Merhabalar sevgili dostlar, 

Bu hafta bir hamur işi pişirmek isteyenler için, ister çay saatin de isterseniz hafif bir yemek sonrası yiyebileceğiniz, iç malzemesini isteğe bağlı olarak değiştirebileceğiniz bir börek tarifi yazacağım. 

El açması börekler her ne kadar zahmetli ve daha zaman alsa da lezzeti ile tartışmasız ilk sıralarda yerini alır. 

Hamur açmayı beceremiyorum diyenlerin bile hiç olmazsa bir kere de olsa boş vaktinde denemesini tavsiye ederim. Hamur yoğurmanın stresi azalttığı söylemlerine de katılıyorum. En güzel terapi sıkıntılı günlerde hamur işleri ile uğraşmak ve çıkan sonuca da keyifle gülümsemek..

Türk Mutfağında belirli bölgeler de farklı iç malzeme ve değişik şekillerde hazırlansa da yok birbirimizden farkımız denebilecek kadar farklılık gösterir. Tabi buna biraz da el becerisi eklenince çıkan börekler tartışmasız yedikçe yediren lezzette olmaktadır. 

Bunun yanı sıra kullandığınız un markası da böreğinizi gerek hazırlama aşamasında gerekse lezzetinde el becerinize etken olacaktır. 

Çok iyi yoğrulmuş ve en az 1 saat dinlenmiş bir hamur açma işinizi kolaylaştıracağı gibi incecik yıfkasıyla lezzetini de arttıracaktır. Yani anlıyacağınız biraz sabır biraz özen el açması böreklerin olmazsa olmazı...

Yazacağım tarif oklavayı ilk kez eline alacakların bile kolaylıkla yapabileceği yumuşacık bir hamur ile ortaya çıkacak enfes bir börek...

Haydi hanımlar, beyler hep birlikte hazırlamaya başlayalım. 

• MALZEMELER:

• 4 su bardağı Un

• 1 ad yumurta

• 2 yemek kaşığı zeytinyağ

• 2 yemek kaşığı sirke

• 1 tatlı kaşığı karbonat

• 1 tatlı kaşığı tuz

• Takribi 1 su bardağından az miktarda su

• HAZIRLANMASI:

• Yumurtayı bir kasede çırpın. 

• Unu tepsiye alın ve orta kısmını havuz gibi açarak çırptığınız yumurtayı, zeytinyağını sirkeyi alın. 

• Unun üzerine karbonat ve tuz serpin. 

• Un havuzunun orta kısmına azar azar suyu vererek hamuru yoğurun. 

• Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur elde edin. 

• Hamurunuzun üzerini bir havlu ile örtün ve 1 saat dinlendirin. 

• HAMUR ARALARINA SÜRMEK İÇİN. 

• 75 gr eritilmiş tereyağ

• 1/2 çay bardağı zeytinyağ karışımı

• İÇ MALZEME:

• Beyaz peynir + maydanoz karışımı

• ÜZERİNE:

• 1 ad yumurta sarısı + 1 yemek kaşığı zeytinyağ karışımı

• Susam

• HAZIRLANMASI:

• Dinlenen hamurunuzu tekrar yoğurun ve 4 eşit parçaya ayırın. 

• Her bir hamur bezesini 20-25 cm çapında açın. 

• İki hamur arasına yağ karışımı sürerek üst üste yerleştirin. 

• Her iki yağlanmış hamuru bohça şeklinde kapatın. Ve yağ sürerek tabaklara ayrı ayrı alın. 

• Buzdolabında 1/2 saat bekletin. 

• Yağını iyice çeken hamurların tekini merdane ile kare olacak şekilde açın ve 4'e bölün. 

• Bölünen kare parçaların ortalarına peynir karışımı yerleştirin ve tekrar bohça şeklinde kapatın. 

• Diğer ikili hamuru da aynı şekilde hazırlayın 8 adet bohça böreğimiz olacaktır. 

• Yağlı kağıt serili fırın tepsisine börekleri yerleştirin. 

• Fırınınız ısınana kadar bekletin. 

• Böreklerin üzerine yumurta + yağ karışımı sürerek susam serpin. 

• 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 25-30 dakika kontrollü olarak pişirin. 

• Afiyet olsun. 

• Sevgiyle. . .