Bilindiği gibi 25 Nisan, 18 Mart’ta Çanakkale Boğazı’nda deniz savaşını kaybeden İngiliz ve Fransızlar’ın Çanakkale Boğazı’nı açmak için Gelibolu Yarımadası’na denizden çıkarma yaptıkları günün 97 nci yıldönümü idi.
Osmanlılar’ın Birinci Cihan Savaşı’na girişinden yaklaşık 6 ay sonra İngiliz ve Fransızlar dünyanın o tarihteki en büyük ve modern donanmasının, Gelibolu sahillerini cehenneme çeviren kahredici ateş desteği altında, yarımadanın güneyindeki plajlara çıkmaya başladılar.
Mevcudu 75 bin olan bu kuvvetin içinde, 30 bin kadar da İngiliz müstemlekesi Avustralya ve Yeni Zelanda askeri vardı. Bu askerlerin oluşturduğu ANZAK Kolordusu’nun çıktığı koya bugün Anzak Koyu denmektedir.
Tümen komutanı olarak katıldığı bu savaşta, kahramanlığı ve başarıları ile kolordu da yöneten ebedi baş komutanımız Mustafa Kemal Paşa’nın damgasını vurduğu ve tarihe Çanakkale Geçilmez diye şerh düşülen muhteşem zaferde, biz 57 bin şehit verdik. İngiliz ve Fransızların Gelibolu’da bıraktıkları 43 bin askerin 15 bini de Avustralyalı ve Yeni Zelandalı’dır.
Avustralya’da 25 Nisan, Anzak Günü Yeni Zelanda’da da Ordu Bayramı olarak kutlanmaktadır. Bu yıl Gelibolu’da yapılan törenlere Avustralya’dan Başbakan ve Hava Kuvvetleri Komutanı, Yeni Zelenda’dan Savaş Gazileri İşleri Bakanı ile birlikte 6 bin Anzak torunu katıldı.
18,5 ay, küçücük bir yarımadada, burun buruna karşılıklı mevzilerde, çok zor koşullar altında, çok kanlı bir o kadar da şanlı ve onurlu savaşı müteakip 1934’te Büyük Atatürk, burada savaşan yabancı askerlere şöyle seslenmişti.
“Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar;
Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yanyana, koyun koyunasızın.
Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar;
Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Bu topraklarda canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”
Milli Park olan Gelibolu Yarımadası’nda İngiliz, Fransız ve Anzaklar’a ait, 5 anıt, anıt mezar ve ayrıca 27 tane de mezarlık vardır. Çanakkale Savaşları’nın gerçek kahramanı Mehmetçikler ve birliklerimiz adına, savaşların cereyan ettiği yerlerde çok sayıda anıt, anıt mezar ve mezarlıklar yapılmıştır. Her biri ayrı bir kahramanlık öyküsü içeren bu anıt ve mezarlıkların en görkemlisi Boğaz girişinde, Hisarlık Tepe üzerindeki Çanakkale Şehitler Abidesi’dir.
Geceleri ışıklandırılan bu abidenin Çanakkale Boğazı girişinde, seyrine doyum olmaz. O muhteşem abideyi seyrederken başta ebedi başkomutanımız Ulu Önder Atatürk’le, kahraman şehitlerimizle, kahraman gazilerimizle, daha bıyığı terlememiş Kulelili, Galatasaraylı, Tıbbiyeli, Harbiyeli öğrencilerle, kahraman Ordumuzla onurla, gururla kucaklaşmış olursunuz.
Bu vesile ile Çanakkale’nin bu unutulmaz kahramanlarına Ulu Tanrı’dan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun.