XI. Konstantinos Paleologos, 1449-1453 arasında imparatorluk yapmıştır ve son Roma (Bizans) İmparatoru’dur. İstanbul'un Fethi sırasında ölmüştür. 6 Ocak 1449'da Konstantinos, XI. Konstantinos Paleologos Drageses adıyla Mistra'da imparator olarak ilan edildi ve taç giydirildi. Ortodoks Kilisesi Patriği'nin bulunmadığı ve Konstantinopolis'te yapılmayan bir taç giyme töreni o vakte kadar hiç görülmemişti. Başkentte toplam 4 yıl 2 ay 18 gün kaldı.
II. Murat 1451'de ölünce 19 yaşındaki oğlu II. Mehmet ikinci defa Osmanlı Devleti Sultanı oldu. 6 Nisan 1453 yılında İstanbul’u kuşattı.Yeni sultanın tahta geçmesi zamanındaki zayıf anını yakalamak isteyen XI. Konstantinos, yeni padişaha yine Osmanlı hanedanın da olan ve İstanbul'da haraç karşılığı rehin tutulan Şehzade Orhan'ın, eğer yıllık haracı ikiye katlamazsa serbest bırakılacağını bildirerek tehditte bulundu.
Bu tehdit karşısında Fatih İstanbul kuşatması hazırlıklarını hızlandırdı. XI.Konstantinos, Fatih Sultan Mehmet'e elçiler ile hediyeler ve hazineler göndermişse de sultanın fikrini değiştirememiştir. Fatih Sultan Mehmet'in Nisan 1453'te başlattığı son kuşatma karşısında Konstantinopolis'i savunabilmek için Ortodoks Kilisesi'nin Roma'ya bağlılığını kabul ederek Batı'nın desteğini kazanmaya çalıştıysa da sonuç alamadı.
29 Mayıs 1453'te Osmanlı askerler ile yaptığı savaşta, teslimiyet yerine direnmeyi seçti ve çarpışırken öldürüldü. İmparatorların giyme hakkı olan mor renkli çizmelerinden tanınan cesedinin ölü askerlerinin arasında bulunduğunu bildirirler. Fatih şanına layık cenaze töreni yapılması için emir verdi. Fetihten sonra imparatorun kardeşinin oğulları devşirme olarak Osmanlı sarayına kabul edilmiş ve başarılı bir asker olarak Murat Paşa ve küçük kardeşi Kaptan-ı derya Mesih Ahmet Paşa Osmanlı Padişah’ından sonraki en büyük makam olan Sadrazamlık makamına getirilmiştir.
Has Murat Paşa:16. yüzyıldan kalma Ecthesis Chronica'ya göre Has Murat ve kardeşi Mesih Ahmet Paşa,çağdaş Historia Turchesca tarafından bir Bizans İmparatorunun erkek kardeşi olarak tanımlanan GidosPaleologos adlı birinin oğullarıydı. Bu genellikle, Konstantinopolis'in düşüşü sırasında 1453'te Osmanlı Sultanı II. Mehmet’in eline düşen son Bizans imparatoru XI. Konstantin Paleologos olarak kabul edilir. Osmanlılar İstanbul’u fethetmeselerdi, Bizans krallık miras kurallarına göre yerine Mesih Ahmet veya Has Murat geçebilirdi. İstanbul’un fethi sırasında esir alınan kardeşler, Müslüman oldular ve devşirme sisteminin bir parçası olarak Sultan II. Mehmet’in himayesinde Yeniçeri olarak yetiştirildiler. Bununla birlikte ne Murat ne de erkek kardeşi Mesih Ahmet; XI.Konstantin'in erkek kardeşlerinin yetişkinliğe kadar hayatta kalan bilinen oğullarından olduğu söylenmemiştir.
Murat'ın küçük erkek kardeşinin aksine, Osmanlı hizmetindeki erken yaşamı ve kariyeri sadece paşalık makamı ile kalmıştır. Padişahın lütfundan yararlanmış olmalı ki, tanındığı ¨Has¨ özel lakabı, bir hükümdarla yakınlık ve iyilik anlamına gelir ve çok zengin bir paşa idi. İstanbul’un Aksaray semtinde, sonunda oraya gömülecek olan kardeşi Mesih Ahmet Paşa tarafından tamamlanan bir cami inşaatına başladı.
Anadolu'da 1473 yılında, Ak Koyunlu hükümdarı Uzun Hasan'a karşı yenilip öldürüldüğü bir sefere katıldı. Bu sefer sırasında ordunun sağ kanadına 40 sancak beyi ile 20.000 kişilik bir kuvvete komuta etti.
Bazı Osmanlı tarihçilerine göre, Murat'ın komutası altında görev yapan Mahmut Paşa, Ak Koyunluların sahte inzivalar kurduklarının bilindiğini ve onları dikkatli bir şekilde takip etmesi gerektiğini söyleyerek Murat'ı uyarmaya çalışsa da Murat genç, aceleci ve hevesli olarak tasvir edilmiştir. Şanını yüceltmek için ona kulak asmadı. Bunun yerine ordusunun bir kısmıyla ilerledi, Fırat'ı geçti ve 4 Ağustos'ta pusuya düşürüldü. Ardından gelen Tercan Savaşı Osmanlılar için bir felaketti: Murat öldürüldü. Pusu da kurtulmak isterken Fırat Nehri’nden boğulduğu da söylenir. Bununla birlikte, çağdaş Yunan ve Latin kaynakları da dahil olmak üzere diğer tarihçiler, Mahmut Paşa'yı pusudan haberdar olmakla ve Murat'ı kıskandığı için uyarmamakla suçlarlar.
Mesih Ahmet Paşa: Aslen Rum olup, Paleologos Hanedanı'na mensuptur. Son Bizans İmparatoru XI. Konstantinos'un yeğeni yani kardeşinin oğlu olur. Ayrıca annesi tarafından Venedikli soylu Contarini ailesiyle bir akrabalığı vardır. Ağabeyi Has Murat Paşa ile İstanbul’un fethi sırasında esir düşmüş ve her ikisi de Fâtih Sultan Mehmet’in hizmetine alınıp sarayda yetiştirilmiştir. Beylerbeyliği, vezirlik ve vezir-i Azamlık yani Sadrazamlık görevlerine getirilmiştir.
1480 yılında gerçekleştirilen Rodos seferinde serdar olarak atanmış ancak adanın alınamaması üzerine vezirlikten azledilerek Gelibolu Sancakbeyliği’ne gönderilmiştir. Daha sonra divanda vezir bulunurken Çandarlı İbrahim Paşa'nın vefatı üzerine vezir-i azam olmuştur. Midilli’nin Fransız ve Venedik müttefik donanmaları tarafından alındığını padişaha bildirmediğinden II. Bayezit’in gazabına uğradı. Hatta sultan elindeki yayı birkaç defa başına vurarak kendisine ağır sözler söyledi. 1501 yılında Galata'daki barut mahzenine yıldırım düşmesi sonucu çıkan yangının söndürülmesi için çalışırken, Galata kadısı ile bulunduğu yüksek yerden düşerek bacağından yaralanmış ve birkaç gün sonra ölmüştür. Öldüğü yıl İstanbul’da bir cami (kiliseden çevrilen Bodrum Camii) yaptırmasına rağmen ağabeyi Has Murat Paşa’nın İstanbul Aksaray’daki Murat Paşa camisinin yanına defnedildi.