Yazıma başlık olarak koyduğum söz,bilimsel bir gerçek değil, temenni dilektir. İnsanlar hayatları boyunca tam anlaşabileceği bir yarene sahip olduğun da,o cana da yaren olduğun da, mutluk ve güven merdivenin de bayağı yükseklere çıkmıştır. Yaren kimdir, kimlerden olur sorusu ile bazen çok basit, bazen ise cevabı zor denkleştirilen bir muammadır. Yaren, anne olur, baba olur, kardeş olur, bir akraba, tanıdık,
Komşu olur. Yaşamınızın bazı dogma tanıdıkları harici dostlarınızdan, arkadaşlarınızdan biri de olur ki, bir kaçının olması muazzam bir kazanımdır.
 Yarenlik, analitik tüm hesaplardan uzak, beklentisiz, ön görü ve ön yargı halleri içermeyen yürek kararı,yürek işidir. Arkadaşlığın samimi halleri zamanla dostluğa dönüşür, yarenlik için benim tanımım, kendin le dost arası bir yerdir. Anadolu folklorun da “AHİRETLİK” diye bir tanımlama vardır,günümüz de çok kullanılmayan, öyle bir şey. Yarenin var ise yaran da olur, yaraların da olur,o lur da yıkılmazsın, acısını hissetmezsin, kendini tüketmezsin. Yaren varlığıyla dahi bir yumuşatma, hafifletme yapar yaralarına.
Yareninle aynı ortamı, evi, işyerini paylaşma gibi bir gereklilik de yoktur. Yara, zor haller, sıkıntılar içine doğar, hisseder, fizikötesi bir haldir, anlar.
Süreç karşılıklı gelişir, yarenin seni anladığı gibi sen de yareni ni anlarsın. Öyle zamanlar geçer ki aylarca görüşmezsiniz ve an gelir yüreğe bir sıkıntı girer,mekan ve saatten bağımsız bir çekim oluşur,ararsın, aranırsın. Arkadaş, tanıdık çevren de bir cümlene,bir hareketine dahi tavır alınırken,yarenin de bu negatif halleri bulamazsın. Öyle anlar olur ki, üzerine üzerine gidersin, ne zaman isyan edecek diye merek edersin de, patlamaz, bilir, tanır, özümsemiş haliyle sadece tebessümünü görürsün. Sebepli sebepsiz, her konuda sohbetine müdahil olur, anlatırsın dinler, anlatır dinlersin,sonrasın daki hayat böyle bir sohbet hiç yapılmamış gibidir,ketumdur. Ortak paylaşımlarınızı paylaşmak bir yana, ifadelerinde, vücut dilinde dahi saklı tutar. Yarenlik, yaren olabilmek sadece acı ve sıkıntıları, sevinç ve başarıları paylaşmak, anlaşılır kılmak değildir. Yarenlik birlikte saçmalayabilmektir, en aykırı, en uçuk görüş ve beklentileri dile getirebilme hali, anlaşıla bilme gerçeğidir.
Yaren sahibi olanlar bilirler ki, farklı yetenek ve kazanımları olsa da yüreğin ikiye bölünmesi halidir. Farklı zaman dilimlerinde ol ya da olma her yerde ve her süreçte doğru temsilindir.
Yakın zamanlar da inşaat teknolojisi gelişimi ve deprem tehdidine karşı göçük altın da kalmamak maksadı ile sığınaklar yapılır oldu, somut varlıklarımızı koruyabilmek için. Yaren de yüreklerin sığınağıdır, sebepli sebepsiz her sıkıntı, her daralma da yarenin gelir aklına, öyle mucizevi haller yaşarsın ki; tam aramak, gitmek isterken, o arar, o gelir. Yaren; gecene gündüz, kışına bahar, sıkıntına ferah, yokluk haline varlık, çaresizliğine çözümler, yılgınlık haline enerji yumağıdır.
Yareniniz var mı, yaren olma vasıflarını hakkıyla yerine getirebiliyor musunuz, daha ne olsun, hayatın mutluluğunu yakalamışsınız.