Seyahat etmek, sadece yeni yerleri ziyaret etmek veya daha önce hiç görmediğiniz yerleri görmekten ibaret değil; aynı zamanda diğer insanların kültürünü ve tarihini öğrenme şansı da sunuyor. Bu cümlelerin en güzel örneği Türk tarihinin unutulmaz seyyahı olan Evliya Çelebi’dir. Peygamber Efendimiz’i (s.a.v.) gördüğü bir rüyasında, “Şefaat ya Resulallah” diyeceği yerde, heyecandan dili sürçerek, “Seyahat ya Resulallah” deyiverir. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şefaati, seyahati ve ziyareti ona müjdeler ve böylece gezilerine başlar. Yedi iklim, on sekiz padişahlık yer gezer. Yetmiş yılı aşkın ömrünün elli bir yılını, bir diyardan başka bir diyara uzanan yollarda, muhtelif ülkelerde ve şehirlerde geçirir.
Evet insan seyahat süresince yaşadığınız deneyimler, dünya görüşünüzü genişletir ve sizi daha açık fikirli ve empatik birine dönüştürür. Farklı kültürlerin değerlerini, inançlarını ve yaşam tarzlarını ilk elden öğrenmek, sizi daha bilinçli ve duyarlı hale getirir.
Seyahat etmek ilham verir. Seyahat etmenin sırrı uyum sağlamakta yatıyor. Seyahat, mevcut durum için alternatifler bulmanıza ve yeni çözümler üretmenize yardımcı olur. Bulunduğunuz ülkeye nasıl uyum sağlayacağınızı, oranın koşullarıyla nasıl başa çıkacağınızı, tanıdık olmayan inançlara ve geleneklere sahip insanlarla nasıl iletişim kuracağınızı öğrenirsiniz ve karşılaştığınız herhangi bir sorunu çözmek için gerekli kreatifliği kazanırsınız. Seyahat, sizi alışılmadık durumlarla karşı karşıya bırakır ve bu durumlar, problem çözme becerilerinizi geliştirir. Farklı kültürler ve ortamlarla etkileşim, düşünce yapınızı zenginleştirir ve yaratıcı düşünme yeteneğinizi artırır. Her yeni yer, size farklı bir bakış açısı sunar ve bu da yeni fikirlerin ve ilhamın kaynağı olabilir.
Emile Zola’nın bir sözü var; “hiçbir şey zekayı seyahat etmek kadar geliştiremez.” Sizce seyahat etmenin zekayla bağlantısı ne olabilir? Hemen açıklayalım; Zekanın birçok tanımı var, zekanın tanımlarından biri de şudur. Zekâ; yeni durumlara ayak uydurabilmek yani adaptasyon ve yeni çözüm yolları bulabilmektir. Seyahat ederken yeni yerlere ve yeni koşullara kısa sürede uyum sağlamamız ve karşısına çıkan sorunlara çok hızlı çözümler bulmamız gerekir. Bu da bizim zekamızı zorlar ve geliştirir. Yapılan araştırmalara göre zeki insanlar seyahat etmeyi daha çok seviyorlar.
Seyahat etmek bize tarihi öğretir. Tarih sadece tarih kitaplarından öğrenilmez. Seyahat ederken gittiğimiz yerlerin tarihini de öğreniriz. O yerlerin geçmişini biliyorsak zaman içindeki değişimlerine de tanık oluruz. Geçmişte yaşanan birtakım olayların, örneğin savaşların izlerini de bizzat gözlemleyebiliriz. Tarihi yerleri, tarihi müzeleri ziyaret ederek geçmişe de yolculuk yapmış olmaz mıyız? Dünyanın 7 harikasından günümüzde ayakta kalan tek yapıyı Keops Piramidini görmeye Mısır’a gittiğimizi varsayalım. MÖ 2500’lü yıllara gitmiş olmuyor muyuz? Peki seyahat etmek bize sadece bugünü ve geçmişi mi gösterir? Hayır, seyahat etmek bizi geleceğe de götürür! Gittiğimiz yerler eğer yaşadığımız yerden teknoloji olarak, medeniyet olarak, eğitim olarak daha ilerideyse aslında geleceğimizi de görmüş olmaz mıyız? Bu sebeplerle seyahat etmek bir zaman yolculuğudur diyebilir miyiz? Diyebiliriz. Seyahat etmek bizi geçmişe ve geleceğe götürür.
Yunus Emre’ye göre; “ilim, önce kendini bilmektedir.” Kendimizi tanımak bilmek istiyorsak seyahat etmeliyiz. Ama seyahat esnasında sadece kendimizi mi tanırız? Hayır, yol arkadaşımızı da tanırız. Hani derler ya; “insanı en iyi seyahatte, yemekte ve ticarette tanırsın.” Eşinizi dostunuzu arkadaşınızı tanımak istiyorsanız onlarla seyahate çıkın. Seyahat etmekle neler kazanacağımızı anlatan birkaç sözü şöyle sıralayalım:
Bir vatanın sahibi olmanın yolu; o topraklarda yaşanmış tarihi olayları bilmek, doğmuş uygarlıkları tanımak, sahip olmaktan geçer. Mustafa Kemal Atatürk
Her gün bir yerden bir yere göçmek ne iyi, her gün bir yere konmak ne güzel, bulanmadan, donmadan akmak ne hoş. Mevlâna
Bir kürenin üzerinde yapılan bütün yolculuklar, aslında yalnızca başlangıç noktasına yaklaşmaya yarar. İbni Batuta
Uzaklara gitmek, denizler, sınırlar, ülkeler, inançlar aşmak fırsatı çıktığı zaman hiç duraksama. Âmin Maalouf
Yolculuk önce seni sözsüz bırakır sonra da iyi bir hikâye anlatıcısına dönüştürür. İbni Batuta
Kıyıyı gözden kaybetmeye cesaret etmedikçe insan, yeni okyanuslar keşfedemez. Andre Gide
Seyahat için yaptığın yatırım kendin için yaptığın en iyi yatırımdır. Matthew Karsten
Ne kadar uzağa gidersem kendime o kadar çok yakınlaşıyorum. Andrew McCarthy
Bilmediğin bir yola gitmek bilmediğin bir yönünü keşfetmektir. Martin Buber
Yaşa, seyahat et, maceraya atıl, şükret ve asla pişman olma. Jack Kerouac
Para harcayarak sizi zengin yapacak tek şey seyahat etmektir. Anonim
Gezgin bir yere varmak için değil, keşfetmek için seyahat eder. Goethe
Her şey kötüye gittiğinde kendine bir tatil ısmarla. Betty Williams
Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir. Bosna Atasözü
Çok yaşayan çok bilmez, çok gezen çok bilir. Türk Atasözü
Öğrenmek istiyorsan seyahat etmelisin. Mark Twain
Gidemediğin yer senin değildir. Halil Rıfat Paşa
Gezen tilki, yatan aslanda yeğdir. Türk Atasözü
ÇOK YAŞAYAN ÇOK BİLMEZ, ÇOK GEZEN ÇOK BİLİR!
Necati AYDIN
Yorumlar