1975-1976 TÜRKİYE LİGİNDE 18. SEZON “TÜRK FUTBOLUNDA İHTİLAL”

“TRABZONSPOR ŞAMPİYON”

“Üç Büyüklere bir yenisi daha eklendi. Artık Türk Futbolunda 4. Büyük TRABZONSPOR”

“Futbolda İstanbul hegemonyasına son”

“Bir imparatorluk çöktü”

Evet, böyle diyor dönemin gazeteleri

------------------------------------------------

Trabzonspor başarılarda hızını alamadı. Fenerbahçe’yi normal sonucu 2-2 biten maçta penaltılarla 6-5 üstünlük sağlayarak Başbakanlık Kupası’nı kazandığı gibi, Türkiye Kupası finalinde penaltılarla yenildiği Galatasaray’ı bu kez Cumhurbaşkanlığı Kupası’nda 2-1 yenerek en büyük kupanın da sahibi oldu.

Lig maçlarında Trabzonspor’un gollerinde imzası olan futbolcular; Hüseyin, M. Cemil, Ali Yavuz, Kadir, İhsan, Turgay, Mehmet, Cemil, Necmi, Tuncay, Necati, Şenol’dur.

Şimdi Trabzonspor’un lig maçlarına ve puan cetvelindeki yerine bakalım:

İlk hafta; şampiyon adaylarından Galatasaray, İstanbul’da Trabzonspor’a 2-1 yenildi (7.9.1975 tarihinde, golleri M. Cemil, Hüseyin attı) Trabzon 3. sırada lige başladı.

2nci hafta; deplasmanda Balıkesirspor ile 0-0 berabere kalan Trabzonspor, puan cetvelinde 5. sıraya indi.

3üncü hafta; yine deplasmanda Ankaragücü’nü 1-0 yenen Trabzonspor, 3. sıraya yükseldi. Golünü Ali Yavuz attı.

4üncü hafta; ilk kez kendi seyircisi önünde maça çıkan Trabzonspor, bu maçta Eskişehirspor’u Cemil ve Hüseyin’in golleriyle 2-1 yenince lider oldu.

5inci hafta; Trabzonspor, kendi sahasında Orduspor’u, İhsan ve Hüseyin’in golleriyle 2-0 yenerek liderliğini sürdürdü.

6ncı hafta; deplasmanda Adana D. Spor, Kadir ve Turgay’ın golleriyle yenilerek liderlik devam etti.

7nci hafta; Trabzonspor, kendi sahasında M. Cemil’in golüne rağmen Altay’a 2-1 yenilince ikinciliğe düştü.

8nci hafta; İstanbul’da Trabzonspor, Fenerbahçe ile 0-0 berabere kalınca ikinciliğini devam ettirdi.

9uncu hafta; Trabzonspor’un bocalaması devam ediyor. Bu kez Zonguldak’ta Zonguldakspor’a1-0 yeniliyor, fakat ikincilik sürüyor.

10uncu hafta; bu kez kendi sahasında Necmi’nin golüyle Bursaspor ile 1-1 berabere kalan Trabzonspor, üçüncülüğe düşüyor.

11inci hafta da puan kaybetmeye devam eden Trabzonspor, Bolu deplasmanında 0-0 berabere kalmasına rağmen tekrar ikinciliğe çıkıyor.

12nci hafta da Trabzon’da komşu olan takım Giresunspor, Ali Kemal ve Hüseyin’in golleriyle 2-0 yeniliyor. İkincilik sürüyor.

13üncü hafta da Adanaspor deplasmanından mağlubiyet haberi geliyor. Tuncay’ın attığı golle 3-1 yenilen Trabzonspor, üçüncülüğe iniyor.

14üncü hafta; Trabzon’da Göztepe, M. Cemil ve A. Kemal’in ikişer golü ile 4-2 yeniliyor. Tekrar ikinciliğe çıkılıyor.

15inci hafta da ilk yarının son maçını İstanbul’da Necmi’nin golüyle Beşiktaş’ı 1-0 yenen Trabzonspor, 22 puanla ikinciliği kapıyor.

16ncı hafta; Trabzon’a gelen Galatasaray, Hüseyin’in golüyle Trabzonspor’a yine 1-0 yeniliyor. İkincilik devam ediyor.

17nci hafta; Trabzonspor, evinde bu kez Balıkesirspor’u Hüseyin, Necmi ve Necati’nin golleriyle 2-0 yeniyor ve ikinciliğini devam ettiriyor.

18nci hafta; Trabzon’da Ankaragücü’ne kaptırılan bir puan ve golsüz beraberlik var. Yine ikincilik devam ediyor.

19uncu hafta; Eskişehir deplasmanından mağlubiyet haberi geliyor. 1-0 yenilen Trabzonspor, ikinciliğini koruyor.

20nci haftada da Orduspor deplasmanında kaptırılan bir puan var. Şener’in golüyle 1-1 berabere kalan Trabzonspor, yine ikinciliğini sürdürüyor.

21inci hafta; Trabzon’da Adana Demirspor, Necmi’nin golüyle 1-0 yeniliyor ve ikincilik devam ediyor.

22nci hafta; İzmir’de Altay, Hüseyin ve Ali Kemal’in golleriyle 2-0 yeniliyor.

23üncü hafta; 4 Nisan 1976 Trabzon Avni Aker Stadı’nın tribünleri dolmuş durumda. Türkiye’nin gözü ve kulağı Trabzon’da Ordu’dan, Giresun’dan, Artvin’den, Erzurum’dan, Rize’den Trabzon’a akın var. Şampiyonu selamlamaya gelmişler. Ancak şampiyon kim? Kimse Trabzonspor olabilir diyemiyor. Diyemiyor ama içlerinin kıpır kıpır olduğu belli. Ya Eskişehirspor’un, Göztepe’nin yapamadığını Trabzon yaparsa? Ancak Fenerbahçe puan farkıyla önde. Tecrübe bakımından önde, basın desteğine, her desteğe sahip.

Ancak Trabzonspor, kendi saha ve seyircisinin önünde oynama avantajına sahip. Kim bilir, belki Türk futbolunda bir ihtilalin başlangıcı olabilir.

Maç başlamak üzere. Trabzon caddeleri bomboş. Trabzon terkedilmiş bir şehir görünümü arz ediyor. Bu kadar heyecan yeter, şimdi maça bakalım.

Trabzon Avni Aker Stadı’nda ligde şampiyonluk düğümünü çözebilecek maçta ilk devre 0-0. İkinci devre Trabzonspor bastırıyor. Fenerbahçe tecrübeli fakat şaşkın. Dakika 60. Türk futbolunun kaderi değişmek üzere. Necmi, orta yuvarlağın biraz önünde kontrol ettiği topla deniz tarafındaki kaleye gidiyor. Sonra topu sağ tarafta müsait bulunan Ali Kemal’e atıyor. O da güzel bir pasla, topu bekletmeden Hüseyin’e doğru yuvarlıyor.

Hüseyin ceza alanına girmek üzere... Aynı anda Adil kalesinden çıkıyor... Bir plase... Top kaleye doğru gidiyor... Top ağlarda.

Evet, maç bu golle bitiyor. Trabzonspor, lideri devirdi.

24üncü hafta; Trabzonspor, deplasmanda Zonguldakspor’u Hüseyin’in golü ile 1-0 yeniyor.

25inci hafta; bu kez Bursa deplasmanında Hüseyin’in golü ile Trabzon yine galip. Son iki haftadır galip gelen Fenerbahçe, Trabzonspor’un bir puan gerisinde.

26ncı hafta; Trabzonspor, Boluspor’u, Hüseyin ve Necmi’nin iki golü ile 3-0 yeniliyor. Fenerbahçe, Göztepe ile 0-0 berabere kalınca fark ikiye çıkıyor.

27nci hafta; Trabzonspor, Giresun deplasmanından bir puanla dönüyor. Fenerbahçe, Galatasaray’a 1-0 yenilince son üç maç için puan farkı üçe çıkıyor.

28inci hafta; Trabzonspor, Adanaspor’u Necmi ve Cemil’in golüyle 2-0 galip, Fenerbahçe, umudunu kaybetmiş. Bir puanda Ankaragücü’ne veriyor. Aradaki fark dört puan.

29uncu hafta; 23 Mayıs 1976’da İzmir’deyiz. Rakip Göztepe. Küme düşmemeye oynuyor. Ölümüne maça asılacak. Trabzonspor’a bir puan lazım. Bir puan alırsa şampiyonluk ilan edilecek. Stadın tribünlerinde beş binden fazla Trabzonlu var. Maçın son dakikalarına kadar heyecan sürüyor. Bir biri, bir öbürü saldırıyor. İkisi içinde kader maçı... maç bitecek, henüz gol yok. Ve Ertuğrul Dilek, maçın son düdüğünü çalıyor. Trabzonspor şampiyon oluyor.

Evet... Evet... Evet... İstanbul futbol imparatorluğu çöktü diyor gazete, dergiler Trabzonspor tarihe geçiyordu.

30uncu hafta; Trabzonlu taraftarlar, takımlarını bağırlarına basıyor. Şampiyonun son maçı Beşiktaş’la. Beşiktaş’ın kaderi ise Trabzonspor’a bağlı. Averajı çok kötü. Ligde kalabilmesi için mutlaka puan alabilmesi lazım. Şampiyon Trabzonspor asılmıyor maça. Nasılsa şampiyon. Beşiktaş ölümüne oynuyor ve Trabzonspor ile 1-1 berabere kalıp kümede kalıyor. Golü de Trabzonspor’un bu sezon en çok golünü atan Hüseyin atıyor.