MALZEMELER:

55 ad.kuru patlıcan (bir dizi takribi)
2 su bardağı pirinç
3 ad orta boy kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası + 2 yem.kaş.biber salçası
1,5 yemek kaşığı sumak + 1 çay bardağı su
1 çay bardağı zeytinyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
1 çorba kasesi ince kıyılmış maydanoz
2 yemek kaşığı nar ekşisi

PİŞİRİRKEN:
1,5 su bardağı su
1/2 limon suyu
2 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı domates salçası

YAPILIŞI:
Genişçe bir tencereye patlıcanları alın ve bol su ile haşlamaya başlayın.En az üç kez suyunu değiştirerek kara suyunun çıkmasını sağlayın.
Sumağı bir kaseye alın ve 1 çay bardağı su içinde bekletin.
Kuru soğanları küçük doğrayın.Tuz ile ovun.Pirinci ılık su ile yıkayın ekleyin.Salçaları,zeytinyağını,tuzunu,karabiberini,pul biberi,maydanozu,nar ekşisini,şekerini ekleyerek iyice harmanlayın.Su da beklettiğiniz sumağı ekleyin.
Acısını ve tuz miktarını damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Patlıcanları süzün ve iç harcını bir parmak boş kalacak şekilde doldurun.Elinizle bastırarak patlıcanların ağız kısımlarını yassıltın.Dolmalarınızı pişireceğiniz tencerenin orta kısmından başlayarak dizmeye başlayın.Dolmaların ağız kısımları karşılıklı gelecek şekilde yerleştirin.
Pişirirken yukarıda verdiğim malzemeleri karıştırın ve dolmaların üzerinden gezdirin.Dolmalarınızın üzerini porselen bir tabak ile kapatın.Kısık ateşte uzun süre de pişirin.Acısıyla ekşisiyle sofralarınızda yerini alacaktır.

Afiyet olsun.