Merhabalar sevgili dostlar,

Makarna ve çeşitleri bir çoğumuzun mutfağında sıklıkla pişirilen yemekler içindedir.

Dünya Mutfaklarına bakıldığında makarna denilince hepimizin aklına İtalya gelir.

Bizim mutfakların kıymalı makarnası günümüz de bolonez soslu makarna adıyla anılmakta ve tabi ki akla gelen yerde İtalya oluyor.

LAZANYA da yine makarnanın tabakalar halinde satılanı,bunu bir çoğumuz denemiş ve biliyordur.

Yine İtalyanların en çok tercih edilen çeşitlerinden biri de Bolonez Soslu Lazanya'dır.

Bazen ara sıcak,bazen tek çeşit olarak bir salata eşliğinde akşam yemeği olarak da tercih edilebilir.Börek görüntüsün de olsa da ,lezzetli ve doyurucu olması sebebiyle öğle yemeği olarak düşünülebilir.

Bir değişiklik yapalım diye düşünüyorsanız işte aradığınız tarif sizler için.. Hepinize kolay gelsin. 

MALZEMELER:

• 24+24 kare borcam

• 1 paket Lazanya

• BEŞAMEL SOS:

• 3 su bardağı süt

• 3 dolu yemek kaşığı tereyağ + 1 yemek kaşığı zeytinyağ

• 3 yemek kaşığı un

• Tuz + Karabiber + 1 çay kaşığı muskat rendesi

• 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

YAPILIŞI:

• Tereyağını tavada eritin ve unu ekleyerek kavurmaya başlayın.

• Un kokusunu çıkarıp pembeleşmeye başlayınca zeytinyağ ekleyerek gevşetin.

• Hızlı karıştırarak sütünü yavaş yavaş ekleyin.

• Sosunuz biraz akışkan olsun.

• Tuzunu,karabiberini ve muskat rendesini ekleyerek ateşten indirin.

• BOLONEZ SOS:

• 300 gr dana döş kıyma

• 1 ad büyük kuru soğan

• 1/2 kahve fincanı zeytinyağ

• 4 ad sivri biber (küçük)

• 1 ad büyük domates rendesi

• 1 yemek kaşığı domates salçası

• 2 diş sarımsak

• 1 ad küçük havuç (isteğe bağlı)

• Tuz

• YAPILIŞI:

• Kuru soğanı ve havuçu küçük doğrayın ve zeytinyağ ilavesiyle tava da kavurmaya başlayın.

• Kıymayı ekleyin ve kavurmaya devam edin.

• Sivri biberleri ince halkalar halinde doğrayın ve ekleyin.

• Domates rendesi,domates salçası,sarımsaklar ve tuz ekleyerek 5 dakika birlikte pişirin.

• Ateşten indirin kenara alın.

• Her iki sosumuz da hazır olduğuna göre şimdi borcama hazırlama sırası geldi.

• Borcamı yağlayın ve üzerine 1 yemek kaşığı beşamel sos gezdirin.

• Lazanyaları borcamı kaplayacak şekilde dizin.(lazanyalar haşlanmayacak)

• Üzerine beşamel sos,kaşar peyniri ve bolonez sos gezdirin.

• Bu şekilde 3 kat dizin sadece en üst katında beşamel sos olacak şekilde hazırlayın.

• Kaşar peyniri rendesinin bir kısmını da ayırın.

• Hazırladığınız lazanya 'yı 180 derece de ısıtılmış fırında takribi 30 _35 dakika pişirin.

• Fırından çıkarın ayırdığınız kaşar peyniri rendesini üzerine serpin ve kaşar peyniri eriyene kadar (hafif de kızarsın) tekrar fırınlayın.

• Biraz sıcağı gittikten sonra dilimler halinde keserek ikram edebilirsiniz.

• Yeşil salata eşliğinde lezzetli bir öğün olarak tercih edebilirsiniz.

• Hepinize afiyet olsun.

• Sevgiyle.