3 Haziran günü evinde bir genç kadının intihar ettiği haberlerini okuduk, üzüldük. 'Neden canına kıymış olabilir ki?" diye düşünürken A. Ç'nin, Ü.U isimli bir erkek tarafından şiddet gördüğü ve bayıldığı görüntüleri ortaya çıktı. Bu görüntülerin ardından da işin rengi değişti tabii. 

Müge Anlı'nın programına katılan Aleyna 'Ç'nin ailesi, kızlarına şiddet uygularken çektiği görüntüleri sosyal medyaya taşıyan sevgilisi Ü. U. tarafından öldürüldüğünü düşünüyordu. Programa telefonla bağlanan Aleyna'nın bir arkadaşı Ü.U'nun  Aleyna'yı öldürdüğünü kendilerine söylediğini anlattı ve diğer tanıklardan biri de Ü,U ve ailesinin bir çete olduğunu Ankara'daki genç kadınları pavyon bataklığına sürüklediklerini Aleynayı'da konsomatrislik yapmaya zorladığını, kazandığı paraları elinden zorla aldığını İddia etti. 

Konu ülke gündemine oturunca merak edip Ü.U'nun sosyal medya hesaplarına bir göz attım. 

Kadına şiddet uygulayan, öldüren ve tabii birçok tecavüzcünün sosyal medya hesapları ile neredeyse bire bir aynı gibiydi. 

Silahlarla boy boy fotoğraf çektirmesi, yapılan her paylaşımın altına adam olmaktan, delikanlılıktan dem vurması beni hiç şaşırtmadı. 

Dikkat ederseniz bu tür insanlar sürekli kendilerini ispatlama çabası içinde olurlar. Gerek silahlarla gerekse ağır abi sözleri kullanarak çevrelerine gözdağı vermeye çalışırlar. Böylelikle hem korkulan, hem de saygı duyulan biri olacaklarına inanırlar. 

Elinde tespih, sırtında uzun palto görünürde adam gibi duran ama gerçekte karısını, kızını pazarlayan, parasını kumara, kadına yatıran çoluk çocuğunu aç bırakan yığınla şereften yoksun mahluklar var ülkemde. 

Adam olmak, hele hele delikanlı olmak bu kadar basit, bu kadar sıradan bir vasıflık değildir, olmamalıdır.  

Delikanlılık 99'luk tespihi, 33'lükle değiştirmek değildir. Kravat takmak da, çıkartmak da değildir. "

'kodum mu, oturturum' tarzı argo konuşup yarı 'efendilik, yarıdan çok 'serserilik de değildir. 'Kuru laf', avaz avaz bağırmak hiç değildir. Hele ki pantolon giymeyle hiç mi hiç alakası yoktur. 

Peki, başka nedir veya ne değildir 'delikanlılık'?

Az, öz ve yalansız konuşur. Kendini savuma ihtiyacı duymaz. 

Utanma duygusu vardır, utanır ama utandırmaz. 

Kendi fikir ve düşüncelerinden olmayanları aşağılamaz, hakaret etmez. 

Yüzü kızarır, ama yüz kızartıcı hiçbir olayda ismi geçmez. 

Zorba değildir. 

Cesaretini doğruluğundan alır, makam ve mevkiinden almaz.

Önüne gelene 'dayılanma' ve 'ben ne dersem o' mantığı içinde olmaz.

Mertlik hamurunda vardır. 

Kaypaklık, yağcılık yalakalık yapmaz. Bu tipleri peşinde dolaştırmaz. 

Kalleşliği, kahpeliği, arkadan vurmayı, sinsiliği tümüyle reddeder, iki yüzlülükten, duruma göre vaziyet almaktan, nokta kadar menfaati için eğilip bükülmekten imtina eder. 

Gücünün yettiğince, elinin erdiğince haklıya yardım eder. Hak yolunda mazlumun yanında yürür, evladı da olsa yanlış yapanı, koruyup kollamaz. 

Yaşam tarzıyla da örnektir. 

Tutturduğu hayat çizgisine sadık kalır. Dostunu satmaz. Arkadaşını yarı yolda bırakmaz. 

Her renge girmez, sonradan biçim değiştirmez. 

Neyse odur, kendini inkâr etmez, sahte kahramanlık yapmaz. 

Delikanlı, 'delikanlılıktan dem vurmaz. 

Delikanlı kadına el kaldırmaz. 

Delikanlı aylak, aylak dolaşıp kadının kazandığı parayı elinden almaz. 

Delikanlı ekmeğini taştan çıkartır, ailesini kimseye muhtaç etmez. 

Kadere karşı boynu kıldan inceyse de. Elinden geleninin en iyisini yapmaktan geri durmaz. Kaderciliğini tevekkülüyle sağlamlaştırır. Allah'a, kitaba isyanı aklından geçirmeden, akılla, bilimin yolunda yürümeye adar varlığını. Gerçek bir delikanlı halden de anlar, lafını ölçüp biçerek söylemeyi de becerir.

Delikanlı adam en önce kendi vicdanına karşı sorumludur. Özeleştiri yapmaktan çekinmez. Her gece yastığa başını koyduğunda, inceden muhasebe eder gününü. Kul hakkına sadıktır. Bile isteye suçsuzun, günahsızın canını incitmez. Yaradan korkusuyla yapar her şeyi. Bir tek ona kayıtsız, şartsız hesap vermeye gönüllüdür. 

Öyle çakma kabadayılar gibi delikanlılığın raconunu kesme derdinde falan da değildir. Gerçek anlamda alçak gönüllülüğü benimsemiştir çünkü kibrin, kendini beğenmişliğin semtine bile uğramaz. Faniliği çakılıdır zihnine. Yersiz böbürlenme ve büyüklenmelerden nefret eder. 

Velhasıl 'Delikanlılık'

Şekil değil özdür. 

İlk bakışta anlaşılmaz.

Delikanlı olmak için önce insan olmak gerekir.