Merhabalar sevgili dostlar,

Çocukluğumuzdan kalan, tel tel ayrılan hamuru mis gibi tereyağ kokusu ile smit'in yanında bazen sönük kalsa da, lezzetinden asla vazgeçmeyenlerin çay yanı ikramlarından birisidir ''AÇMA''...

Günümüzde müstesna olan yerler dışında o eskinin lezzetini bulamasakta, eski tatları aradığımızdan mıdır neden bilinmez simitçi dükkanlarına girdiğimiz de gözümüz takılıverir çoğu zaman.. 

Şimdiler de zeytinli ve peynirli olarak da hazırlansa da aslında bol tereyağ ile açılan tel tel hamuru en büyük özelliğidir.

Çocukluğumuzun o enfes açmalarının lezzetini sizler için yakalamaya çalıştım sanırım... Haydi buyrun hep birlikte bu hafta çayın yanına ikramınız ''AÇMA''olsun.. Hepinize kolay gelsin.

MALZEMELER:

• 1 paket kuru maya

• 2 tatlı kaşığı toz şeker

• 1 kahve fincanı ılık su

• 1 su bardağı ılık süt

• 1 su bardağı zeytinyağ

• 2 ad yumurta (1nin sarısı üzeri için ayrılacak)

• 1/2 su bardağı ılık su

• 6,5 - 7 su bardağı un

ARASINA:

• 2 dolu yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ

ÜZERİNE:

• 1 ad yumurta sarısı

• 1 tatlı kaşığı zeytinyağ

• çörek otu

HAZIRLANMASI:

• Maya, toz şeker ve 1 kahve fincanı ılık suyu bir kase içinde karıştırın ve 10 dakika mayanın aktif hale gelmesi için bekletin.

• Kasenizin içine aktif hale gelen mayayı alın ve diğer sıvı malzemeleri ekleyerek karıştırın.

• Azar azar unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.

• Hamurunuzun üzerini örterek 1 saat mayalandırın. (hamur iki katına çıkacaktır)

• Mayalanan hamuru tezgaha alın ve tekrar yoğurduktan sonra mandalina büyüklüğünde yuvarlak bezeler haline getirin ve bir tepsiye dizerek üzerini örtün.

• Bu sırada hamurunuz tekrar mayalanacaktır.

• İlk yuvarladığınız hamurdan başlayarak elinizle yuvarlak açın ve içine tereyağ sürerek (1 tatlı kaşığı) tekrar yuvarlayın.

• Bütün hamurlara aynı işlemi yaptıktan sonra yine ilk hazırladığınızdan başlayarak elinizle açabildiğiniz kadar ince açın (takribi tabak büyüklüğünde açılabiliyor)ve alt kısımdan başlayarak rulo kıvırın.

• Ve burgu haline gelen hamuru halka şeklinde yuvarlayarak iki ucunu birleştirin.

• Yağlı kağıt serili fırın tepsisine açmaları yerleştirin ve 1/2 saat tepsi mayası için bekletin.

• Yumurta sarısını zeytinyağ ile karıştırın ve açmaların üzerine sürdükten sonra çörek otu serpin.

• 175 derece de ısıtılmış fırında takribi 20 dakika pişirin.

• Nefis, tel tel ayrılan hamuru ile açmalarınız ikrama hazır..

• Afiyet olsun.

• Sevgiyle...