Merhabalar sevgili dostlar,
Bu hafta menümüzde sevilerek tüketilen özellikle içki masalarının olmazsa olmazı ''meze''lerden bir tarifim var.
İlk mezelerin kimler tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemekle birlikte, zeytinyağını ilk bulanlar Giritliler olduğuna göre ve soğuk mezeler genellikle de zeytinyağ ile yapıldığından, sanırım ilk meze çeşitleri de Girit'liler tarafından yapılmıştır.
Tarih, zeytinyağ üretimine ilişkin en belirgin izlerin Akdeniz'in tam ortasında ki Girit Medeniyetine M.Ö 4.500 yıllarına dek uzandığını göstermektedir.
Osmanlı Mutfağında zeytinyağlı yemekler mevcut olmakla birlikte, içki haram kabul edildiğinden meze kültürü fazla gelişmemiştir.
Fakat, İstanbul'da yaşayan gayrimüslimler tarafından ''meze'' bir kültür olarak benimlenmiş ve geliştirilmiştir.
''MEZE''kelimesi, kökeni farsça ''lezzet'' anlamına gelen ''MAZA''kelimesine dayanmaktadır. Türkçede ki meze sözcüğü ise ''tadını almak, tatmak'' anlamına gelmektedir.
Küçük porsiyonlar halinde ana yemek öncesi, özellikle belirli günler de sevilerek tüketilen bir çok meze çeşiti bulunmaktadır.
Bunlardan bir tanesini ben kendi damak tadıma göre uyarladım ve sevildiği için de sizlerle paylaşıyorum.
Haydi buyrun birlikte hazırlıyalım.
• MALZEMELER:
• 5 dolu yemek kaş. haşlanmış Buğday
• 2 yem kaş. Tahin
• 1/2 limon suyu
• 2 diş sarımsak
• 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
• 1/2 yem kaş limon kabuğu rendesi
• Tuz
• HAZIRLANMASI:
• Bütün malzemeleri bir kase içinde karıştırın ve buzdolabına kaldırın.
• SOS:
• 1 çorba kasesi mayonez
• 1 çorba kasesi taze nane yada fesleğen
• 2 yemek kaşığı zeytinyağ
• 1 diş sarımsak rendesi
• 2 yemek kaşığı parmesan peyniri
• HAZIRLANMASI:
• Bütün sos malzemelerini rondoya alın ve püre haline getirin.
• DİĞER TARAFTA:
• 1 ad büyük kabak
• 2 yem kaş zeytinyağ
• HAZIRLANMASI:
• Kabak'ın sadece dış kısmını (çekirdekli kısmı gelmeyecek şekilde) keserek ayırın.
• Kesilen kısımları, mini küpler halinde doğrayın.
• Tavaya zeytinyağını alın ve kabakları soteleyin (ezilmemelerine dikkat edin)
• Üzerine hazırladığınız sosu ekleyin, karıştırın ve ateşten indirin.
• Servis tabağına buzdolabında bekleyen yoğurtlu buğday karışımını ekleyin.
• Orta kısmına kabaklı sosu yerleştirin.
• 1 yem kaşığı dolmalık fıstığı çok az zeytinyağ ekleyerek kavurun ve mezenizin üst kısmına gezdirin.
• Arzuya göre çok ince doğranmış frenk soğanı ile süsleyebilirsiniz.
• Bu enfes lezzeti deneyin.
• Afiyet olsun.
• Sevgiyle..