Son zamanlarda meşhur suçlama çamur at izi kalsın FETÖ. Önceki köşelerimde de kaleme almıştım bu aşağılık konuyu. Geçenlerde Savcı bir arkadaşımla konuştuğumda bana net bağlantısı üzerinden asılsız FETÖ suçlarında ne yapılması gerekiyor hususunu arattığında sadece benim makalemin çıktığını söyledi. Bende konuyu iyice açmam gerektiğini, bir çok bağlantıda olmasını gerektiğini, bu aşağılık insan müsveddelerinin cezasız kalmaması gerektiği konulu makalem için bastım tuşlara. Kamuoyunda sıkça görüldüğü üzere, FETÖ üyesi olduğu iddiası ile kamu kurumlarına sayısız şikâyette bulunulmaktadır. İhbarların birçoğu kişisel problemlerden kaynaklanan kin ve nefrete dayalı, husumete dayalı asılsız ihbarlar olduğu yetkililer tarafından bizzat açığa çıkarılmıştır. Ne aşağılık, ne bağnaz, ne gerici suçlamadır. Peki, a şaşkın sorarım sana çıkmayacak mı ne olduğu ortaya. Âlemin akıllısı sen misin de kimsenin haberi yok. Öyle arsız insanlar vardır ki, yüzüne tükürsen, “Yarabbi şükür, yağmur yağıyor” der, yaptığı pislikleri, şeytanlıkları, fesatlıkları, karı kız davalarını görmezden gelir, yoluna devam eder. İşte böyleleri kazdığı kuyuya kendisi nasıl düşüyor, farklı farklı hikâyeler nezdinde dâhil ettim köşeme bu hop diye düşüşleri. Bu hususla ilgili o kadar çok mail alıyorum ki. Oğlu babasından para aşıramaz gider şikâyet eder. Karısı kocasından boşanamaz gider şikâyet eder. Gardaşı bacısını çekemez gider şikâyet eder. Daha yüzlerce mesaj…

Kesinlikle ad vermeyeceğim lakin bu hususla ilgili çıkarsız olan vatandaşlar var. Okumayı ve araştırmayı sevmeyen bir millet olduğumuzdan nasıl yol alacağı hususunda ufacık bir fikri yok. Ben de diyorum ki sonuna kadar oku makalemi alnın açık yüzün ak ise bu adı batasıca FETÖ davasından sende 50 bin TL tazminat davanı havada karada kazan.

FETÖCÜ iddiası, zaman zaman kişisel çıkarlar doğrultusunda bir silah olarak kullanılmaktadır. Bunun da değişik sebepleri olabilmektedir: Aile içi yaşanan kavgalardan dolayı intikam alma, meslekte yükselebilmek için basamak olarak kullanma.

Bu gibi durumlarda Fetö iftirasına maruz kalan kişi, iftirayı atana karşı Maddi ve Manevi tazminat davası açma ve İftira suçundan dolayı Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyette bulunma hakkına sahiptir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "At izi it izine karışıyor" "Asılsız ihbarlarında suç olduğunu herkesin bilmesi lazım. Öyle oturduğu yerden birini suçlamanın da bedelinin ödetileceğini söyleyelim" dedi. Uyarısının ardından Başbakanlık bünyesinde büyük düzenlemeler getirildi bu asılsız yalan beyan ile yapılan Fetö suçlamalarına. Durum o kadar vahim bir boyut almıştı ki neler neler…

Resmi kaynak, haber, veriler ve yasalara bağlı kalarak sizin yolunuzu azda olsa açacak birkaç yaşanmış olaylar ekleyeceğim makaleme.

5 yıllık yasak aşkıyla evlenebilmek için FETÖ senaryosuyla boşanan eşini şikâyet etmiş. Eşini rahat boşayıp 5 yıllık yasak aşkıyla evlenebilmek için kendisini 'FETÖ'cü gibi gösterip lehine protokol ile anlaşmalı olarak boşanan işadamı hakkında 29 yıllık eşi şikâyetçi olmuş. Eşinin tüm mal varlığına tedbir konulmasını isteyen eski eş, eski eşinin "dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, sebepsiz zenginleşme, resmi belgede sahtecilik, hileli davranışlarla evlilik birliğini sonlandırma (boşanma)" suçlarından yargılanmasını istedi. Savcılığa kızı ve oğlunu da aralarında bulunduğu 12 kişinin tanık olarak dinlenmesini istedi ve başardı tek başaramadığı eski eşi yurt dışında olduğu için kanunlar orada uygulanamıyor.

Başka bir yalan beyan örneği ise öfkeli eşten. İntikam almak için inanılmaz FETÖ planı yapan kadına ne demeli peki? Kendisinden boşanmak isteyen işadamına, boşanmak istemeyen kadın, “Eşim FETÖ üyesi” diye iftira attı. Suçsuz yere 6 ay cezaevinde yatan işadamı serbest kalınca ilk iş olarak karısına boşanma davası açtı. Bunun üzerine karşı dava açan bayan eşinin kendisini aldattığını iddia ederek 100 bini maddi, 250 bin lirası da manevi olmak üzere 350 bin liralık tazminat davası açıp, aylık 3 bin lira da nafaka bağlanmasını talep etti. Çifti boşayan mahkeme, kadının tüm taleplerini reddetti. Beyefendinin avukatı şu cümleleri kullanmış; Hiçbir gerekçe müvekkilimin cezaevinde geçirdiği 6 ayını geri vermeyecektir ancak çekişmeli boşanma davası olan eşlerin, problem yaşayan iş ortaklarının veya rakip olan kişilerin FETÖ ihbar ve şikâyetleri değerlendirilirken, daha dikkatli davranılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu açıdan kararın son dönemde moda olan asılsız ihbarlarla kişilerin FETÖ/PDY örgüt üyeliğinden suçlanmasının önüne geçecek önemli bir karar olduğunu düşünüyorum" diye konuştu. Boşayan Mahkemenin önünde saygı ile eğiliyorum

Bu kararı da ayakta alkışlıyor eşi benzeri olmayan emsal sayılabilecek bir kapak diyorum.

FETÖCÜ İFTİRASI ATAN TEYZE 50.000 TL TAZMİNATA MAHKÛM OLDU!

İki kız kardeş arasında yıllardır bitmek bilmeyen husumet söz konusudur. İçinden birisi o intikam hırsına yenilerek kız kardeşinin polis olan çocuğunu yani öz yeğenini FETÖCÜ diye şikâyet eder. Teyzesinin şikâyeti üzerine açığa alınır polis memuru 1,5 yıl inanılmaz bir sabır savaşı verir ve haklılığı açığa çıkar takipsizlik alır. Bir süre sonra tekrar göreve dönen yeğen teyzesine 50 bin TL lik tazminat davası açar ve kazanır.

Bu husus ile ilgili resmi yasalar:

Maddi ve Manevi Tazminat Davası

Fetöcü iftirası sonucu kişilik hakları ihlal edilen kişinin, içsel huzurunun ve manevi bütünlüğünün bozulmasının yanı sıra toplum içindeki saygınlığı da zedelenmektedir. İftiraya konu suçun ağırlığı, Türkiye gündemindeki yeri, suçun toplumsal yansıması ve mağdurun mesleğinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda, iftiraya maruz kalanın kişisel hak ve değerlerine yönelik olan ihlalin oldukça ağır ve yoğun olduğu görülmektedir.

Ceza hukukunda iftira suçu olarak isimlendirilen bu hareket özel hukukta da haksız fiile tekabül etmektedir. Haksız fiile uğrayan kişi olayın özelliklerine göre maddi ve manevi tazminat talep edebilmektedir. Haksız fiile uğrayanın bu süreçte yaşadıkları bir bütün olarak değerlendirilmekte ve iftiranın etkisinin ağırlığına göre maddi ve manevi tazminat belirlenmektedir.

İftira Suçu

İftira suçu; 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Adliyeye Karşı Suçlar başlığı altında 267. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre, işlemediğini bildiği halde bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat edip, bunu yetkili makamlara bildirerek hakkında soruşturma başlatan veya idari bir yaptırım uygulanmasına neden olan kimse cezalandırılmaktadır. Bu bildirim ihbar, şikâyet veya basın yayın yoluyla gerçekleşebilir. İftira suçu toplumun adil yargılanma hakkını koruduğu gibi, iftiraya uğrayan kişinin onur ve haysiyet gibi kişilik haklarını da korumaktadır.

Fetö iftirasına maruz kalan kişi, iftira edeni Cumhuriyet Başsavcılığına şikâyet ederek, hakkında kamu davası açılması talep edebilir. Bu soruşturma sonucunda, iftira edenin suçu işlediği konusunda yeterli şüphe varsa hakkında kamu davası açılır. İftira atan kişinin işlediği suç mahkeme tarafından sabit görülürse, sanık hakkında 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası hükmolunur.

Ez cümlelerim şunlardır: 15 Temmuz darbe girişimini bu tür konulara alet ederek insanların mağdur edilmesini bu tür hususları kullanarak istismar edenleri yanlarına kar kalmadığı emsal kararları veren hâkim ve savcıların ellerinden öpüyorum. Sizde hakkınızı sonuna kadar arayabilirsiniz. Böyle yalan beyan veren arsızlara susmayacaksın. ARSIZ GÜÇLÜ OLUP HAKLI SUÇLU OLMAMALI. Hakkınızı sonuna kadar aramalısınız.