Dünyanın en nadir minerallerinden birisi olan Moldavit taşı ile tanıştım Çek Cumhuriyetinin başkenti Prag’da. Prag gezim Karlo Vary’e uzandı. 1370'te İmparator IV. Karl tarafından kurulan Batı Bohemya bölgesinde bulunan bir şehir. Mineral suları ve kaplıcaları ile büyüleyen açık alanda bile sigara içilmesine izin verilmeyen Atatürk’ün şifa bulduğu şehir, Prag’a yaklaşık 1,5 saatlik mesafede.  

Karlovy Vary Bohemya’nın başkenti. Moldavit taşı düşeceği yeri seçmiş. Karlo Vary’de dolaşırken değerli taşlardan yapılmış kolyeler ve yüzüklerin vitrinde sergilendiği dükkânın önünde takılıp kaldım. Dükkânın içi ışıl ışıldı. Dükkâna girdim. Yeşil taşlara olan hayranlığımı gizleyemedim. Yaklaşık 2 bin km vardı aramızda.  Türkçe bilen bir satıcı ile karşılaştım. Şeffaf yarı saydam 2.500 dolar ile 100 dolar arasında değişen fiyatlarla satılan yeşil taşı elimde çevirip bakarken moldavit taşını anlattı.

Moldavit Taşı

 Orta Çağda asaletin simgesi olan taş kolye ve bastonlarını süslemek için kullanılmış. Göktaşının düştüğü yer sadece Çek Cumhuriyeti’nin kuzeyinde Moldau Nehri yakınlarındaki Bohemya vadisi. Dünya’daki en nadir mineraller arasında yer alıyor.

Eski çağlarda cadılar, simyacılar ve şifacılar arasında kullanılan en popüler taşlardan birisi olma unvanına sahip olan yeşil taş; filozof taşı ve simyacıların kullandığı taş olarak da biliniyor.  Yeşilin farklı tonlarında görülmektedir.  Bazen orman yeşili, bazen zeytin yeşili gibi farklı tonlarında…

Tarih Hermes Trismegistus’u yazar olarak kabul etse de kim tarafından kesin olarak yazıldığı bilinmeyen “cennetten düşen zümrüt” metni moldavit taşının üzerine kazınmış.  Bu bölgede tarımla uğraşan çiftçiler tarlalarını sürerken yüzeye yakın olanlar toprak üzerine kolayca çıkıyor. Toprakta genellikle 2.5 metre arasında bulunuyormuş. 

Bulunan parçaların ortama ağırlıkları 5-15 gram arası değişmektedir. En büyük moldavit, 265 gram ağırlığında yine Çek Cumhuriyeti’nde bulunmuştur. Kesilip işlenmeye uygun pürüzlü bir taş çeşidi. Tanrı müthiş bir fizikçi, müthiş bir tasarımcı.  

Moldavit taşının oluşumu

Uzayda bulunuyor. Bu olağanüstü taşın 15 milyon yıl önce 1 kilometre çapındaki cam meteorit70.000 km hızla dünyaya iri bir kütle olarak düşen belirli bir göktaşının sayesinde olmuş. Atmosferdeki sürtünme ve çarpışma esnasında oluşan ısıyla eriyerek yer kabuğundan tekrar yukarı fışkırıp parçacıklar halinde donarak 400 km’ lik bir alana yayılmış.  Yani meteor hızla dünyaya düştükten sonra tekrar fışkırarak saçılmış ve moldavit taşına dönüşmüş.

Araştırmalar taşın kullanımının 25.000 yıl önce taş devrine kadar uzandığını göstermektedir. Orta çağda ok uçları, kesici aletler yapmak için kullanılmış. Manevi olarak da korunma sağlanması için insanlar üzerlerinde moldavit taşıyorlarmış.

Bugün sadece göktaşının düştüğü yer olan Bohemya vadisinde bulunuyor. Enerji salınımı çok güçlü bir taş. Şans, doğurganlık ve verimliliği temsil eder. Manevi yenilenmenin sembolü olan Anka kuşu ile ilişkilendirilir.

Moldavit Taşı Faydaları Nelerdir?

 Endişeyi giderir. Bilincimizi açmaya yardımcıdır.

Yaşlanmayı yavaşlatarak, hafızanın korunmasına yardımcı olur.

Kullanıcıya duru görü verebilir.

Bedenin topraklamasını sağlar.

Kişinin pozitif olmasını sağlar. 

Moldavit son derece yüksek bir titreşime sahip olduğu için tüm çakralarımızı açıp temizleyen ve hizalayan bir özelliğe de sahip.

NASA’nın birçok moldavit taşına sahip olduğuna dair bilgiler mevcuttur. Moldavit taşı Karlo Vary’de vitrinleri süslese de bilgisi ve enerjisi ile döndüm ülkeme.