Merhabalar sevgili dostlar, 

Karbonhidrat değeri yüksek, protein değeri düşük, lif bakımından oldukça zengin bir gıda olan ''BULGUR''ile lezzetli vede bereketli bir yemek hazırlıyalım. 

Dünyada ve Ülkemizde en çok tüketilen gıdalar arasında olan bulgur, Türk Mutfağının Yöresel Mutfaklarına bakıldığında hemen her yörede çok fazla çeşiti ile yer alır. B-1 vitamini, magnezyum ve folat içeren bulgur, sindirim ve sinir sistemi için, kalp sağlığı ve kolesterol için olduğu kadar, mutfaklarda da bütçe dostudur. 

Ülkemizde en kaliteli durum buğdayı GaziAntep başta olmak üzere Güney Doğu Anadolu Bölgesinde yetişmektedir. 

Köftelik ve pilavlık olarak ayrıldığında, kısa sürede hazırlanan yemeklerinin yanı sıra, biraz emek ile hazırlanan yemekleri ile de evlerde sık tüketilir. 

Bugün sizler için yine bir çok yöremizde hazırlanan bir tarifini hazırladım. 

Hepinize kolay gelsin. 

• MALZEMELER:

• 300 gr ince Bulgur (3 çay bardağı)

• 200 gr İrmik (2 çay bardağı)

• 100gr Un (1 çay bardağı)

• 250 gr dana kıyma

• 1 yemek kaşığı biber + 1 yemek kaşığı domates salçası

• Tuz & Kırmızıbiber

• HAZIRLANMASI:

• Bulguru bir kaseye alın ve üzerine 2 su bardağı sıcak su ekleyerek üzerini kapatın ve 10 dakika bekletin. 

• Yumuşayan ve suyunu tamamen çeken bulgura irmik, un, salçalar, kıyma, tuz ve kırmızıbiber ekleyerek yoğurun. 

• Bütün malzemeler iyice yoğuruldukça hamur kıvamı alacaktır. 

• Ceviz büyüklüğünde alarak mekik şekli vererek bir tepsiye dizin. 

• SOS İÇİN:

• 1,5 yemek kaşığı domates salçası

• 3 yemek kaşığı domates püresi yada rendesi

• 5 yemek kaşığı zeytinyağ

• Köftelerin haşlama suyundan 2-3 çorba kepçesi

• HAZIRLANMASI:

Bir tavaya zeytinyağını domates salçası ve rendesini alarak kavurun. 

• Üzerine köftelerin haşlama suyundan ekleyerek kaynatın. 

• HEPSİNİN HAZIRLANMASI:

• Tencereye su alın ve kaynatın. 

• Az tuz ekledikten sonra kaynayan suya köfteleri ekleyerek haşlayın. 

• Köfteler azar azar haşlanırsa çok daha iyi olur. 

• Köfteler suyun üzerine çıktığı zaman pişmiş demektir. 

• Diğer tarafta hazırladığınız salçalı sosa pişen köfteleri alın ve karıştırın. 

• ÜZERİNE:

• Sarımsaklı yoğurt

• Tereyağ & Kırmızıbiber

• Kırmızıbiberi tereyağında kızdırın. 

• Pişen köfteleri servis tabağına alın, üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirin. Ve tereyağında kızdırılmış kırmızı biber ile ikram edin. 

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...