ANKARA TÜRK OCAĞI’NIN 90. YIL ALBÜMÜ
Ankara Türk Ocağı,  Türk Ocakları’nın en faal şubesidir. 
Nisan 2014’te, 58. Yyayın olarak Araştırma Dizisi’nin 18. kitabı olan, Ankara Türk Ocağı’nın 90. Yıl Albümü isimli eseri yayınladı. 
Yücel Hacaloğlu ile Sergen Çirkin’in hazırladığı 16 X 24 santim ölçülerinde, 258 sayfalık ‘Belgesel’ niteliğindeki kitap, uzun ve yorucu çalışmaların ürünüdür. 
Bu tür eserlerin hazırlanmasındaki zorluklar, idealist Türk Ocaklıların gayretleri ile aşılsa bile, yetersiz malî imkânlarla hizmet vermeye çalışan sivil toplum kuruluşları, basım işleri için kaynak bulmakta büyük sıkıntılarla karşı karşıyadırlar. Türk Ocakları Ankara Şubesi’nin Başkanı Türkân Hacaloğlu Hanımefendi, bu zorluğu aşma başarısına ulaşabilen nâdir yöneticilerden biridir. Gayretleri her türlü takdirin üzerindedir. 
Ankara Türk Ocağı’nın 90. Yıl Albümü; yazarlarının kaleme aldığı ‘Önsöz’ ve Türkân Hacaloğlu’nun yazdığı ‘Sunuş’ başlıklı yazı ile başlıyor, ‘Giriş’ başlıklı yazıdan sonraki 4 bölüm hâlinde devam ediyor. 
Kitaptan edinilen bilgilere göre Merkezi İstanbul’da bulunan Türk Ocakları 1923 yılında Ankara’da bir şube açmış, şube; Türk Ocakları Genel Merkezi görevi görmüş, bu durum 1951 yılına kadar devam etmiştir. 
1951-1986 yılları arasında Ankara Şubesi, Genel Merkez binasının bir odasında faaliyet göstermiş, bâzen kendi adı ile bâzen de genel merkez unvanı altında çeşitli faaliyetlerde bulunmuştur. 1986 yılında Ankara Ocağı’nın, Genel Merkez’den ayrı bir şehir şubesi olarak çalışması kararlaştırılmış ve Sümer Sokağı’nda bir apartman dairesi kiralanmıştır. 27.Aralık 1987 tarihinde yapılan ilk kongrede yönetim kurulu şu şekilde belirlenmiştir: Reis: Doç. Dr. Orhan Kavuncu, Kâtip Üye: Yard. Doç. Dr. Mehmet Şahingöz, Muhasip Üye: Ayhan Öztürk, Üyeler: Alper Gökçe, Mustafa Karahan ve Mehmet Şandır. 
2001 yılında Türk Ocakları Genel Başkanı Nuri Gürgür’ün teklifi ile Türk Ocağı Ankara Şubesi Başkanlığını, 2014 yılında görevine devam etmekte olan Türkân Hacaloğlu üstlendi. 
Ankara Türk Ocağı, 2003 yılından günümüze kadar, eski bir Türk Ocaklı olan Güriş Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdris Yamantürk’ün armağan ettiği Gazi Mustafa Kemal Bulvarı Nu: 55 Daire: 12 Maltepe, İstanbul adresinde, kendi mülkü olan mekânda faaliyet göstermektedir.     
Ocak, Türkân Hacaloğlu başkanlığında; Türk milliyetçiliği ülküsünü geliştirerek yaşatmak, Türk kültürünü yeni nesillere tanıtmak ve şuur hâline getirilmesini sağlamak, gençlerin kültürel gelişmelerine katkıda bulunmak, Türk milliyetçiliğine yeni görüşler getirerek ufuklar açmak maksadıyla; konferanslar, seminerler, açık oturumlar, bilgi şölenleri ve yarışmaları düzenlemekte, kitap yayınları yapmaktadır. 
Okuyucu sayfaları çevirdikçe; Türk Ocağı Yasası’nı, Türk Ocakları Genel Başkanı Hamdullah Suphi (Tanrıöver) Bey’in, 23 Nisan 1923 tarihinde Ankara Türk Ocağı’nın açılışında irad ettiği önemli nutku okumak fırsatını buluyor. Sonraki sayfalarda; Ankara Türk Ocağı’nın 1923-1931 yılları arasında düzenlediği kültürel etkinliklerin listesi yer alıyor. 179 adet faaliyet içerisinde; müsâmere, yemekli toplantılar, Türk Müziği ve batı müziği konserleri, film gösterileri, balolar, geziler, resim sergileri, anma toplantıları, Fransızca, İngilizce, Almanca ve Rusça dil dersleri, yerli ve yabanca ilim adamlarının verdiği konferanslar bulunuyor. Konferans veren kişiler arasında dikkati çekenler şöylece özetlenebilir: Hamdullah Suphi (Tanrıöer), Yusuf Akçura, Ziya Gökalp, Yahya Kemal (Beyatlı), Sadri Maksudi (Arsal), Mehmed Fuad (Köprülü), Ruşen Eşref Ünaydın, Ahmet Ağaoğlu, Rıza Nur, Selim Sırrı Tarcan, Âfet İnan, İsmet İnönü, Hüseyin Nâmık Orkun ve diğerleri… 
110-118. sayfalar arasında 1951-1986 yılları arasındaki Ocak faaliyetleri yer alıyor. Bu bölümde, yer alan bilgilerden; 8 Ağustos 1951 tarihinde Türk Ocağı’nın kullanımında bulunan binanın, Türk Ocakları Umumî Merkezi’ne devredildiğini, devlet yardımının başlatıldığını, 1953 yılında yardımın önce kısıtlandığını sonra da kesildiğini, 15 Mayıs 1954 tarihinde, Türk Ocakları’nın kamu yararına çalışan dernek kapsamına alındığını, 1971 yılında tarihî binanın Bakanlar Kurulu Kararı ile Millî Eğitim Bakanlığı’na, 1975 yılında ise Kültür Bakanlığı’na devredildiğini öğreniyoruz. 
Ankara Türk Ocağı’nın, 1986 yılında başlayıp günümüze kadar 28 yıl boyunca devam eden en verimli dönemine ait faaliyetlerin listesi,  kitabın 149-198. sayfalarını dolduruyor. 49 sayfa boyunca yer alan faaliyetlerde, Galip Erdem, Mustafa Kafalı, Orhan Düzgüneş, Ahmet Bican Ercilasun, Süleyman Hayri Bolay, Ümit Özdağ, Reşat Genç, Hayati Bice, Ayvaz Gökdemir, Nevzat Kösoğlu, Orhan Kavuncu, Taha Akyol, Yücel Hacaloğlu, Yavuz Bülent Bâkiler, Ekrem Ceyhun, Ali Coşkun, İskender Öksüz, Sadi Somuncuoğlu, Acar Okan, Muhsin Yazıcıoğlu, Nabi Avcı, Altemur Kılıç, Coşkun Kırca, Şaban Karataş, Ercüment Kuran, İdris Yamantür, İsmet Binark, Baymirza Hayıt, Naci Bostancı, Nâmık Kemal Zeybek, Yılma Durak, Süleyman Demirel, Özcan Yeniçeri, Yunus Zeyrek, Ali Naili Erdem, Mehmet Niyazi Özdemir, Abdülhaluk Çay, Türkân Hacaloğlu, Yusuf Halaçoğlu,, Sinan Oğan, Fahri Atasoy, Murat Başesgioğlu ve Bilal Şimşir ile diğer isimler tarafından verilen konferanslar, ayrıca paneller, ziyaretler, iftar yemekleri, anma, armağan ve sohbet toplantıları, geziler, saygı günleri, kutlamalar, konserler, kurslar, kitap okuma programları, yarışmalar dikkat çekmektedir.  
Bölümler arasına serpiştirilen, belgelerin fotokopileri, 1923 yılı Ankara’sından ilgi çekici fotoğraflar, levhalar, krokiler, Ocak faaliyetlerinin duyuruları ve faaliyetlerinden söz eden gazete haberleri ilgi ile tâkip ediliyor. 
Albümün son 2 sayfasında ise, Türk Ocakları Ankara Şubesi’nin 2002 yılından 2014 yılına kadar yayınlamış olduğu 57 adet kitabın isimleri ve yazarlarını gösteren liste yer alıyor. 
SERGEN ÇİRKİN
1988 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji bölümünden 2010 yılında mezun oldu. 2007 yılı İzmir Klazomenai/Liman Tepe kazılarına, 2008-2012 yılı Aksaray Acemhöyük kazılarına, 2008-2009 yılı Niğde Köşk Höyük kazılarına, 2010-2013 yılı Antakya arkeoloji kazılarına katıldı. 
Mezuniyet tezini ‘Neolitik Çağ Toplumlarında Mülkiyet Kavramı’ üzerine yaptı. 2011 yılında Gazi Üniversitesi Arkeoloji bölümünde Yüksek Lisans eğitimine başladı. Halen ‘Erken Dönem Güney Sibirya Kültürlerinde Kült Objeleri ve İnanç Sistemleri’ başlıklı master tezine devam etmektedir.  
Türk Ocakları, Türk tarih tezi ve erken Cumhuriyet dönemi kültür politikaları üstüne araştırmalar yapan Çirkin, Türk Ocakları Ankara Şubesi Yönetim Kurulu üyesidir. 
YAYINLANAN MAKALELERİ: 
Siberian Studies Dergisi: 2013 Bahar dönemine ait Cilt 1, Sayı 2’de:  ‘Güney Sibirya Neolitik Çağ Kültürleri’
Cumhuriyet Gazetesi Bilim ve Teknoloji Dergisi: 7 Mart 2014 tarihli sayısında: ‘Anadolu Parsı’nın 9 Bin Yıllık Öyküsü’
Türk Yurdu Dergisindeki Yazıları: *Yok Olan Altay Dilleri ve Sibirya’da Unutulan Akrabalar, *Türk Ocağı Eşya Piyangoları, *Türk Ocağı Hürriyet Varakaları, *Türk Ocağı Tarihe Altın Harflerle Yazılan Bir Cemiyet (Türk Ocağının Kuruluş Nizamnamesi), *1918 Konya Türk Ocağında Ergenekon Bayramı, *Türk Ocakları’nın Çocuk Reisleri, *İstanbul Türk Ocağında 1914 Yılı Ramazan Programı. 
2023 Dergisi: 15 Ocak 2014 tarihli, 153. Sayısı: Büyük Ortadoğu’ya Suriye’den Bakmak
Yayına Hazırlanan Makaleleri: 
*Türk Ocakları ve Bozkurt Sembolü, *Arkeolojik Veriler Işığında Türk Halklarının Kökeni Sorunu, *Eski Türklerde İnanç ve Ölü Gömme Adetleri.
YÜCEL HACALOĞLU
1936 yılında Rize İli’ne bağlı Fındıklı İlçesi’nin Çağlayan Köyü’nde doğdu. İlk ve ortaokulu Kars Gazi İlkokulunda, liseyi Trabzon Lisesi’nde, yüksek tahsilini İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde tamamladı.
1957 yılında gazeteciliğe başladı. Yelken, Türkiye Spor, Yeni İstanbul, Düşünen Adam, Son Havadis, Egemenlik, Türk Yurdu, Türk Dünyası Araştırmaları, Sabah, Yeniyol gazete ve dergilerinde, yazı işleri müdürlüğü, genel yayın yönetmenliği, fıkra yazarlığı ve başyazarlık yaptı. Trabzon’da yayınlanan Hâkimiyet ve Hizmet gazetelerinde sanat sayfaları düzenledi.
1962 yılında Adnan Menderes’in idam resimlerini ilk defa Yeni İstanbul gazetesinde yayımlandı. Üç ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye oldu. 
1974’deki Kıbrıs Harekâtı’nda, on gazeteci ile birlikte esir düştü. On gün Limasol’da hücrede yattı. Daha sonra Birleşmiş Milletler Teşkilatı tarafından kurtarıldı.
Başbakanlık Müşaviri (Başbakan Yardımcısı Alparslan Türkeş’in Basın Müşaviri) ve Turizm Bakanlığı’nda uzman olmak üzere muhtelif kamu görevleri ifa etti. 
Türk Ocakları Genel Merkezi’nde Merkez Yönetim Kurulu üyeliği, Hars Heyeti üyeliği, Genel Sekreterlik (on yıl) ve Genel Başkan Yardımcılığı (dört yıl) görevlerinde bulundu. Türk Ocakları Genel Merkezi Danışma Kurulu üyesidir.
Trabzon’un fethinin 500. yıl dönümü dolayısıyla Trabzon Fetih Derneği’nin kuruluşunda faaliyet gösterdi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulunda Danışman olarak çalıştı. 2001 yılında emekli oldu. 
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Basın Konseyi ve Parlamento Muhabirleri Derneği üyesidir. Basın Şeref Kartı sahibi olup, evli ve üç çocuk babasıdır. 
Şimdiye kadar, yayına hazırladığı eserler de dâhil olmak üzere seksenin üzerinde kitabı vardır.
KUŞBAKIŞI
MİSAK-I MİLLİ’DEN LOZAN’A - İDEÂLDEN GERÇEĞE TÜRK DIŞ POLİTİKASI 
Misak-ı Milli ve Lozan, yakın dönem tarihimizin tartışmalı meselelerinin başında gelir. Kaynaklar yerine hazır ve ezbere bilgilerle yapılan sözüm ona tespitlerin sonu ise gelmez. İstanbul Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç.  Dr.   Mustafa Budak bu güdük tabloya cevap niteliğinde bir çalışma hazırlamış.
Budak’ın ifâdesiyle, hazırladığı eser; ‘Misâk-ı Milli Beyannâmesi’nin hangi iç ve dış siyasî şartlar dâhilinde kabul ve ilan edildiğini, ardından da söz konusu beyannamenin TBMM’de dış politika konuları görüşülürken, özellikle Lozan Konferansı sürecinde milletvekilleri üzerinde nasıl bir duyarlılığa sebep olduğunu ortaya koymayı’ hedefliyor.. Onu muadillerinden farklı kılan ise Mondros Mütarekesi ile Lozan Antlaşması arasındaki süreci klasik tarih anlayışından uzaklaşarak milletlerarası ilişkiler çerçevesinde ele almasıdır.
Bu bağlamda İtilaf Devletleri’nin birbiriyle çelişen politikaları karşısında Mustafa Kemal’in başarılı dış politika hamlelerini doğru okumaya yönelik berrak bir harita seriyor önümüze.
Eser; Misak-ı Millî’nin ilânına giden süreç ile beyannamenin tahlili alternatif okumalara kapı aralayacak cinsten; yoğun ve derinlikli. TBMM ve Sevr’den Lozan’a uzanan dönemin perdesi ise birinci ve ikinci Moskova görüşmelerinden Türk-Fransız ilişkilerine, San Remo kararlarından Yusuf Kemal (Tengirşek) Bey’in Avrupa seyahatine dış politika tartışmaları üzerinden aralanıyor.
14 X 23 santim ölçülerinde, 588 sayfa hacimli kitabın 5. Baskısı, Mayıs 2014’te yayınlandı. 
KÜRE YAYINLARI: Vefa Caddesi Nu: 56 Kat: 3 Vefa, Fatih, İtanbul, 
Telefon: 0.212-529 66 42                                           
Belgegeçer: 0.212-589 15 48 
e-posta: 
www.kureyayinlari.com  
RUH HEKİMİNİN HATIRALARI
Ruh hekimliği konusunda Prof. Dr. Ayhan Songar çoktan efsaneleşmiş bir isimdir. Binlerce kişiyi ruh sağlığına kavuşturan bu büyük hekimimiz, meslek hayatında kimleri gördü, neler yaşadı? Bu eserde O’nun kaleminden bazen gülecek, bazen hüzünlenecek, çoğu zamanda ibret alıp düşünerek okunacak zengin bir hatıralar demeti yer alıyor.
TÜRK EDEBİYATI VAKFI YAYINLARI: Divanyolu Caddesi Nu: 14 Sultanahmet, Fatih, İstanbul. 
Telefon: 0.212-527 50 32 
Belgegeçer: 0.212-513 27 49
www.turkedebiyati.com.tr 
e-posta: [email protected]  
14 X 22 santim ölçülerinde, 140 sayfalık kitap, 2013 yılında yayınlandı. 
MOSTAR KÖPRÜSÜ
Kitabın yazarı Alhan Altan Araslı, 3 ciltlik Avrupa’da Türk İzleri isimli eserin de yazarıdır.  Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nden sonra Viyana Siyasî İlimler Fakültesi’ni bitirmiş, diplomat olarak Dışişleri Bakanlığı’nda çalıştıktan sonra gazeteciliğe başlamıştır. 
Kitabının tanıtın yazısında diyor ki: Kanuni Sultan Süleyman Han bir gün baş mimarı Sinan’ı huzuruna çağırarak şöyle demiş: ‘Ey  koca mimar! batıda gittiğimiz uç ilimiz Mostar’da öyle bir köprü yaptırasın ki, bugüne kadar eşi benzeri görülmeye; bakan gözü, gönlü fethede; Türk’ün adını hatırlata, yaşata!’ 
Altan Araslı da bu muhteşem İslam-Türk eserinin belgesel romanını yazmış. 
Bu belgesel romanda, Köprü’nün dününü, hazin sonunu ve Bosna savaşlarını gün be gün anlatıyor.
Araslı, Mostar’ı ve bütün çevresini ev-ev, sokak-sokak dolaşarak, Bosna Savaşlarını bizzat yaşayanlardan dinleyerek, Mostar’la ilgili bütün tarih ve sevda hikâyelerini bu araştırmasında toplayarak okuyucuların dikkatine sunmaktadır.
13 X 21 santim ölçülerinde, 320 sayfalık kitap 2008 yılında yayınlandı.
AKÇAĞ BASIM YAYIM PAZARLAMA ANONİM ŞİRKETİ: Tuna Caddesi Nu: 8/1 Kızılay-Ankara. 
Telefon: 0.312-432 17 98 
Belgegeçer: 0.312-432 28 52 
www.akcag.com.tr
e-posta: [email protected]
TÜRKLERİN  GİZLİ TARİHİ 
‘Türk’ün Gizli Tarihi’, aslında gizli tarih değil, kasten ve özel maksatla gizletilmiş tarihtir. Ört-bas edilmiş ve sahteleştirilmiş tarihtir. Yüz yıllar boyunca sahteleştirilmiş tarih bataklığında gerçeği aramaya çıkmak büyük cesarettir. Bu yol yıllarca zaman isteyen çok çetin bir yoldur. En çetini ise, çetin yola çıkmak, çetin yolun yolcusu olmaktır! Türk’ün Gizli Tarihi gerçeğin araştırılmasıdır. Tarihin sahteleştirilmesine karşı, adaletsizliğe karşı, haksızlığa karşı, haklı isyandır! Türk’ün gerçek tarihini yüze çıkarmak için daha çok iş yapılmalıdır. Sahte tarihçiliğe karşı çıkmanın zamanıdır. Tarihine sahip çıkan halk ise yenilmezdir.
Yunus Oğuz ve Bahtiyar Tuncay’ın müşterek eseri, 1,5 X 21 santim ölçülerinde ve 376 sayfa olarak 2014 yılında basılmıştır.
BİLGEOĞUZ YAYINLARI:  Alemdar Mahallesi Molla Fenarî Sokağı Nu: 35/B Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0.212-527 33 65 
Belgegeçer: 0.212-527 33 64  
e-posta: [email protected]  
www.bilgeoguz.com.tr  
KIRIM’IN İDARÎ VE SOSYO EKONOMİK TARİHİ
Kırım, tarih boyunca çeşitli milletlerin en önemli uğrak yerlerinden biri olmuştur. Öyle ki Kırım; İskitlerden Romalılara, Hazarlardan Selçuklulara ve Osmanlılardan Ruslara kadar bölgedeki hemen her devlet için sahip olunması gereken kıymetli bir hazine olma hüviyetini hiçbir zaman kaybetmemiştir. Haddizatında 20. ve 21. Yüzyıllarda yaşanan siyasî, askerî ve ticarî gelişmeler Kırım’ın öneminden bir şey kaybetmediğini, bilakis kıymetinin katlanarak arttığını ispatlar mahiyettedir. 
Ömer Bıyık’ın hazırlamış olduğu Kırım’ın İdarî ve Sosyo-Ekonomik Tarihi başlıklı çalışması, Kırım’ın Osmanlı Devleti döneminde nasıl bir gelişme kaydettiğini birinci el kaynaklara dayanarak açıklıyor. Kırım Hanlarının seçiminden şehirlerin idaresine, sosyal hayatın veçhelerinden ticarî faaliyetlere kadar Kırım’da cereyan eden hadiseler ayrıntılı bir şekilde gözler önüne seriliyor. 
16,5 X 23,5 santim ölçülerinde, 300 sayfalık kitap, 2014 yılında yayınlandı. 
ÖTÜKEN NEŞRİYAT: İstiklal Caddesi Ankara Han Nu: 65/3 Beyoğlu 34433 İstanbul.  
Telefon: 0.212-251 03 50
Belgegeçer: 0.212-251 00 12 
www.otuken.com.tr  
e-posta: [email protected]  
KISA KISA /
KISA KISA…
1- SARAYDAN SÜRGÜNE: Afife Rezzemaza. İstanbul, 2012. Timaş Yayınları: Alayköşkü Caddesi Nu: 11 Cağaloğlu, İstanbul. 
Telefon: 0.212-511 24 24 
Belgegeçer: 0.212-512 40 00 
e-posta: [email protected]
www.timas.com.tr
2- GÖKTÜRK YAZISI VE ORKUN TÜRKÇESİ: Yavuz Taneri. Boğaziçi Yayınları: Çatalçeşme Sokağı Nu: 44 Kat: 3 Cağaloğlu, İstanbul 
Telefon: 0.212-520 70 76 
Belgegeçer: 0.212-526 09 77 
www.bogaziciyayinlari.com.tr 
e-posta: [email protected]  
3- Â’MÂK-I HAYAL: (Oyunlaştıran) Hüseyin Sorgun.  
Zaman Kitap: Çobançeşme Mahallesi, Kalender Sokağı Nu: 21 Yenibosna 34530 İstanbul 
Telefon: 0.212-454 1 454 
Belgegeçer: 0.212-639 34 99  
www.zamankitap.com  
e-posta: [email protected]     
4-SEÇKİN SEMTİN SEÇKİN SÂKİNLERİ / TEŞVİKİYE – NIŞANTAŞI: A. Zeynep Mağgönül.
Kitabevi Yayınları / Mehmet Varış: Alemdar Mahallesi Çatalçeşme Sokağı Nu: 46/A Cağaloğlu – İstanbul 
Telefon: 0 212-511 21 43 
Belgegeçer: 0.212-513 77 26 
e-posta:[email protected] / www.kitaevi.com.tr 
5- BİR DAĞDAN BİR DAĞA: Nihat Sâmi Banarlı. Kubbealtı Neşriyat. Peykhâne Sokağı Nu: 3 Çemberlitaş, Fatih 34126 İstanbul 
Telefon: 0.212-516 23 56 
Belgegeçer: 0.212-638 02 72
e-posta:[email protected]  
www.kubbealti.org.tr