Türk olmak; “hür ve müstakil olarak yaşama,” dünyaya hâkim olma iradesidir. Türk, münasebette bulunduğu veya idaresi altına aldığı kavimlere saygılı ve âdil olmasını bilmektir. Türklerin yiğitlik ve kahramanlığına adaleti, sevgiyi, müsamahayı, zarafet ve inceliği katmaktır. Evet Türk kimdir, Türk olmak nedir deyince, Türkiye’nin ABD Seattle Fahri Konsolosu J. F. Gökçen ‘in kaleme aldığı o muhteşem yazı aklımıza geldi. Amma bu yazı da bütün dünyaya bir tepki ve de büyük bir meydan okuma da vardır. Bu da Türk Milleti’nin en büyük kahramanlık özelliğidir.
Evet “Türk olmak nasıl bir duygudur?” Derseniz hemen söyleyelim "Türk Olmak... Aslında çok şeydir, Türk olmak. Osmanlı’nın atası Süleyman Şah’ın mezarı Caber Kalesi’ne sahip çıkmaktır. Kurtuluş Savaşı’nda Avrupalı devletlerden Osmanlı’nın intikamını almaktır, Osmanlı’nın borcunu ödemektir. Kosova'da ve Bosna'da, Batı Trakya'da ve Makedonya'da bilmem kaç asır geçmişte kalan meselelerin hesabını vermektir.
Türk olmak; Kıbrıs'ta, Hocalı’da, Anadolu'da ve Balkanlar'da soykırıma uğrayıp karşılığında, yapmadığın soykırımla suçlanmaktır.
Türk olmak; faşist olmaktır, vatanına, milletine, tarihine sahip çıktığında... Demokrat ve çağdaş olmaktır vatanına, milletine, tarihine sövüldüğünde...
Türk olmak, dilinin Avrupa'da yasaklanmasıdır ve yine Türk olmak kendini ve derdini anlatamamaktır. Avrupa'da hor görülmek Türk olmaktır, ataların birçok yüzyıl önce Viyana'yı kuşattığı için hoş görülmemektir. Sadece kuşatıp; Napolyon gibi bütün Viyana'yı yakmadığı için.
Türk olmak; Selanik'te Pontus Anıtı'nın, Viyana'da çiğnenen yeniçeri minberinin ve Malta'da papazın üzerine bastığı Türk bayrağı heykelinin önünden geçmektir. Türk olmak zordur, çetindir ve eziyetlidir. Üç kıtadan dönüp, bir küçük yarımadada misafir muamelesi görmektir. Sayısız imparatorluk kurmak Türk olmaktır.
…………………………………………………………………………………..
Türk olmak; Truva'dan bu yana, Sümer'den bu yana serpilerek gelse de tarihten eski bu topraklarda, bütün zamandan damıtılarak gelen yüksek değerlerine rağmen, bir haftalık hafıza ile yaşamaktır. Doğu Roma'yı da Batı Roma'yı da yıkıp, yeni Roma olan AB'ye girmeye çalışmaktır, Türk olmak.
Türk olmak; Mostar'da köprüdür, Kerkük'te kaledir, İstanbul'da Kızkulesi'dir, Anadolu'da buğdaydır, Çukurova'da pamuktur, Ege'de tütündür, Karadeniz'de fındık, Trakya'da ayçiçeğidir.
Türk olmak; Çanakkale'de ölmektir. Çanakkale'de ölmeden önce düşmana su vermektir, onun yaralısını sırtında kendi hastanesine taşımaktır. Düşmanın ardından rahmet okumak, kanlısından helallik almaktır. Kar yağdığında kayak yapmayı değil, evsizleri düşünmektir. Balkon köşesine kuşlar için, kışın ekmek kırıntısı, yazın su koymaktır. Yağmura rahmet, kara bereket diye bakmaktır.
Türk olmak; harap bir ülkede, zengin ülkelerin sömürgesi olmayı reddedip, tahtadan kılıç ve ipten üzengi ile, paylaşacak ve sahiplenecek tek varlığı fakirlik olmasına rağmen, yedi düvele meydan okumaktır.
Türk olmak; evladını askere davul-zurna ile uğurlanmaktır, belki de dönmeyeceğini bilerek.
Türk olmak; annenin, şehit oğlunun ardından; “bir oğlum daha olsun, onu da vatan için göndereceğim.” demesidir. Babanın gözyaşlarını tutarak, tabutuna son kez dokunurken “vatan sağ olsun!” demesidir.
Türk olmak; ecdadın yaşadığı kıtlıktan dolayı, çayın yanında gelen şekerden fazla olanı garsona geri vermektir. Aynı nedenle Türk olmak, yemeği ziyan etmekten korkmaktır. Göz hakkına, diş kirasına saygıdır.
Türk olmak; evindeki bir tabak yemeğin yarısını Tanrı misafirine vermektir. Kendi yerde, misafiri döşekte yatırmaktır, Türk olmak.
Türk olmak; her Türk’ün sporda ve bilimde kürsülere çıkınca bayrağın dalgalandırmasına ağlamaktır.
Türk olmak; aşkını ölesiye sevmektir. Hatta âşık olduğunu kendinden çok sevmektir. En güzel aşk şiirlerini yüreğinde hissetmektir. Türk olmak.
Türk olmak; Yunus'u bilmektir, Aşık Veysel'i sevmektir. Hacı Bektaş-i Veli'yi ve Hoca Yesevî'yi, tek bir satırını okumasa da yüreğinde taşımaktır.
Türk olmak; saz çaldığında, ney üflendiğinde, kös dövüldüğünde ve kaval çaldığında, yüreğinin derinlerinde bir sızı sezmektir, bir de Yemen Türküsünde... Hayatın sana verdiklerine; “nasip’, vermediklerine “kısmet” demektir. Her işin Hayırlısına inanmaktır ve ağlamamak için çok gülmekten çekinmektir.
Türk olmak; Asya’da “Batılı”, Avrupa’da “Doğulu” diye tepki görmektir. Irk sözünü bilmeden yaşamak, yaratılanı Yaradan’dan ötürü sevmektir.
Türk olmak; en zayıf gününde bile dünyaya meydan okumak, en dertli gününde bile her derdin bir şafakta biteceğini bilerek tevekkül göstermektir. Türk olmak; Anadolu’da her düşen yağmur damlasına hamd etmek, her çıkan başak için şükretmektir.
Türk olmak; medeniyetler mezarlığı Anadolu’da dik durabilmektir! Zor iştir Türk olmak… Zor. Ne mutlu Türküm diyene