Bilindiği gibi Ege Denizi'nde sık sık Yunanistan'la karşı karşıya geliriz. Bu karşılaşma hem havada, hem de denizde vuku bulur.

Yunanistan'la Ege'de neden sürtüşüyoruz?

Ege'de karaların ve adaların "karasuyu" 6 mildir. Adaların çevresinde ve kıyılardan itibaren her iki ülkenin hükümranlık hakkı sınırı 6'şar mildir.

Kıyılarımıza çok yakın olan adalarla bazen mesafe çok daha yakındır. Böyle durumlarda karasuyu mesafesi orta çizgidir.

Mesela Türk kıyılarına 4 mil mesafede olan bir ada ile aramızdaki mesafe ikiye bölünerek karasuyu 2 mile iner.

Ege bir iç deniz olduğundan karasuları mesafesi 6 mille sınırlandırılmıştır.

Karasuları dışında, uluslararası sularda da ülkelerin ekonomik çıkarı söz konusudur.

1974 Kıbrıs harekâtından sonra Ege'de gerginlik giderek tırmanmaktadır.

Yunanistan karasularını 6 milden 12 mile çıkartmak istemektedir. Ege'de adaların karasuları 12 mile çıkarsa, bu alanlar birleşerek Ege'yi "Yunan Denizi" haline getirecektir ve Çanakkale Boğazı'ndan çıkışımız ancak Yunanistan'ın izniyle mümkün olabilecektir.

TBMM Başkanı Sn. Bülent Ardınç geçenlerde basına bir açıklama yaparak, "TBMM'nin böyle bir kararı yok! Yunanistan'ın 12 mil kararını savaş nedeni saymamız anlamsızdır..." manasında bir açıklama yaptı.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, sözlerini, "Bu Arınç'ın işi değil" diye niteledi. Baykal, "Yunanistan, 'Ege'de 12 milden vazgeçtik' diye açıklama yaptı mı ki, biz casus belli kararını kaldıracağız. Yani Yunanistan'a, '12 mile çıkarsan, bizim bir tepkimiz olmaz mı' diyeceğiz" diye sordu. Baykal, şöyle devam etti: "Yunanistan'ın 12 mil kararı, Türkiye'yi hareket edemez hale getirecektir. İki ülke arasında yeni denge kuruluyorsa, kendi basınımıza şirinlik açıklamaları yaparak oluşturamayız. Bunlar ciddi diplomatik temaslarla, eş zamanlı oluşacak yeni politikalarla yapılır. Bu işlerle doğrudan ilgili olmayan devlet yetkililerinin bu türlü açıklamaları, dış politikada zafiyet gösterisidir."

AB hayali uğruna Türkiye'nin hükümranlık haklarından vaz mı geçeceğiz?

Bu nasıl devlet adamlığıdır?

Basına böyle bir beyanat nasıl verilebilmiştir?

Türk Milleti'nin ve hükümetinin dikkatlerine sunmak istedik!

İnsanları şaşırtmağa çalışın, onları memnun etmek pek zordur.

Goethe