Merhabalar sevgili dostlar,

Bu hafta Karadeniz Bölgesi Samsun/Bafradan bir tarifimiz var..

Bafra'da genellikle bayram günlerinde mutlaka yapılan,uzun süre bayatlamadan durabilmesi ve hafif tatlı lezzeti ile o yörede mutlaka hazırlanan bir çörek..

Bayramlar da yapılan ikramlar arasında ilk sırada yerini  alıyor.Ve her ev hazırlıyor.İçindeki ceviz,üzüm ve şeker o şekerli çörek tadını veriyor ve katmerli hamuru ile mideyi yormayan lezzetli bir çörek..Üstelikte bereketli oluşu,uzun süre bayatlamadan kalabilmesi açısından ,mutfaklar da kurabiye niyetine bir değişiklik yapabilir,atıştırmalıklar listenize alabilirsiniz.

Gelin birlikte hazırlıyalım.Ayrıca izleyerek pişirmek isterseniz de Neşem Çelik/ YouTube Kanalında videosu bulunmaktadır.

Hepinize kolay gelsin.

  • MALZEMELER:
  • HAMUR İÇİN:
  • 1 çay bardağı (100ml) sıvıyağ
  • 1 çay bardağı (100ml)yoğurt
  • 1 çay bardağı (100ml)su
  • 2 ad yumurta (1nin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 4 su bardağı + 2 yemek kaşığı Un
  • HAZIRLANIŞI:
  • Kasenize sıvı malzemeleri alarak karıştırın.
  • Mayayı una karıştırın ve azar azar ekleyerek ilave ederek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
  • Hamurunuzun üzerini örterek 1 saat mayalanmaya bırakın.
  • İÇ MALZEMELER:
  • 1,5 su bardağı ceviz (iri doğranmış)
  • 1,5 su bardağı kuru üzüm
  • 1 su bardağı toz şeker
  • HAZIRLANIŞI:
  • Bütün malzemeleri bir kase içinde karıştırın.
  • Arzuya göre ister cevizi ister kuru üzümü fazla ekleyebilirsiniz,hangisini daha çok seviyorsanız.
  • HAMURA SÜRMEK İÇİN:
  • 75 gr eritilmiş tereyağ 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağ karışımı
  • ÜZERİNE:
  • 1 ad yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı süt karışımı
  • Susam
  • GELELİM HAZIRLAMAYA:
  • Mayalanan hamurunuzu bir kez yoğurarak 4 eşit parçaya ayırın ve her bir hamur bezesini az un serperek ince açın (takribi hazır yufka büyüklüğünde)
  • Üzerine yağ karışımını bir kaşık ile serpin ve her yerine gelecek şekilde 
  •  fırça ile sürün.
  • Ceviz ,üzüm ve şeker karışımından serpin.
  • Hamuru alt kısımdan rulo olarak sarın ve 5-6 cm'lik rulolar halinde kesin.
  • Fırın tepsinizi yağlı kağıt ile kaplayın ve hamurlarınızı yerleştirin.
  • Yumurta ve sütü karıştırarak üzerlerine sürün ve susam serpin.
  • 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 25-30 dakika pişirin.
  • Hepinize afiyet olsun.
  • Sevgiyle..
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.