Merhabalar sevgili dostlar,

Hepimizin sıkça tükettiği ''yoğurt'' bu hafta bizlerle..

Ev yoğurdunun faydalarını kısaca özetlersek bağışıklık güçlendirmesinden, tatlı krizini önlemeye kadar, bir çok şey yazılabilir.

Yoğurt'un kalsiyumun başlıca kaynaklarından olduğunu hepimiz biliyoruz.

Hergün düzenli tüketildiğin de bağışıklığı güçlendirmesinden, bağırsak sağlığını korumasına, yağ yakımını hızlandırmasından, tatlı krizini önlemesine dek vücudunuz için çok önemli faydaları vardır.

Katkı maddesinden uzak,evde doğal olarak yapılan yoğurtlar, hazır yoğurtlara göre daha yüksek miktar da probiyotik içerir. Bu bağırsak dostu bakteriler ise, bağırsak duvarında bulunan ve besin emilimini sağlayan villusların yapısını koruyarak bağırsak hareketlerini düzenlemektedir.

İçerdiği kalsiyum sayesin de karın yağlarının azaltılmasın da etkili de olmaktadır.

Düzenli yoğurt tüketmenin ,yüksek tansiyon riskini azalttığı da bilinmektedir.

Probiyotiklerin faydaları ise, bağışıklık sistemini güçlendiriyor, diş ve kemik sağlığını destekliyor, kolesterolü düzenliyor, cilt ve deri hastalıklarına karşı koruyor ve kas gelişimini destekliyor.

Böyle büyük faydaları olan yoğurdu evlerimiz de hazırlıyalım ve düzenli olarak tüketelim.

Yazacağım tarife uygun hazırlayacağınız yoğurdunuz hem katkısız hem de tertemiz buzdolabınız da bulunsun.

• MALZEMELER:

• 3 lt süt (sütünüz sütçüden alacağınız süt olsun)

• 3 yemek kaşığı yoğurt (doğal hazırlanan yoğurt seçiniz yada nohut mayası kullanınız)

HAZIRLANMASI:

• Sütü bir tencereye alın ve orta ateşte kaynamaya bırakın.

• Süt fokurdamaya başlayınca ateşin altını kısın ve karıştırın.

• Tencerenin üzerine bir tahta kaşık kapatın ve sütünüzü taşmadan 15 dakika kaynatın.

• Bu işlemi neden yapıyoruz;eğer sütün içine su katılmışsa uzun kaynadıkça içinde ki su buhar olarak gidecektir.

• Ara ara sütü karıştırın ki tencerenin dibine tutmasın.

• Mümkünse seramik tencere kullanın.

• Sütünüz kaynıktan sonra bir çömleğe boşaltın ve 37-41 dereceye inmesini sağlayın.

• Bir gıda derecesi işinize yarayacaktır. Eğer yoksa  serçe parmağınızın arka kısmını süte batırdığınız da yanmıyorsa istenilen ısıya gelmiştir.

• Sütünüz soğuma esnasında üzeri kaymak tutacaktır,bu kaymağı karıştırmayın.

• Bu arada maya olarak kullanacağınız yoğurdun oda ısısnda olmasına dikkat edin.

• Yoğurt mayalamak kolaydır ama hassastır,özen ister.

• Sütten bir kepçe yoğurda alarak alıştırın ve pürüzsüz kıvam olana kadar çırpın.

• Çömlekte ki süte karıştırdığınız yoğurdu kenarından yavaş yavaş ilave edin ve çömleğe tamamen dağılmasını sağlayın.

• Çömleğin üzerini bir kapakla kapatın,delikli bir kapak tercid edin ki buhar yapmasın.

• Bir mutfak örtüsü ile (kalınca bir örtü) bohça gibi sarın ve oda sıcaklığın da 4-5 saat bekletin.

• Bu süre sonunda yoğurdu kontrol edin ve kıvama geldiğini göreceksiniz.

• Çömleğin üzerinde ki kapağı kaldırın ve yoğurdun üzerine önce bir kaş kat kağıt havlu daha sonra da temiz bir mutfak havlusu kapatın.

• Çömleği bir tepsi içine yerleştirin. Örttüğünüz havlu tepsinin içinde kalsın ki yoğurdun suyunu çeken havlu buzdolabına akmasın.

• Şimdi yoğurdu buzdolabına kaldırın ve 1 gece bekletin.

• Ertesi gün üzerinde ki havlunun suyunu tamamen çektiğini göreceksiniz.

• Üzerinde ki kaymağı ve harika lezzeti ile kaşık kaşık faydalı bu yoğurdu gönül rahatlığı ile çocuklarınıza yedirebilir sizler de düzenli olarak tüketebilirsiniz.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.