Merhabalar sevgili dostlar,
Bu haftanın ikinci tarifi tüm dünyada sevilerek tüketilen ''DONUT''
Amerika başta olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde sevilerek tüketilen ve görüntüsüyle oldukça zengin bir çörektir.
Evlerde de kolaylıkla yapılabilen DONUT, Amerika da genellikle kahvaltılar da tüketilen bir yiyecektir.
Dünya genelinde bir çok çeşiti bulunmaktadır. Ve genellikle kızgın yağda kızartılarak üzeri krema yada çikolataya bulanarak tüketilir.
DONAT'ın ilk ortaya çıkışı ile ilgili teorilerin en yaygın olanı, bu tatlının Kuzey Amerika'ya gelen Hollandalı'lar tarafından bulunduğudur. Çünkü Hollanda'da ''OLİEKOEK'' adıyla yağda kızartılan bir kek ile bağdaştırılır.
1803 yılında yayınlanan bir yemek kitabı ile 1809 senesinde basılan yazar Washington Irving'in History of New isimli kitabı, DONUT isminin geçtiği ilk kaynaklar arasındadır.
Birçok ülke de farklı çeşidi yaplmakta olup, tercihe ve talep'e göre yağda kızartılanın dışında, zengin yağ ve şeker oranına sahip olduğundan, fırında pişirileni tercih edilmektedir.
Bizim tarifimiz de fırınlanan hamuru ile üst kremasının çeşitli süslemeleri ile gösterişli ve çok lezzetli ''DONUT''lar sizlerle.. Hepinize kolay gelsin..
MALZEMELER:
HAMURU:
• 1 paket kuru maya
• 1 çay bardağı ılık süt
• 1 tatlı kaşığı toz şeker
• 1/2 kahve fincanı ılık su
• 1 çay bardağı şeker
• 1 yemek kaşığı yoğurt
• 50 gr eritilmiş tereyağ
• 1 ad yumurta
• 5 su bardağı un (kontrollü)
HAZIRLANIŞI:
• Un hariç diğer malzemeleri bir kase içinde karıştırın.
• Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edin.
• Hamurunuzun üzerini örterek 1 saat mayalandırın.
• Hamurunuz mayalanınca tezgaha alarak bir kez daha yoğurun ve mandalina büyüklüğünde yuvarlayın ve üzerlerini örterek 20 dakika daha mayalandırın.
• Eğer ortası oyuk mini muffın kalıbınız (12lik tepsi şeklinde)varsa işiniz daha kolay,yoksa her bir bezeyi yuvarlak açın, 10 cm.lik yuvarlak kalıpla kesin,bir duy ile ortasını da çıkararak halka şekli verin.
• Fırın tepsinize aralıklı olarak yerleştirin.
• 175 derece de ısıtılmış fırında üzerleri pembeleşerek tombik olana kadar pişirin.
• Fırından çıkarınca avucunuza alacağınız su ile üzerine hafifçe serpin.Ve bir mutfak havlusu ile örtün.
KREMASI:
• 4 su bardağı süt
• 2 dolu yemek kaşığı un
• 2 dolu yemek kaşığı mısır nişastası
• 1 su bardağı toz şeker
• 1 ad yumurta sarısı
• 1 paket vanilya
• 1 paket toz krem şanti
• 60 gr tereyağ
HAZIRLANIŞI:
• Sütü, şekeri, un, nişastave yumurta sarısını bir tencereye alarak karıştırın.
• Orta ateşe alarak karıştırarak pişirmeye başlayın.
• Kremanız koyu kıvam alınca tereyağ ekleyerek karıştırın ve ateşten indirin.
• Kremaya toz şantiyi ve vanilyayı ekleyerek karıştırın.
• Bir başka kaseye aktarın ve üzerini strech'le kapatarak buzdolabında soğutun.
• Tamamen soğuyan donutları ortadan ikiye kesin.
• Ara kısımlarına (her iki tarafına da) kalınca bir katman krema yerleştirin ve tepsiye dizin.
• Şimdi gelelim o gösterişli üst süslemesine;
SÜSLEME:
• 80 gr frambuazlı çikolata + 100 ml krema
• 80gr bitter çikolata + 100ml krema
• 80 gr beyaz çikolata + 100ml krema
HAZIRLANIŞI:
• Her birini ayrı kaselere aldığınız kremaları kaynama noktasına gelene kadar ısıtın ve çikolatalarını küçük keserek ekleyin ve karıştırın.
• Donut'ların üst yüzeylerini çikolataya bulayarak tepsilere dizin ve üzerlerine istediğiniz şekerlemeler ile süsleyin.
• Yada farklı çikolatayı diğer farklı çikolata ile çizikler atarak süsleyin.
• Tam da çocuklarınıza göre çok lezzetli bu tatlıyı mutlaka deneyin.
• Hepinize afiyet olsun.
• Sevgiyle..