Merhabalar sevgili dostlar,

Türk Mutfağında ''etler'' kategorisine bakıldığında, hemen her yöremiz de sevilen et yemekleri denildiğinde neredeyse ilk sıralara ''ET KAVURMA'' oturmaktadır.

Hele ki Kurban Bayramı yemeklerinin baş konuğudur.

Kimi zaman koyun, kuzu ve dana kuşbaşı ile, başka hiçbir ilave malzeme eklenmeden ve olmazsa olmazı kuyruk yağı ile kavrularak sofralara gelir. Bir diğer olmazsa olmazı da yanında servis ettiğimiz pirinç pilavıdır.

Alıştığımız damak lezzetine göre et seçimi tercih etsek de çoğunlukla yöreler olarak koyun, kuzu ilk tercihler arasında olmakla birlikte bazı yörelerimiz oğlak eti de tercih ederler.

Bu çok sevilen ''kavurma''ya farklı bir lezzet katalım ve bugün sizler için arpacık soğan ilavesi ve üzerine gelen beşamel sos ile bir yemek hazırladım.

Sadece yanında hazırlayacağınız bir yeşil salata ile sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Buyrun tarifimize geçelim, hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

• 1,500 kg dana kuşbaşı

• 2 ad kuru soğan

• 1 paket arpacık soğan

• 2 ad kapya biber

• 4 ad köy biberi

• 1 kahve fincanı zeytinyağ + 1 yemek kaşığı tereyağ

• 3 diş sarımsak

• 1 yemek kaşığı toz şeker

• 1 yemek kaşığı sirke

• Tuz + Karabiber + 1 çay kaşığı toz kişniş

• 2 su bardağı su

HAZIRLANMASI:

• Düdüklü tencerenizi yüksek ateşe alın ve zeytinyağ ekleyerek kızdırın.

• Et'leri ilave ederek kavurmaya başlayın. Et'ler suyunu bırakıp tekrar yağına kalana kadar kavurun.

• Bu arada kuru soğanları küçük doğrayın.

• Biberleri halka doğrayın.

• Kavrulan etlere önce soğanları daha sonra biberleri de ekleyerek 5 dakika da birlikte kavurun.

• Tuz, kişniş, karabiber ve suyunu vererek kapağını kapatın ve 25 dakika pişirin.

• Arpacık soğanlarınızı ayıklayın ve sarımsakları halka doğrayın.

• Bir tavaya tereyağını alarak eritin ve arpacık soğanlar ile sarımsakları sotelemeye başlayın.

• Soğanların renkleri dönmeye başlayınca şekeri ilave edin. Ve ateşten indirin.

• Bu arada pişen etinize soğanları ekleyerek 5-8 dakika kapağı açık olarak birlikte pişirin.

• BEŞAMEL SOS:

• 3 yemek kaşığı un

• 2 yemek kaşığı tereyağ

• 3 su bardağı süt

• 100 gr kaşar peyniri rendesi

• 1 çay kaşığı muskat rendesi

• Tuz + Karabiber

• HAZIRLANMASI:

• Bir tavada tereyağını eritin ve unu ekleyerek kavurmaya başlayın.

• Un kokusunu çıkararak pembeleşince sütü yavaş yavaş ekleyerek pütürsüz olacak şekilde karıştırın.

• Az tuz, karabiber ve muskat rendesini ekleyerek karıştırın.

• Etinizi bir tepsiye yerleştirin.

• Üzerine beşamel sosu gezdirin ve kaşar peyniri rendesini serpin.

• 190 derecede ısıtılmış fırında sadece kaşar peyniri kızarana kadar pişirin.

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...