Büyük Orta Doğu Projesi (BOP) konusunda, "Ütopya, uygulanabilirliği hayli tartışmalı bir proje" diyen ünlü yazarlarımız, Devlet Bakanı Ali Babacan'ın IMF ve Dünya Bankası'nın çağrılısı olarak Washington'a giderken yaptığı açıklamalardan sonra birden fikir değiştirdiler. BOP (güncelleştirilmiş adıyla Genişletilmiş Orta Doğu Projesi: GOP)'un Kuzey Afrika'dan Çin sınırına uzanan coğrafyada yer alan ve çoğunluğu Müslüman olan ülkelere getireceği "güzellikler" ayrıntıları ile anlatılıyor.  

BOP (ya da GOP) artık bir ütopya değil; adım adım uygulanmaya konulan büyük Amerikan rüyası.  

Babacan'ın 1 Ekim'de, Washington'a uçmadan önce konuyla ilgili söylediklerini bir hatırlayalım:  

"(ABD Hazine Bakanı) John Snow'un düzenlediği Büyük Orta Doğu Projesi bakanlar toplantısına katılacağına Projenin finansman boyutu konuşulacak. Ama biz, bu projenin hedeflediği bir ülke değiliz. ABD'nin destek istediği bir ülkeyiz. Bu toplantıların ilki Nisan ayındaki bahar toplantıları arasında yapıldı. Amerikalılar bu projeye artık 'büyük' değil, 'genişletilmiş (broader)' adını veriyorlar"  

Anlaşılıyor ki, Bush'un ya da Kerry'nin seçilmesi, ABD'nin dış politikasında bir değişikliğe neden olmayacaktır.  

BOP (GOP)'UN HEDEFLERİ TAMAMEN "DUYGUSAL"  

Amerikan ekonomisinin yapısı ve bugünkü durumu ayrıntılarıyla biliniyor. 9/11 sonrasında başlatılan okyanus ötesi operasyonların ekonomik kökenli olduğu, artık bir sır değil. IMF'nin "Dünya'da Ekonomik Görünüm" başlıklı raporuna göre, cari işlemler açığı veren ülkeler arasında ABD liste başı: 631.2 milyar dolar!  

ABD'nin, ekonomisini ayakta tutabilmesi için, her yıl 500 milyar dolarlık dış kaynağa ihtiyacı var.  

ABD ekonomisinin çarklarını çevirebilmek için dünya petrol yataklarını, dağıtım yollarını ve fiatını kontrol altında tutmak zorundadır.  

Bütün bu nedenlerle, ABD'nin "Süper güç" sıfatından vazgeçmesi, Irak'taki, Kafkasya'daki ve bölgedeki diğer üslerdeki ağırlığını azaltıp kendi rızasıyla çekilmesi düşünülemez. Aksine, Kuzey Afrika'dan Çin sınırına uzayan coğrafyadaki ülkeleri demokratikleştirmeyi hedefleyen BOP (GOP)'u biran önce uygulamaya koymak durumundadır. Aksi halde Irak'ta yeni bir Wietnam yaşaması kaçınılmaz olacaktır.  

BOP (GOP)'UN YÖNETİM MERKEZİ: KUZEY IRAK  

Peki, ABD ne yapmayı planlıyor?  

Büyük Amerikan rüyası (BAR) olan GOP'un, uluslararası destekle uygulanmaya konulabilmesi için, ABD önce "İşimi bitirdim, çekiliyorum" aldatmacası ile Irak'ta bir otorite boşluğu yaratacak. Askeri gücünü Irak'ın 14 aynı noktasında inşa ettiği üslerde kamufle edecektir. (Global Securities. Org'un sahibi John Pike'a göre ABD'nin Irak'ta 12 adet "sürekli üs"sü var.)  

Amerika'nın "çekilmesi" ile dolacak boşluğun başta komşuları olmak üzere, bölgede hesapları olan ülkeler tarafından doldurulmaya çalışılması sonucunda doğacak kaos, bir iç savaşı kaçınılmaz kılacaktır.  

Irak'ın karışması dünya barışını tehdit edeceğinden, Amerika bu defa BM'yi ve NATO'yu da yanına alarak, daha uzun süreli kalmak üzere geri dönecektir.  

Irak halkı, büyük çoğunlukla Amerikan askerinin ülkelerinde kalmasını istemiyor. Fakat, Amerika'nın "çekilmesi" sonrasında Iran'ı, Türkiye ve Suriye'yi de içine çekecek bir iç savaşı, ordusuz Irak hükümeti önleyemeyeceğine göre, "süper güç"ü BM şemsiyesi altında davet etmek zorunda kalabilir.  

ABD'nin perde arkasından desteklediği "çekilme" senaryosunun özü bu.  

Yalnız Amerika, olası bir iç savaşın Irak'ın kuzeyindeki ve güneyindeki petrol yatakları üzerinde cereyan etmesine izin vermez, veremez.  

Bu nedenle, güneydeki petrol yatakları İngilizlerin, kuzeydeki petrol yatakları da peşmergelerin desteği ile koruma altına alınacaktır. Öyle görülüyor ki, iç savaş, ülkenin orta kesiminde, Bağdat'ın kontrolünün ele geçirilmesine yönelik bir çatışma şeklinde olacaktır.  

Fakat "işler", ABD'nin planladığı gibi gitmeyebilir ve iç savaş ülke geneline de yayılabilir.  

Dünya petrol rezervinin yüzde 10'unu barındıran topraklar üzerinde uzun boylu bir "tepişme", gelişmiş ülkelerin de işine gelmeyeceği için, ABD'nin "Irak hükümetinin davetiyle" geri dönmesine de pek karşı çıkılmayacaktır.  

Seçilmiş Irak hükümetinin davetiyle geri dönmesi, ABD'nin Irak'taki varlığını meşrulaştıracağı gibi, kuzeyde, Genişletilmiş Orta Doğu Projesi'nin yönetim merkezi olarak da kullanılabilecek bağımsız bir oluşumun daha belirgin hale gelmesine neden olmayacak mıdır?  

9/11 sonrasındaki önalma doktrini kapsamında yürütülen operasyonun ana hedeflerinden biri de, 3-5 bin devletçikten oluşan yeni bir siyasi atlas oluşturmak değil miydi?  

Devlet Bakanı Babacan, "Bizi hedef almıyor" diyor, ama GOP'un uygulanma aşamasından etkilenmememiz mümkün mü?  

 

KÜPE: Hırs ile dünyayı dolaşan insana haber ver: İnsanı kanaat zengin eder.  

Sâdi