Merhabalar,

Haftalık yemek listesi hazırlayanlar için bugün lezzetli bir et yemeğine ne dersiniz?

Yahniler Türk Mutfağında önemli bir yere sahiptir ve et yemekleri için de ayrı bir yerdedir.Dünya da ve Ülkemizde et ve yanında sebze/meyvelerle uzun sürede pişirilen yemekler olarak bilinen yahni'yi Osmanlı Mutfağına bakılınca çeşitli yahni yemeklerinin bulunduğunu görmekteyiz. Her yahninin ana malzemesine göre yan malzemesi de değişiyor.Genellikle kullanılan et türü dana, koyun, kuzu bunun yanı sıra tavşan, balık, av hayvanları ve sakatat yahnisi türleri de mevcut..

Seçilen et'in yanına da genellikle erik,kayısı, kestane, ayva, kuru incir, kuru üzüm ve nohut kullanılmakta;ve tabi ki malzemeye göre de tatlı yahni yada ekşi yahni olarak ayrılıyor. Tatlı olanlara bal yada şeker, ekşi olanlara da sirke kullanılmakta Ek ürünü sebzeler oldukça çeşitli soğan,s arımsak, havuç, patlıcan ve kereviz bunlardan bir kaçı..

Yahniler bu kadar zengin ve leziz olunca da misafirperver insanımız bu yemeği misafir yemeği olarak kabul etmiş..

Biz bugün yahniyi biraz daha modernize ederek beşamel sos ile tamamlıyacağız ve çoğunlukla yahniler de kullanılan arpacık soğanı kullanacağız.. Memnun kalacağınızı umuyorum..

Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

• 1,500 gr dana kuşbaşı

• 2 ad kuru soğan

• 1 paket arpacık soğanı

• 2 ad kapya biber

• 4 ad köy biberi

• 3 diş sarımsak

• 1 kahve fincanı zeytinyağ

• 1 yemek kaşığı tereyağ

• Tuz

• 1 çay kaşığı karabiber 

• 1 çay kaşığı kişniş

• 1 yemek kaşığı sirke

• 1 yemek kaşığı toz şeker

• 2 su bardağı su

HAZIRLANIŞI:

• Daha kısa sürede pişirmek için düdüklü tencere kullandık.

• Etleri düdüklü tencereye alarak yüksek ateşte zeytinyağ ilavesiyle kavurmaya başlayın.

• Etler suyunu tamamen çekerek yağına kalana kadar kavurun.

• Kuru soğanları küçük doğrayarak ekleyin.

• Biberleri halka doğrayarak ileve edin ve kavurmaya devam edin.

• Tuz ve baharatlarını ekleyin.

• Suyunu vererek kapağını kapatın ve 25 dakika pişirin.

• Tavaya tereyağını alın ve eritin.

• Arpacık soğanları ve halka doğranmış sarımsakları ekleyerek tavayı sallayarak pişirmeye başlayın.

• Soğanların renkleri koyulaşmaya başlayınca şekeri ekleyin ve karıştırmaya devam edin.

• Şeker ilavesiyle soğanlar karamelize olacaktır.

• Tavayı ateşten indirin ve pişen etlere ekleyin ve 5 dakika kapağı açık olarak birlikte kaynatın.

• Yahnimiz hazır ,şimdi beşamel sosu hazırlıyalım.

BEŞAMEL SOS:

• 2 yemek kaşığı tereyağ

• 2 yemek kaşığı un

• 2,5 su bardağı süt

• 1 çorba kasesi kaşar peyniri rendesi

HAZIRLANIŞI:

• Tereyağını eritin ve un ekleyerek kavurmaya başlayın.

• Un pembeleşince sütü yavaş yavaş ekleyerek pürüzsüz kıvam alıncaya kadar karıştırın ve koyulaşınca ateşten indirin.

• Sosa kaşar peynirinin yarısını ekleyin ,karıştırın.

• Yahniyi bir borcama yerleştirin.

• Üzerine beşamel sosu ve kaşar peyniri rendesini yerleştirin.

• 190 derece de ısıtılmış fırında peynir kızarana kadar pişirin.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle..