Öğleden sonra çay sohbetlerinin vazgeçilmezi,akşam yemeklerinin kapanış ikramı yada bazen yanında ayran veya çay'la bir öğün olabilecek kadar lezzetli ve doyurucu ''BÖREKLER'',peynirlisi,kıymalısı,ıspanaklısı ve hatta Balkanlardan gelen tadıyla balkabaklısı ..bazen hazır yufka ile bazen elimizi hamura katıp incecik açtığımız yufkalar ile..Kimimiz yumuşak olsun ister kimimiz ise illaki üzeri çıtır çıtır sever..
Bugün ki tarifimiz Bolu'nun vazgeçilmez böreklerinde ''ALT ÜST BÖREĞİ''
Adından da anlaşılacağı üzerine alt ve üst katlarını üst üste yerleştirdikten sonra açılması ve ara katına istediğiniz herhangi bir malzeme yerleştirdikten sonra diğer hamurlarla üst katını hazırlıyarak yerleştirmeniz..Kıyır kıyır ve tereyağ lezzetini alabileceğiniz bir börek..Hiç yufka açmamış olanların bile rahatlıkla hazırlıyabilecği bir börek..
Haydi o zaman tarifimize geçelim ve ilk kez hamur işi yapacak olanlar da ellerini una değdirsinler.
Hepinize kolaylıklar diliyorum.
- MALZEMELER:
- 1 su bardağı zeytinyağ
- 1 su bardağı süt
- 2 ad yumurta
- 2 paket kabartma tozu
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 600 gr yakın un (un kontrollü eklensin)
- HAMURLARI YAĞLAMA:
- 125 gr eritilmiş tereyağ
- 1 çay bardağı zeytinyağ
- İÇ HARCI:
- 300 gr dana kıyma
- 1 ad kuru soğan
- 1 kahve fincanı zeytinyağ
- 6-7 dal ince kıyılmış maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- ÜZERİNE:
- 1,5 yemek kaşığı mısır nişastası
- 1 ad yumurta sarısı
- Susam
- HAZIRLANMASI:
- Hamuru yoğurma ile başlayalım ki hamurumuz dinlensin.
- Kasenize sıvı malzemeleri alarak karıştırın.
- Unun önce yarısını,üzerine tuz ve kabartma tozunu ekleyerek yoğurun.
- Kalan unu da kontrollü şekilde ekleyerek yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde edin.
- Hamurunuzun üzerini örterek 1/'2 saat dinlendirin.
- Hamuru iki eşit parçaya ayırın ve her bir parçayı da 10 beze olacak şekilde yuvarlayın.Toplamda 20 ad hamur bezeniz olacaktır.
- Hamurları yağlamak için tereyağını eritin ve zeytinyağ ile karıştırarak bir kenara alın
- İÇ HARCI için,Kıymayı zeytinyağ ilavesiyle bir tavaya alın ve orta ateşte kavurmaya başlayın.
- Kuru soğanı küçük doğrayın ve kavrulan soğanlara ekleyerek devam edin.
- Güzelce kavrulan kıyma ve soğana tuz ,karabiber ve maydanoz ekledikten sonra ateşten indirin ve soğutun.
- Şimdi hamurlarımızı açmaya başlayalım.
- 10'arlı gruplar halinde olan hamur bezeleri yemek tabağı büyüklüğünde açarak aralarına yağ karışımı sürün ve üst üste yerleştirin.
- Diğer 10lu grubu da açarak aynı işlemi uygulayın.
- İki ayrı tabakta bulunan yağlanmış hamurları buzdolabında 1/2 saat bekletin.
- Tepsi boyutumuz 25x25 dir.
- Dinlenen hamurun birini tepsi boyutunda merdane ile açın ve yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin.
- Arasına hazırladığınız kıymalı harcını eşit olacak şekilde yerleştirin.
- Diğer hamurları da aynı şekilde açın ve üzerine kapatın.
- Yağ karışımınızdan bir miktar kalacaktır ,kalanı böreğin üzerine sürün.
- Mısır nişastasını serpin ve yumurta sarısı sürün.
- Arzuya göre susam serpin.
- Kare dilimler halinde kesin.
- 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 35 dakika ,altı ve üstü güzelce kızarana kadar pişirin.
- Afiyet olsun.
- Sevgiyle..