Abdüsselam : ( 1926 - ?) Pakistanlı Fizik Bilgini, ilk Nobel ödülü alan Müslüman bilim adamı. 
Akşemseddin : ( 1389 - 1459 ) Pasteur’den önce mikrobu bulan ilk bilim adamı. İstanbul’un fethinin manevi babasıdır. Fatih Sultan Mehmet’ in Hocasıdır. 
Mes’ûdi : ( ? - 956 ) Mesudi günümüzden 1000 sene önce depremlerin oluş sebebini açıkladı. Mesûdi’nin eserlerinden yel değirmenlerinin de Müslümanların icadı olduğu anlaşıldı. Kıymeti ancak 18. 19. Yüzyıllarda anlaşılan büyük tarihçi ve coğrafyacı.
Mimar Sinan : ( 1489 - 1588 ) Seviyesine bugün dahi ulaşılamayan dahi mimar. Mimar Sinan tam manası ile bir sanat dahisidir. 
Ömer Hayyam : ( ? - 1123 ) Cebirdeki binom formülünü bulan bilgin. Newton veya binom formülünün keşfi Ömer Hayyam’a aittir. 
Piri Reis : ( 1465 - 1554 ) 400 sene önce bugünküne çok yakın dünya haritasını çizen büyük coğrafyacı. Amerika kıtasının varlığını Kristof Kolomb’dan önce bilen ünlü denizci. 
Razi : ( 864 - 925 ) Keşifleri ile ün salan asırlar boyunca Avrupa’ya ders veren kimyager doktor ünlü klinikçi. Devrinin en büyük bilgini İbni Sina ile aynı ayarda bir bilgin. 
Sabit Bin Kurra : ( ? - 901 ) Newton’dan çok önce diferansiyel hesabını keşfeden bilgin. Dünyanın çapını doğru olarak hesaplayan ilk İslam bilgini. Matematik ve astronomi alimi. 
Uluğ Bey : ( 1394 -1449 ) Çağının en büyük astronomu ve trigonometride yeni çığır açan ünlü bir alim ve hükümdar. 
Zehravi : ( 936 -1013 ) 1000 sene önce ilk çağdaş ameliyatı yapan böbrek taşlarının nasıl çıkarılacağını ve ilk böbrek ameliyatını gerçekleştiren bilim adamı.


Tarihte bilimsel buluşlarıyla dünyaya büyük hizmetlerde bulunan Türkler dünyaya önder oldular.  Yüzyıllar sonra yabancı bilim adamları da bu buluşları geliştirme çalışmaları yaptılar. Türklerin yaptığı kâşifleri yeniden yaparak sahiplendiler. 

Türk bilim adamlarının yaptığı buluşları derleyenler, çağımız bilim adamlarını da araştırdıklarında kaç adım ileri kaç adım geri gittiğimizi gözler önüne serecektir. Sadece anlamakla kalmayıp Türklerin, belge ve deliller ile hangi buluşlara sahip çıkıp çıkmadıkları da anlaşılacaktır.