Psikolog ve Psikiyatristlerin Akıl Hastalarından Duyduğu 13 Etkileyici Cümle

1. Kendimi öldürmek istemiyorum. Kendimi öldürmek isteyen kısmımı öldürmek istiyorum.

2. İnsanlar ilaçları daha iyi hissetmek için kullanmıyor. Aksine kendilerini daha az kötü hissetmek için kullanıyorlar.

3. Aldığınız her küçük kararın, sizin için ölüm kalım savaşına dönüştüğünü hayal edin. (Kaygı bozukluğu rahatsızlığına sahip bir hasta, kendi durumunu anlatabilmek ve nasıl hissettiğini betimleyebilmek için böyle bir cümle kurmuş.)

4. 10 yaşındaki otistik çocuk kendisine sarılmasını isteyen doktoruna, sarılması için  ‘Kollarım seni özlüyor’ demiştir. (Belki de dünyanın en kısa ve basit cümlesi ama; sanıyoruz bir cümle, daha fazla anlam barındıramazdı içinde.)

5. Acı hissetmek, hiçbir şey hissetmemekten daha iyidir.

6. Eğer arkadaşınız yoksa bu durum çok problem teşkil etmez. Arkadaş sahibi olmak sizi mutlu eder; ancak sizi daha iyi bir insan yapmaz. Zamanında kim çok popülerdi ve birçokları tarafından seviliyordu? Hitler. (Otizmli bir çocuk, arkadaş edinme konusunda -doğal olarak- problemler yaşıyormuş ve bu durumu, doktoruna bu dahiyane cümlelerle aktarmış.)

7. Kendimi bir hayalet gibi hissediyorum. Tüm mutlu hayatların olduğu bir yerde, perde arkasında görünmez bir şekilde dolaşıyorum. (Bu hüzünlü cümlelerse 56 yaşında ve alkolizmle savaşan bir adama ait.)

8. Hayal dünyasında küçük bir seyahate çıktığını ve bir an kendini yakalayıp gerçekliğe dönüp dönemeyeceğin zamanı bilmediğini düşün. İşte ben her gün bunu yaşıyorum. (Genel kaygı bozukluğu rahatsızlığı yaşayan bir hasta, aslında tam olarak ‘ne yaşadığını’ bu cümlelerle aktarmış.)

9. Bütün hayatımızı mutlu olmak için bir yer ve başka kazanımlar elde etmemiz gerekir düşüncesiyle harcıyoruz..(…Oysa gerçek mutluluk siz o noktanın ya da o kazanımın hayalini kurarken dahi onun asla gerçek olmayacağını düşünmekten geçiyor. Mutluluk aslında ‘an’da ve tamamen şu an sahip olduklarımızda.” Bu cümleleri bir hasta, kendi fiziksel görünüşünü nasıl algıladığı ve bedeni hakkındaki düşüncelerini doktoruna aktarırken kurmuş. Hastasının bu cümlelerini “dürüstlük” olarak özetleyen doktoru ise, duyduklarına gerçekten çok şaşırmış.)

10. Sesim, senin hakkında ne söylerse söylesin, seni seviyorum Jace. (Şizoafektif bozukluk yaşayan bir hastanın doktoruna sarfettiği bu cümle de, gerçekten çok etkileyici. (Şizoafektif bozukluk, kişinin şizofreni semptomlarını -halüsinasyon veya sanrılar gibi- ve manya ve depresyon gibi duygu durum bozukluklarını bir arada gösterdiği bir rahatsızlık türü.)

11. İlaçları beni tedavi etmesi için almıyorum, çünkü bende tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık yok. Benim çevremdeki herkes deli olduğu için, ilaç onlara uyum sağlamama yardımcı oluyor. (Bipolar rahatsızlığı bulunan bir hastanın doktoruna kurduğu cümleler… Belki de gerçekten haklıdır, kim bilir?)

12. Gerçeğin ve güzelliğin fedakar aşığıyım. (Bipolar kişilik bozukluğu yaşayan bir hastayla görüşme yapan doktoru, hastadan kendisini tarif etmesini istediğinde, hastası ona bu cümleyi kurmuş. Ardından başka insanların onu nasıl tanımladıklarını sorusunu ise şöyle cevaplamış: “Muhtemelen adi bir şerefsiz olarak görüyorlardır.)

13. (Sesini kaybettikten sonra…) İşte şimdi gerçekten yalnızım.

Not: “müthişpsikoloji” sayfasından alınmıştır