Aşılama işlemi ile tek ağaçtan birden fazla meyve elde edildiği birçok kişi tarafından zaten bilinir.

Bir ağaçta 40 çeşit meyve şaşırtıcı değil mi?

New York'un Syracuse şehrinde özel bir araştırma üniversitesi sanat profesörlerinden Van Aken, bir çiftlikte büyümüş. Van Aken, Sanat, bilgi, deneyim ve donanımını birleştirince bu ağacı ortaya çıkarmış.

İşte 40 farklı meyve veren ağacın hikayesi...

2008 yılında, New York Eyaleti Zirai Araştırma İstasyonu’ndaki bir meyve bahçesinin ödeneksizlikten kapanacağını öğrenen Van Aken, atalık,  antika ve yerli meyve çeşitlerinin yetiştirildiği ve kimi ağaçları 150-200 yaşında olan bu bahçenin kapanmasının bu eski ve az bulunur meyve çeşitlerinin de yok olması anlamına geleceğini bildiğinden, meyve bahçesini satın almış. Sonra da, değişik ağaç türlerini tek bir ağaç gövdesine aşılamak üzere çalışmaya başlamış.

Van Aken, National Geographic'e verdiği röportajda: 

“Çentikli aşılama” isimli bir yöntem kullanarak yaptığını ve bu fikrin aklına çocukluğunda gördüğü bir aşılama yönteminden esinlenerek geldiğini açıklamıştır.

250 değişik çekirdekli meyve ile çalışan Van Aken, her birinin çiçeklenme dönemini bir zaman dizgesine yerleştirip bir kaç tanesini anaç ağacın köklerine aşılamakla başlamış işe…

Ağaç iki yaşına geldiğinde, bu kez de göz aşılarına başlamış. Durgun göz aşısında, bir meyve ağacından gözü olan bir dal parçası alınıp anaca eklenir, bantlanır ve kışı uyuyarak geçirir. Eğer aşı başarılı olursa, ertesi ilkbaharda, göz uyandığında dal budanır ve aşılı parça büyüyerek yeni meyve dalını oluşturur. Bu aşılamalarla birlikte, dört dal sekiz dal oluyor. Bir sonraki sene bu sayı on altıya katlanıyor. Ardından da otuz ikiye. Bu iş temelde sekiz - dokuz yıl sonra, Van Aken ilk “40 meyve” ağacını tamamlamış. 

İlkbahar aylarında, size pembenin ve kırmızının 50 tonu dedirtecek kadar güzellikte renkleriyle baharın habercisi,  yaz sonunda ise 40 farklı çekirdekli meyve hasadı vermeye başlıyor. 

Üstündeki meyvelerin hepsini ne yapacağınızı bilemediğiniz bir meyve ağacı yerine, çeşit çeşit meyvesini azar azar toplayabileceğiniz bir ağaç. Üstelik meyveler farklı zamanlarda olgunlaştığı için, Temmuz’dan Ekim’e meyve toplamayı sürdürebiliyorsunuz.

Dünya üzerinde şimdilik sadece 16 adet bulunan, tam 40 farklı meyve verebilen bu ağaç, senenin büyük çoğunluğu diğer ağaçlar gibi görünüyor.

Van Aken bu sanat eseri ve koruma formunu evlerin, sanat merkezlerinin ve müzelerin bahçelerinde yetiştiriyor.