, içi yumuşacık ve son derece tok tutan, bereketli bir ekşi mayalı ekmeğiniz yemeklerinizin yanında lezzeti ile sizlere eşlik etsin.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle...